
Składniki
800 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.

Krok 2
Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.

Krok 3
Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.

Krok 4
Całość duś, do momentu, kiedy cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki. Podawaj z pieczywem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bogracz
Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie wołowiny bez kości, która dodatkowo smażona jest na słoninie lub smalcu. Dopełnienie dania stanowią aromatyczne warzywa, m.in. różnokolorowa papryka, cebula i dojrzałe pomidory. Przepis na bogracz to znakomity sposób na podanie wielobarwnego dania, które cieszy zarówno oczy, jak i podniebienie. Przygotuj go razem z nami!
Dla kogo? Całość potrzebuje trochę czasu, aby warzywa zmiękły, a mięso się udusiło, stając się niezwykle soczyste, więc bogracz węgierski nie należy do potraw najszybszych w przygotowaniu. Cierpliwość zostanie jednak nagrodzona doskonałym efektem, w którym mieszają się różnorodne smaki. Zresztą spójrz na listę potrzebnych produktów w przepisie na bogracz – jest naprawdę imponująca! Potraktuj to jako zapowiedź wybornej uczty.
Na jaką okazję? Co prawda przepis tradycyjny na bogracz uwzględnia użycie kociołka, lecz zupę tę gotować można w zwykłym garnku. Mimo to umieszczony nad ogniskiem kociołek doda daniu wyjątkowego wędzonego smaku i będzie świetnym pretekstem do zorganizowania niezapomnianego spotkania na świeżym powietrzu. A ono niezawodnie zaostrza apetyt! Przepis na bogracz to interesująca alternatywa dla imprez przy grillu.
Czy wiesz, że? Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgodnie z dawnym zwyczajem przyrządza się potrawy nad ogniskiem. To wyjątkowe naczynie posiada łańcuch i hak, aby można je było swobodnie powiesić nad paleniskiem i rozkoszować się smakiem potraw gotowanych w plenerze. Bogracz najczęściej używany jest do gotowania gulaszu i gęstych popularnych w kuchni węgierskiej potraw.
Dla urozmaicenia: Dobrym pomysłem będzie udekorowanie zupy bogracz drobno posiekanym koperkiem. Najczęściej podaje się ją z pszennym pieczywem, lecz do przepisu na bogracz pasują także lane kluski.