Gulasz węgierski - przepis, jak zrobić gulasz wołowy | Przepisy.pl pixel

Gulasz węgierski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

126

1542 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2050 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2711 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę. Podobnie pokrój cebulę, paprykę oraz ziemniaki.

Gulasz węgierski - Krok 1

Krok 2

Przesmaż cebulę ze słodką papryką. Następnie dodaj mięso, koncentrat pomidorowy i smaż chwilę na mocnym ogniu. Oprósz mąką.

Gulasz węgierski - Krok 2

Krok 3

Mięso zalej 600 mililitrami wody, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, która podkreśli smak potrawy i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś do miękkości (uzupełniając ewentualnie płyn).

Gulasz węgierski - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i gotuj do momentu, gdy będą miękkie. Dopraw majerankiem i ostrą papryką. Podawaj z pieczywem lub kaszą.

Gulasz węgierski - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać więcej ostrej papryki.

3

Opinie o przepisie

  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk , 08.01.2019

    Musiałam dodać gulasz w proszku bo nie miałam esencji. Przepis szybki i dobry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mateusz  Czmilak

    mateusz Czmilak , 24.09.2016

    robie tak samo tylko dodaje jeszcze owoce jalowca i ogorka kiszonego aby podkreslic smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Skop

    Irena Skop , 28.03.2016

    Tez tak robię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz węgierskiGulasz węgierski

Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny sos i mnóstwo papryki – słodkiej, ostrej, kolorowej! Tak w skrócie można podsumować przepis na idealny gulasz węgierski, który od dawna robi furorę w polskich domach. Przepis na gulasz po węgiersku powinien znaleźć się w repertuarze każdego szefa kuchni.

Dla kogo? Do zrobienia gulaszu po węgiersku proponujemy wykorzystać piękną sztukę wołowiny, kilka rodzajów papryki słodkiej, odrobinę chili i całą masę przypraw, takich jak liście laurowe, ziele angielskie i suszony, bardzo aromatyczny, majeranek. Tego ostatniego nie żałuj, gdy przygotowujesz gulasz węgierski – musi być go czuć i widać. Gulasz po węgiersku zadowoli wszystkich fanów aromatycznych potraw, w których przenikają się różnorodne smaki.

Na jaką okazję? Obiad dla całej rodziny gotowy w zaledwie godzinę. Wypróbuj nasz przepis na gulasz węgierski z papryką, a zyskasz pomysł na bardzo uniwersalne danie jednogarnkowe. Gulasz po węgiersku podasz również podczas świątecznego spotkania w dużym gronie gości.

Czy wiesz, że? Na Węgrzech gulasz podaje się z kluseczkami z lanego ciasta, w Polsce najchętniej jest jadany jako gulasz wołowy z ziemniakami. W tym przepisie ziemniaki są już w gulaszu, więc danie jest jeszcze prostsze i szybsze.

Dla urozmaicenia: Do przepisu na gulasz po węgiersku możesz także dorzucić ulubione grzyby, cukinię lub marchew. Całość niech dusi się w sokach własnych i wodzie z koncentratem pomidorowym, dzięki czemu wszystkie składniki gulaszu węgierskiego zyskają czas, by połączyć się w niezrównany specjał.