Cassoulet z wieprzowiny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cassoulet z wieprzowiny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż w garnku, dodaj przekrojone na cztery części szalotki, podsmaż chwilę, aż cebulka się zeszkli, przełóż ją na bok.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 1

Krok 2

W tym samym garnku podsmaż mięso pokrojone w 2 centymetrową kostkę, dodaj czosnek, fasolę i pomidory pelatti, całość duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso będzie miękkie.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj rozmieszany w 200 mililitrach wody Sos do pieczeni ciemny Knorr, całość zagotuj, dodaj tymianek rozmaryn i na powrót dodaj podsmażony boczek z cebulą.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 3

Krok 4

Duś wszystko razem kolejne 10 minut. Gulasz podawaj z kaszą lub ziemniakami.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  •  Roman  Kalisz

    Roman Kalisz , 09.05.2018

    wszystko super,składniki rezepta ,tylko czas smażenia mięsa nie pasuje,albo filet wieprzowy i medium?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Remi Dobrzyński

    Remi Dobrzyński , 28.03.2018

    Mam wątpliwość, czy jeśli razem z surowym mięsem dodam fasolę z puszki, która jest już miękka to czy dla miękkiej fasoli duszenie z mięsem surowym nie jest za długim czasem? Czy nie lepiej byłoby wsypać fasole z puszki na 5-7 min przed zakończenie duszenia? Piszę swoja wątpliwość przed przyrządzeniem potrawy, więc to wątpliwość nie sprawdzona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 16.09.2015

    W zasadzie wszystko zależy od wieprzowiny i od tego jakiej części wieprzowiny używamy. 20 minut to optymalny czas, ale muszę się tu przyznać, że nasze Cassoulet było przygotowywane z karkówki. Jest ona zdecydowanie miększa i dlatego 20 minut wystarczyło. W przypadku łopatki czy szynki ten czas można wydłużyć o 10-15 minut. 30-45 minut wystarczy nawet dla najtwardszej wieprzowiny. Jestem o tym głęboko przekonany :) Dziękuję za cenna uwagę - poprawimy ten przepis wydłużając czas o 15 minut tak, żeby nie było już wątpliwości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nelly żmuda

    nelly żmuda , 02.09.2015

    Wygląda przepysznie, ale w sumie jedyne 20 minut duszenia mięsa? Trochę mało, godzina to naprawdę minimum.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cassoulet z wieprzowinyCassoulet z wieprzowiny

Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż w garnku, dodaj przekrojone na cztery części szalotki, podsmaż chwilę, aż cebulka się zeszkli, przełóż ją na bok.