Gulasz węgierski przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gulasz węgierski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

117

1513 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1980 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2489 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę. Podobnie pokrój cebulę, paprykę oraz ziemniaki.

Gulasz węgierski - Krok 1

Krok 2

Przesmaż cebulę ze słodką papryką. Następnie dodaj mięso, koncentrat pomidorowy i smaż chwilę na mocnym ogniu. Oprósz mąką.

Gulasz węgierski - Krok 2

Krok 3

Mięso zalej 600 mililitrami wody, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, która podkreśli smak potrawy i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś do miękkości (uzupełniając ewentualnie płyn).

Gulasz węgierski - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i gotuj do momentu, gdy będą miękkie. Dopraw majerankiem i ostrą papryką. Podawaj z pieczywem lub kaszą.

Gulasz węgierski - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać więcej ostrej papryki.

3

Opinie o przepisie

  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk , 08.01.2019

    Musiałam dodać gulasz w proszku bo nie miałam esencji. Przepis szybki i dobry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mateusz  Czmilak

    mateusz Czmilak , 24.09.2016

    robie tak samo tylko dodaje jeszcze owoce jalowca i ogorka kiszonego aby podkreslic smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Skop

    Irena Skop , 28.03.2016

    Tez tak robię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz węgierskiGulasz węgierski

Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny sos i mnóstwo papryki. Tak w skrócie można podsumować przepis na idealny gulasz węgierski. My do jego zrobienia proponujemy wykorzystać piękną sztukę wołowiny, kilka rodzajów papryki słodkiej, odrobinę chili i całą masę przypraw, takich jak liście laurowe, ziele angielskie i suszony, bardzo aromatyczny, majeranek. Tego ostatniego nie żałuj – musi być go czuć i widać. Możesz także dorzucić ulubione grzyby, cukinię lub marchew. Całość niech dusi się w sokach własnych i wodzie z koncentratem pomidorowym. Na Węgrzech gulasz podaje się z kluseczkami z lanego ciasta, w Polsce najchętniej jest jadany z ziemniakami. W tym przepisie ziemniaki są już w gulaszu, więc danie jest jeszcze prostsze i szybsze. Obiad dla całej rodziny gotowy w zaledwie godzinę. Wypróbuj nasz przepis na pyszny gulasz węgierski.