Bogracz przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bogracz

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

123

721 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2797 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2538 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.

Bogracz - Krok 1

Krok 2

Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.

Bogracz - Krok 2

Krok 3

Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.

Bogracz - Krok 3

Krok 4

Całość duś, do momentu, kiedy cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki. Podawaj z pieczywem.

Bogracz - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Sebastian Holas

    Sebastian Holas , 23.03.2020

    spoko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek  Błoński

    Wojtek Błoński , 17.01.2020

    jest świetna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bolapoz@gmail.com

    bolapoz@gmail.com , 22.10.2015

    bogracz jest pyszna zupka dodajac do niej jeszcze kluski

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bogracz tradycyjny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BograczBogracz

Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgodnie z dawnym zwyczajem przyrządza się potrawy nad ogniskiem. To wyjątkowe naczynie posiada łańcuch i hak, aby można je było swobodnie powiesić nad paleniskiem i rozkoszować się smakiem potraw gotowanych na świeżym powietrzu. Najczęściej używany jest do gotowania gulaszu i gęstych popularnych dla kuchni węgierskiej. Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę przygotowywana jest na bazie wołowiny bez kości, która dodatkowo smażona jest na słoninie lub smalcu. Dopełnienie dania stanowią aromatyczne warzywa, m.in. różnokolorowa papryka, cebula i dojrzałe pomidory. Całość potrzebuje trochę czasu, aby warzywa zmiękły, a mięso się udusiło, bogracz nie należy więc do potraw najszybszych w przygotowaniu. Oczywiście zupę tę gotować można w zwykłym garnku, jednak umieszczony nad ogniskiem kociołek doda daniu wyjątkowego wędzonego smaku.