PRZEPISY.PL

Bogracz to nic innego niż nasz ulubiony gulasz po węgiersku. Pyszne mięso z warzywami duszone w aromatycznym sosie.

Bogracz - autor: przepisy.pl

Bogracz

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
409
osób dodało do Mniamlisty
409
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • wołowina bez kości800 g
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu)50 g
  • Esencja do duszonych mięs Knorr
    1 szt
  • duże cebule2 szt
  • papryka zielona, czerwona, żółta1 szt
  • duże pomidory2 szt
  • ząbek czosnku2 szt
  • marchew2 szt
  • ziemniaki500 g
  • pietruszka1 szt
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka1 szt
  • słodka papryka w proszku1 łyżka
  • kminek10 g
  • pieprz mielony
Bogracz – krok 1

Krok 1

Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
Bogracz – krok 2

Krok 2

Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
Bogracz – krok 3

Krok 3

Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
Bogracz – krok 4

Krok 4

Całość duś, do momentu, kiedy cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki. Podawaj z pieczywem.

Więcej przepisów z tym produktem

Esencja do duszonych mięs KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

144
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
257
osób dodało do Mniamlisty
60''
5
Łatwe
113
osób dodało do Mniamlisty
60''
5
Łatwe
655
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe