Gulasz z kurczaka z papryką i kopytkami
łatwe
497 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Krok 2
Piersi pokrój w dość grubą kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni z oliwą.

Krok 3
Papryki oraz cebulę pokrój w podobnej wielkości kostkę i smaż chwilę razem z kurczakiem. Całość zalej 500 ml zimnej wody i zagotuj.

Krok 4
Zawartość Fix Knorr wsyp do gotujących się składników i dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

Krok 5
Gotowy gulasz podawaj z kopytkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z kurczaka z papryką i kopytkami
Pyszne i pełne aromatu danie, które doskonale sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Podaj gulasz z kurczaka z kolorową papryką i kopytka, które będą gotowe w 10 minut. Do dzieła! Nie musisz polować w sklepach na egzotyczne produkty, nie musisz zamykać się w kuchni na wiele długich godzin. Kopytka z gulaszem z kurczaka to swojskie i uniwersalne danie. Niebo w gębie!
Dla kogo?
Ten przepis na kurczaka z kopytkami to nowa wersja oryginalnego, gęstego gulaszu. Dzięki temu, że czerwone mięso zostało zastąpione drobiowym to w 30 minut przygotujesz aromatyczny gulasz na bazie soczystego kurczaka, warzyw i mieszanki siedmiu pachnących ziół Knorr. W sam raz dla wszystkich osób, które twierdzą, że nie mają czasu na przygotowywanie domowych posiłków.
Na jaką okazję?
Podając delikatne, mięciutkie kopytka z gulaszem drobiowym, uzyskasz treściwe i apetyczne danie obiadowe. Rodzinne spotkanie przy stole przebiegnie w atmosferze zachwytów nad daniem głównym.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia kopytek z kurczakiem wystarczą pokrojone w kostkę mięso z piersi drobiowych, do tego zielona i czerwona papryka oraz cebula. Całość zalewasz wodą, gotujesz i dodajesz sos. Jeszcze kilka minut w garnku i gulasz gotowy. Kluseczki zrobisz błyskawicznie korzystając z Fix Knorr.
Dla urozmaicenia:
Sos do kopytek z kurczakiem tak samo dobrze komponuje się z mięsem z indyka.


































