Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem
łatwe
213 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
150 mililitrów
3 sztuki
3 sztuki
40 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i pokrój w grubą kostkę (3x3 centymetry). Przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z przyprawą Knorr i łyżką oliwy. Jajka ugotuj na twardo, obierz.

Krok 2
Suszone grzyby namocz w szklance gorącej wody. Następnie pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw. Cebule pokrój w grubą kostkę, marchew w półplastry.

Krok 3
W dużym garnku rozgrzej oliwę, obsmaż mięso, cebulę oraz marchew wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj liść i ziele. Następnie oprósz mąką, wymieszaj i zalej winem – odparuj.

Krok 4
Po tej czynności dolej litr wody, dodaj wywar z moczenia grzybów, grzyby i zagotuj. Następnie wkrusz kostkę Bulionu grzybowego Knorr.

Krok 5
Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę, zmniejsz ogień i duś około 40-50 minut- do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Krok 6
Jajka pokrój w grubą kostkę i dodaj do gulaszu przed samym podaniem. Podawaj z kaszą, udekoruj rozmarynem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem
Potrawy z dziczyzny zazwyczaj zaliczane są do dań wykwintnych, przygotowywanych na wyjątkowe okoliczności. Spróbuj przyrządzić gulasz, który połączy w sobie wywar ze świeżych warzyw z mięsem z dzika. Przed podsmażeniem go na rozgrzanej oliwie z oliwek, oprósz kawałki mięsa gotową marynatą do wieprzowiny lub własną kompozycją przypraw. Sprawdzi się m.in. mieszanka z gorczycą i kolendrą lub z różnych rodzajów papryki. Do gulaszu wykorzystaj także popularną włoszczyznę. Sięgnij po marchewkę, cebulę lub pora. Podsmaż je razem z mięsem i zapraw przecierem pomidorowym lub świeżymi pomidorami. Świetnym aromatycznym dodatkiem do tego dania będą również suszone grzyby. Warto wcześniej namoczyć je w gorącej wodzie – wykorzystasz ją później, bezpośrednio wlewając do powstającego na patelni wywaru. Całość powinna dusić się w bulionie, aż mięso stanie się miękkie i kruche. Gulasz z dzika podawaj na ciepło z białą lub wiejską kiełbasą oraz jajkiem na twardo. Będzie smaczny także z kaszą. Wypróbuj nasz przepis.


































