Przepisy na Soczewica

78 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (78)

Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu w...
Pulpety z soczewicy
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Soczewica to składnik niezwykle popularny w daniach bez mięsa. Swoją strukturą przypomina nieco m...
Gęsta zupa z zielonej soczewicy
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa z zielonej soczewicy to dobra propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Jej bazę sta...
Pierogi z soczewicą
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pierogi z soczewicą to oryginalna propozycja dla tych, którzy lubią unowocześniać dobrze wszystki...
Jesienny gulasz z soczewicy
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do...
Zupa z soczewicy
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz oryginalnego przepisu na dzisiejszy obiad? Dobrym wyborem będzie podawana na gorąco zupa...
Shaami kabab
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź danie z mięsa i soczewicy. Do przygotow...
Zupa dahl
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli masz ochotę na gęstą i dobrze doprawioną zupę, koniecznie sięgnij po inspirację do kuchni i...
Soczewica z bakłażanem i serem feta
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczewica, bakłażan i ser feta to podstawowe składniki wielu potraw kuchni greckiej. Duszona socz...
Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czerwona soczewica to niezastąpiony składnik wielu dań bezmięsnych. Przygotujesz z niej m.in. sma...
Papryka faszerowana z soczewicą
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Papryka jest warzywem wyjątkowo uniwersalnym. Sprawdzi się w sałatce czy jako dodatek do kanapki...
Aromatyczna zupa z soczewicą
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i łatwe w przygotowaniu pierwsze danie obiadowe, to jesteś w...
Sałatka z soczewicą
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Smaczna sałatka z soczewicą, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzyw. Aby ją przygo...
Soczewica z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczewica – kiedyś jedli ją biedacy, dziś wypiera ziemniaki i makaron! Ale jak ją podać? Proponuj...
Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i łososia, z dużą ilością warzyw, będzie smaczną propozycją n...
Łosoś z soczewicą
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Łosoś z soczewicą – świetny, jeżeli gustujesz w łatwych do przygotowania daniach jednogarnkowych...
Gęsta zupa krem z soczewicą
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Aksamitna konsystencja zupy z soczewicą i jej pikantny smak sprawią, że ta potrawa na stałe wpisz...
Zupa Mulligatwny
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka z soczewicy z warzywami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną sałatkę, koniecznie wykorzystaj ten przepis. Bazę tego dania...
Kremowa zupa z soczewicy
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Szukasz przepisu na smaczną zupę krem? Przyrządź ją z soczewicy. Czas przygotowania może być różn...
Duszona soczewica z warzywami
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Chcesz wprowadzić element urozmaicenia do swojego jadłospisu? Z pomocą przychodzi kuchnia indyjsk...
Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierogi przyrządzać można na wiele sposobów, a ich smak zależy przede wszystkim od farszu, którym...
Sałatka z topinamburem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz dodatku do sałatki, który nada jej wyrazistego wędzonego posmaku, postaw na boczek...
Zupa z soczewicy z jamon serrano
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Gęsta mięsno-warzywna potrawa, którą cechuje bogactwo smaku i składników, sprawdzi się jeśli lubi...
Sałatka z soczewicy
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jabłko, soczewica i ogórki konserwowe to z pewnością ciekawe połączenie smakowe. Skuś się i przyr...
Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuchnia francuska to nie tylko owoce morza, bagietki i drobne, wykwintne przekąski. Poznaj ją od...
Curry z soczewicy czerwonej
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Istnieje mało dań, które można podawać na tak wiele sposobów jak curry. Składniki tej klasycznej...
Curry z soczewicy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Curry z soczewicy to pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu jarski obiad lub kolację. Dzięki d...
Sałatka z soczewicą i ryżem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka z soczewicą i ryżem to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Będzie smacznym obiadem...

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SoczewicaSoczewica

Kulinarna historia soczewicy zaczęła się co najmniej 10 tysięcy lat temu na Bliskim Wschodzie. W zależności od czasów i miejsca, w których korzystano z jej właściwości, była uważana za jedzenie pokutne, żywność dla ubogich albo produkt, którym zachwycali się królowie. Dziś jednoznacznie można stwierdzić, że soczewica to niebywale wszechstronny strączek, odpowiadający kucharzom-amatorom, lubiącym proste przepisy, a także ambitnym szefom kuchni, którzy są w stanie zamienić ją w popisowe frykasy.

Dla kogo?

Ziarna soczewicy przechowuje się łatwo – grunt to zapewnić im suche miejsce w kuchennej szafce. Nie powinno zabraknąć jej w zapasach, ponieważ pozwoli wyczarować coś z niczego. Warzywny bulion, pomidory, soczewica i garść aromatycznych przypraw wystarczą do ugotowania gęstej zupy, którą pokochają domownicy. Z poprzedniego dnia zostało trochę jarzyn i kurczaka? Dodajcie do nich soczewicę, a w kilkanaście minut uzyskacie pyszną potrawkę. Gotowanie z resztek jest na czasie!

Na jaką okazję?

Soczewica ma szansę stać się ulubionym produktem oszczędnych kucharzy. Niech nie zapominają o niej osoby, które w kuchni lubią rozmach i wykwintne smaki. Gdzie szukać elegancji? Najlepiej w kuchni francuskiej. Danie o nazwie petit salé to peklowana wieprzowina podana z soczewicą – fantastyczny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu. Postanowiliście włączyć do jadłospisu więcej warzyw? Roślinne kotlety z soczewicy smakują nie tylko zdeklarowanym wegetarianom.

Czy wiesz, że?

Gotując soczewicę, należy wziąć pod uwagę, że suche ziarna zwiększą swoją objętość nawet dwukrotnie. Na każdą porcję soczewicy trzeba użyć co najmniej dwóch porcji wody. Sól dodajcie na koniec – inaczej ziarna okażą się twarde.

Dla urozmaicenia:

Soczewica występuje w kilku odmianach, a każda z nich ma swoje zastosowanie. Czerwona nie wymaga namaczania. Ziarna pod wpływem temperatury szybko stają się miękkie, więc nadają się do zup i sosów. Żółtą wybierajcie do zrobienia warzywnych pasztetów i kotletów. Ziarna zielonej soczewicy zachowują sypkość, więc sprawdzą się w roli nadzienia do pierogów oraz sałatek. Warto próbować odmian brązowej i czarnej soczewicy o wyrazistym smaku.