Gulasz węgierski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz węgierski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

123

1527 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2023 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2612 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę. Podobnie pokrój cebulę, paprykę oraz ziemniaki.

Gulasz węgierski - Krok 1

Krok 2

Przesmaż cebulę ze słodką papryką. Następnie dodaj mięso, koncentrat pomidorowy i smaż chwilę na mocnym ogniu. Oprósz mąką.

Gulasz węgierski - Krok 2

Krok 3

Mięso zalej 600 mililitrami wody, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, która podkreśli smak potrawy i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś do miękkości (uzupełniając ewentualnie płyn).

Gulasz węgierski - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i gotuj do momentu, gdy będą miękkie. Dopraw majerankiem i ostrą papryką. Podawaj z pieczywem lub kaszą.

Gulasz węgierski - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać więcej ostrej papryki.

3

Opinie o przepisie

  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk , 08.01.2019

    Musiałam dodać gulasz w proszku bo nie miałam esencji. Przepis szybki i dobry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mateusz  Czmilak

    mateusz Czmilak , 24.09.2016

    robie tak samo tylko dodaje jeszcze owoce jalowca i ogorka kiszonego aby podkreslic smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Skop

    Irena Skop , 28.03.2016

    Tez tak robię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz węgierskiGulasz węgierski

Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny sos i mnóstwo papryki – słodkiej, ostrej, kolorowej! Tak w skrócie można podsumować przepis na idealny gulasz węgierski, który od dawna robi furorę w polskich domach. Przepis na gulasz po węgiersku powinien znaleźć się w repertuarze każdego szefa kuchni.

Dla kogo? Do zrobienia gulaszu po węgiersku proponujemy wykorzystać piękną sztukę wołowiny, kilka rodzajów papryki słodkiej, odrobinę chili i całą masę przypraw, takich jak liście laurowe, ziele angielskie i suszony, bardzo aromatyczny, majeranek. Tego ostatniego nie żałuj, gdy przygotowujesz gulasz węgierski – musi być go czuć i widać. Gulasz po węgiersku zadowoli wszystkich fanów aromatycznych potraw, w których przenikają się różnorodne smaki.

Na jaką okazję? Obiad dla całej rodziny gotowy w zaledwie godzinę. Wypróbuj nasz przepis na gulasz węgierski z papryką, a zyskasz pomysł na bardzo uniwersalne danie jednogarnkowe. Gulasz po węgiersku podasz również podczas świątecznego spotkania w dużym gronie gości.

Czy wiesz, że? Na Węgrzech gulasz podaje się z kluseczkami z lanego ciasta, w Polsce najchętniej jest jadany jako gulasz wołowy z ziemniakami. W tym przepisie ziemniaki są już w gulaszu, więc danie jest jeszcze prostsze i szybsze.

Dla urozmaicenia: Do przepisu na gulasz po węgiersku możesz także dorzucić ulubione grzyby, cukinię lub marchew. Całość niech dusi się w sokach własnych i wodzie z koncentratem pomidorowym, dzięki czemu wszystkie składniki gulaszu węgierskiego zyskają czas, by połączyć się w niezrównany specjał.