Koshari – przepis na egipskie danie

Sprawdźcie, jak przygotować koshari i z czym je podawać. Ta potrawa powstaje z ogólnodostępnych składników i jest podawana warstwowo.

Koshari – co to za potrawa?

Koshari to jedna z narodowych potraw Egiptu, dostępna niemalże na każdym ulicznym straganie. To wegetariańskie danie składa się z kilku warstw składników węglowodanowych i pikantnego sosu pomidorowego. Koshari serwuje się na ciepło z ostrym sosem shatta lub kwaskowatym sosem czosnkowym daqqa.

Koshari – przepis

W recepturze na koshari znajduje się 1 szklanka ryżu basmati, 1 szklanka brązowej soczewicy, 2 łyżki oliwy, 2 szklanki makaronu typu kolanka, 4 szklanki wrzątku, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy oraz 1 łyżeczka kuminu. Do przygotowania sosu będziecie potrzebowali 2 łyżek oliwy, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, ok. 700 g passaty pomidorowej, 2 łyżeczek przyprawy baharat, szczypty płatków chilli, 1 puszki ciecierzycy, 1 łyżki octu winnego oraz pieprzu do smaku i łyżki prażonej cebulki do posypania.

Soczewicę gotujcie 25 minut z dodatkiem 2 szklanek zimnej wody, czosnku, kminu i liścia laurowego. Ryż podsmażajcie przez 2 minuty na oliwie. Wlejcie do niego 2 szklanki wrzącej wody i gotujcie 10 minut. Makaron ugotujcie, a soczewicę wymieszajcie z ryżem. Cebulę na sos prażcie przez 5 minut na oliwie. Wrzućcie czosnek i smażcie przez 2 minuty. Dodajcie baharat i płatki chili, przesmażcie, wlejcie ocet i zredukujcie. Wlejcie passatę, wymieszajcie, gotujcie 20 minut i doprawcie do smaku. Ułóżcie koshari warstwowo – najpierw ryż z soczewicą, później makaron i ciecierzycę, a na wierzchu warstwę sosu. Posypcie prażoną cebulką.