Bogracz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bogracz

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

125

728 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2830 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2598 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.

Bogracz - Krok 1

Krok 2

Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.

Bogracz - Krok 2

Krok 3

Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.

Bogracz - Krok 3

Krok 4

Całość duś, do momentu, kiedy cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki. Podawaj z pieczywem.

Bogracz - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Sebastian Holas

    Sebastian Holas , 23.03.2020

    spoko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek  Błoński

    Wojtek Błoński , 17.01.2020

    jest świetna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bolapoz@gmail.com

    bolapoz@gmail.com , 22.10.2015

    bogracz jest pyszna zupka dodajac do niej jeszcze kluski

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bogracz tradycyjny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BograczBogracz

Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie wołowiny bez kości, która dodatkowo smażona jest na słoninie lub smalcu. Dopełnienie dania stanowią aromatyczne warzywa, m.in. różnokolorowa papryka, cebula i dojrzałe pomidory. Przepis na bogracz to znakomity sposób na podanie wielobarwnego dania, które cieszy zarówno oczy, jak i podniebienie. Przygotuj go razem z nami!

Dla kogo? Całość potrzebuje trochę czasu, aby warzywa zmiękły, a mięso się udusiło, stając się niezwykle soczyste, więc bogracz węgierski nie należy do potraw najszybszych w przygotowaniu. Cierpliwość zostanie jednak nagrodzona doskonałym efektem, w którym mieszają się różnorodne smaki. Zresztą spójrz na listę potrzebnych produktów w przepisie na bogracz – jest naprawdę imponująca! Potraktuj to jako zapowiedź wybornej uczty.

Na jaką okazję? Co prawda przepis tradycyjny na bogracz uwzględnia użycie kociołka, lecz zupę tę gotować można w zwykłym garnku. Mimo to umieszczony nad ogniskiem kociołek doda daniu wyjątkowego wędzonego smaku i będzie świetnym pretekstem do zorganizowania niezapomnianego spotkania na świeżym powietrzu. A ono niezawodnie zaostrza apetyt! Przepis na bogracz to interesująca alternatywa dla imprez przy grillu.

Czy wiesz, że? Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgodnie z dawnym zwyczajem przyrządza się potrawy nad ogniskiem. To wyjątkowe naczynie posiada łańcuch i hak, aby można je było swobodnie powiesić nad paleniskiem i rozkoszować się smakiem potraw gotowanych w plenerze. Bogracz najczęściej używany jest do gotowania gulaszu i gęstych popularnych w kuchni węgierskiej potraw.

Dla urozmaicenia: Dobrym pomysłem będzie udekorowanie zupy bogracz drobno posiekanym koperkiem. Najczęściej podaje się ją z pszennym pieczywem, lecz do przepisu na bogracz pasują także lane kluski.