Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem
łatwe
198 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
150 mililitrów
3 sztuki
3 sztuki
40 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i pokrój w grubą kostkę (3x3 centymetry). Przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z przyprawą Knorr i łyżką oliwy. Jajka ugotuj na twardo, obierz.

Krok 2
Suszone grzyby namocz w szklance gorącej wody. Następnie pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw. Cebule pokrój w grubą kostkę, marchew w półplastry.

Krok 3
W dużym garnku rozgrzej oliwę, obsmaż mięso, cebulę oraz marchew wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj liść i ziele. Następnie oprósz mąką, wymieszaj i zalej winem – odparuj.

Krok 4
Po tej czynności dolej litr wody, dodaj wywar z moczenia grzybów, grzyby i zagotuj. Następnie wkrusz kostkę Bulionu grzybowego Knorr.

Krok 5
Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę, zmniejsz ogień i duś około 40-50 minut- do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Krok 6
Jajka pokrój w grubą kostkę i dodaj do gulaszu przed samym podaniem. Podawaj z kaszą, udekoruj rozmarynem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem
Potrawy z dziczyzny zazwyczaj zaliczane są do dań wykwintnych, przygotowywanych na wyjątkowe okoliczności. Spróbuj przyrządzić gulasz, który połączy w sobie wywar ze świeżych warzyw z mięsem z dzika. Przed podsmażeniem go na rozgrzanej oliwie z oliwek, oprósz kawałki mięsa gotową marynatą do wieprzowiny lub własną kompozycją przypraw. Sprawdzi się m.in. mieszanka z gorczycą i kolendrą lub z różnych rodzajów papryki. Do gulaszu wykorzystaj także popularną włoszczyznę. Sięgnij po marchewkę, cebulę lub pora. Podsmaż je razem z mięsem i zapraw przecierem pomidorowym lub świeżymi pomidorami. Świetnym aromatycznym dodatkiem do tego dania będą również suszone grzyby. Warto wcześniej namoczyć je w gorącej wodzie – wykorzystasz ją później, bezpośrednio wlewając do powstającego na patelni wywaru. Całość powinna dusić się w bulionie, aż mięso stanie się miękkie i kruche. Gulasz z dzika podawaj na ciepło z białą lub wiejską kiełbasą oraz jajkiem na twardo. Będzie smaczny także z kaszą. Wypróbuj nasz przepis.