Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

150 mililitrów

3 sztuki

3 sztuki

40 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i pokrój w grubą kostkę (3x3 centymetry). Przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z przyprawą Knorr i łyżką oliwy. Jajka ugotuj na twardo, obierz.

Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Suszone grzyby namocz w szklance gorącej wody. Następnie pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw. Cebule pokrój w grubą kostkę, marchew w półplastry.

Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - Krok 2

Krok 3

W dużym garnku rozgrzej oliwę, obsmaż mięso, cebulę oraz marchew wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj liść i ziele. Następnie oprósz mąką, wymieszaj i zalej winem – odparuj.

Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - Krok 3

Krok 4

Po tej czynności dolej litr wody, dodaj wywar z moczenia grzybów, grzyby i zagotuj. Następnie wkrusz kostkę Bulionu grzybowego Knorr.

Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę, zmniejsz ogień i duś około 40-50 minut- do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - Krok 5

Krok 6

Jajka pokrój w grubą kostkę i dodaj do gulaszu przed samym podaniem. Podawaj z kaszą, udekoruj rozmarynem.

Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz warzywny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiemGulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem

Potrawy z dziczyzny zazwyczaj zaliczane są do dań wykwintnych, przygotowywanych na wyjątkowe okoliczności. Spróbuj przyrządzić gulasz, który połączy w sobie wywar ze świeżych warzyw z mięsem z dzika. Przed podsmażeniem go na rozgrzanej oliwie z oliwek, oprósz kawałki mięsa gotową marynatą do wieprzowiny lub własną kompozycją przypraw. Sprawdzi się m.in. mieszanka z gorczycą i kolendrą lub z różnych rodzajów papryki. Do gulaszu wykorzystaj także popularną włoszczyznę. Sięgnij po marchewkę, cebulę lub pora. Podsmaż je razem z mięsem i zapraw przecierem pomidorowym lub świeżymi pomidorami. Świetnym aromatycznym dodatkiem do tego dania będą również suszone grzyby. Warto wcześniej namoczyć je w gorącej wodzie – wykorzystasz ją później, bezpośrednio wlewając do powstającego na patelni wywaru. Całość powinna dusić się w bulionie, aż mięso stanie się miękkie i kruche. Gulasz z dzika podawaj na ciepło z białą lub wiejską kiełbasą oraz jajkiem na twardo. Będzie smaczny także z kaszą. Wypróbuj nasz przepis.