Cassoulet z wieprzowiny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż w garnku, dodaj przekrojone na cztery części szalotki, podsmaż chwilę, aż cebulka się zeszkli, przełóż ją na bok.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 1

Krok 2

W tym samym garnku podsmaż mięso pokrojone w 2 centymetrową kostkę, dodaj czosnek, fasolę i pomidory pelatti, całość duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso będzie miękkie.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj rozmieszany w 200 mililitrach wody Sos do pieczeni ciemny Knorr, całość zagotuj, dodaj tymianek rozmaryn i na powrót dodaj podsmażony boczek z cebulą.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 3

Krok 4

Duś wszystko razem kolejne 10 minut. Gulasz podawaj z kaszą lub ziemniakami.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  •  Roman  Kalisz

    Roman Kalisz

    wszystko super,składniki rezepta ,tylko czas smażenia mięsa nie pasuje,albo filet wieprzowy i medium?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Remi Dobrzyński

    Remi Dobrzyński

    Mam wątpliwość, czy jeśli razem z surowym mięsem dodam fasolę z puszki, która jest już miękka to czy dla miękkiej fasoli duszenie z mięsem surowym nie jest za długim czasem? Czy nie lepiej byłoby wsypać fasole z puszki na 5-7 min przed zakończenie duszenia? Piszę swoja wątpliwość przed przyrządzeniem potrawy, więc to wątpliwość nie sprawdzona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski

    W zasadzie wszystko zależy od wieprzowiny i od tego jakiej części wieprzowiny używamy. 20 minut to optymalny czas, ale muszę się tu przyznać, że nasze Cassoulet było przygotowywane z karkówki. Jest ona zdecydowanie miększa i dlatego 20 minut wystarczyło. W przypadku łopatki czy szynki ten czas można wydłużyć o 10-15 minut. 30-45 minut wystarczy nawet dla najtwardszej wieprzowiny. Jestem o tym głęboko przekonany :) Dziękuję za cenna uwagę - poprawimy ten przepis wydłużając czas o 15 minut tak, żeby nie było już wątpliwości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nelly żmuda

    nelly żmuda

    Wygląda przepysznie, ale w sumie jedyne 20 minut duszenia mięsa? Trochę mało, godzina to naprawdę minimum.

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej