Gulasz z kurczaka z papryką i kopytkami
łatwe
500 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Krok 2
Piersi pokrój w dość grubą kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni z oliwą.

Krok 3
Papryki oraz cebulę pokrój w podobnej wielkości kostkę i smaż chwilę razem z kurczakiem. Całość zalej 500 ml zimnej wody i zagotuj.

Krok 4
Zawartość Fix Knorr wsyp do gotujących się składników i dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

Krok 5
Gotowy gulasz podawaj z kopytkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z kurczaka z papryką i kopytkami
Pyszne i pełne aromatu danie, które doskonale sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Podaj gulasz z kurczaka z kolorową papryką i kopytka, które będą gotowe w 10 minut. Do dzieła! Nie musisz polować w sklepach na egzotyczne produkty, nie musisz zamykać się w kuchni na wiele długich godzin. Kopytka z gulaszem z kurczaka to swojskie i uniwersalne danie. Niebo w gębie!
Dla kogo?
Ten przepis na kurczaka z kopytkami to nowa wersja oryginalnego, gęstego gulaszu. Dzięki temu, że czerwone mięso zostało zastąpione drobiowym to w 30 minut przygotujesz aromatyczny gulasz na bazie soczystego kurczaka, warzyw i mieszanki siedmiu pachnących ziół Knorr. W sam raz dla wszystkich osób, które twierdzą, że nie mają czasu na przygotowywanie domowych posiłków.
Na jaką okazję?
Podając delikatne, mięciutkie kopytka z gulaszem drobiowym, uzyskasz treściwe i apetyczne danie obiadowe. Rodzinne spotkanie przy stole przebiegnie w atmosferze zachwytów nad daniem głównym.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia kopytek z kurczakiem wystarczą pokrojone w kostkę mięso z piersi drobiowych, do tego zielona i czerwona papryka oraz cebula. Całość zalewasz wodą, gotujesz i dodajesz sos. Jeszcze kilka minut w garnku i gulasz gotowy. Kluseczki zrobisz błyskawicznie korzystając z Fix Knorr.
Dla urozmaicenia:
Sos do kopytek z kurczakiem tak samo dobrze komponuje się z mięsem z indyka.
























