Gulasz z kurczaka z papryką i kopytkami
łatwe
487 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.
Krok 2
Piersi pokrój w dość grubą kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni z oliwą.
Krok 3
Papryki oraz cebulę pokrój w podobnej wielkości kostkę i smaż chwilę razem z kurczakiem. Całość zalej 500 ml zimnej wody i zagotuj.
Krok 4
Zawartość Fix Knorr wsyp do gotujących się składników i dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.
Krok 5
Gotowy gulasz podawaj z kopytkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z kurczaka z papryką i kopytkami
Pyszne i pełne aromatu danie, które doskonale sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Podaj gulasz z kurczaka z kolorową papryką i kopytka, które będą gotowe w 10 minut. Do dzieła! Nie musisz polować w sklepach na egzotyczne produkty, nie musisz zamykać się w kuchni na wiele długich godzin. Kopytka z gulaszem z kurczaka to swojskie i uniwersalne danie. Niebo w gębie!
Dla kogo?
Ten przepis na kurczaka z kopytkami to nowa wersja oryginalnego, gęstego gulaszu. Dzięki temu, że czerwone mięso zostało zastąpione drobiowym to w 30 minut przygotujesz aromatyczny gulasz na bazie soczystego kurczaka, warzyw i mieszanki siedmiu pachnących ziół Knorr. W sam raz dla wszystkich osób, które twierdzą, że nie mają czasu na przygotowywanie domowych posiłków.
Na jaką okazję?
Podając delikatne, mięciutkie kopytka z gulaszem drobiowym, uzyskasz treściwe i apetyczne danie obiadowe. Rodzinne spotkanie przy stole przebiegnie w atmosferze zachwytów nad daniem głównym.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia kopytek z kurczakiem wystarczą pokrojone w kostkę mięso z piersi drobiowych, do tego zielona i czerwona papryka oraz cebula. Całość zalewasz wodą, gotujesz i dodajesz sos. Jeszcze kilka minut w garnku i gulasz gotowy. Kluseczki zrobisz błyskawicznie korzystając z Fix Knorr.
Dla urozmaicenia:
Sos do kopytek z kurczakiem tak samo dobrze komponuje się z mięsem z indyka.