Cassoulet z wieprzowiny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cassoulet z wieprzowiny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż w garnku, dodaj przekrojone na cztery części szalotki, podsmaż chwilę, aż cebulka się zeszkli, przełóż ją na bok.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 1

Krok 2

W tym samym garnku podsmaż mięso pokrojone w 2 centymetrową kostkę, dodaj czosnek, fasolę i pomidory pelatti, całość duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso będzie miękkie.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj rozmieszany w 200 mililitrach wody Sos do pieczeni ciemny Knorr, całość zagotuj, dodaj tymianek rozmaryn i na powrót dodaj podsmażony boczek z cebulą.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 3

Krok 4

Duś wszystko razem kolejne 10 minut. Gulasz podawaj z kaszą lub ziemniakami.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  •  Roman  Kalisz

    Roman Kalisz , 09.05.2018

    wszystko super,składniki rezepta ,tylko czas smażenia mięsa nie pasuje,albo filet wieprzowy i medium?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Remi Dobrzyński

    Remi Dobrzyński , 28.03.2018

    Mam wątpliwość, czy jeśli razem z surowym mięsem dodam fasolę z puszki, która jest już miękka to czy dla miękkiej fasoli duszenie z mięsem surowym nie jest za długim czasem? Czy nie lepiej byłoby wsypać fasole z puszki na 5-7 min przed zakończenie duszenia? Piszę swoja wątpliwość przed przyrządzeniem potrawy, więc to wątpliwość nie sprawdzona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 16.09.2015

    W zasadzie wszystko zależy od wieprzowiny i od tego jakiej części wieprzowiny używamy. 20 minut to optymalny czas, ale muszę się tu przyznać, że nasze Cassoulet było przygotowywane z karkówki. Jest ona zdecydowanie miększa i dlatego 20 minut wystarczyło. W przypadku łopatki czy szynki ten czas można wydłużyć o 10-15 minut. 30-45 minut wystarczy nawet dla najtwardszej wieprzowiny. Jestem o tym głęboko przekonany :) Dziękuję za cenna uwagę - poprawimy ten przepis wydłużając czas o 15 minut tak, żeby nie było już wątpliwości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nelly żmuda

    nelly żmuda , 02.09.2015

    Wygląda przepysznie, ale w sumie jedyne 20 minut duszenia mięsa? Trochę mało, godzina to naprawdę minimum.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej