Przepisy na Soczewica
77 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Soczewica
Kulinarna historia soczewicy zaczęła się co najmniej 10 tysięcy lat temu na Bliskim Wschodzie. W zależności od czasów i miejsca, w których korzystano z jej właściwości, była uważana za jedzenie pokutne, żywność dla ubogich albo produkt, którym zachwycali się królowie. Dziś jednoznacznie można stwierdzić, że soczewica to niebywale wszechstronny strączek, odpowiadający kucharzom-amatorom, lubiącym proste przepisy, a także ambitnym szefom kuchni, którzy są w stanie zamienić ją w popisowe frykasy.
Dla kogo?
Ziarna soczewicy przechowuje się łatwo – grunt to zapewnić im suche miejsce w kuchennej szafce. Nie powinno zabraknąć jej w zapasach, ponieważ pozwoli wyczarować coś z niczego. Warzywny bulion, pomidory, soczewica i garść aromatycznych przypraw wystarczą do ugotowania gęstej zupy, którą pokochają domownicy. Z poprzedniego dnia zostało trochę jarzyn i kurczaka? Dodajcie do nich soczewicę, a w kilkanaście minut uzyskacie pyszną potrawkę. Gotowanie z resztek jest na czasie!
Na jaką okazję?
Soczewica ma szansę stać się ulubionym produktem oszczędnych kucharzy. Niech nie zapominają o niej osoby, które w kuchni lubią rozmach i wykwintne smaki. Gdzie szukać elegancji? Najlepiej w kuchni francuskiej. Danie o nazwie petit salé to peklowana wieprzowina podana z soczewicą – fantastyczny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu. Postanowiliście włączyć do jadłospisu więcej warzyw? Roślinne kotlety z soczewicy smakują nie tylko zdeklarowanym wegetarianom.
Czy wiesz, że?
Gotując soczewicę, należy wziąć pod uwagę, że suche ziarna zwiększą swoją objętość nawet dwukrotnie. Na każdą porcję soczewicy trzeba użyć co najmniej dwóch porcji wody. Sól dodajcie na koniec – inaczej ziarna okażą się twarde.
Dla urozmaicenia:
Soczewica występuje w kilku odmianach, a każda z nich ma swoje zastosowanie. Czerwona nie wymaga namaczania. Ziarna pod wpływem temperatury szybko stają się miękkie, więc nadają się do zup i sosów. Żółtą wybierajcie do zrobienia warzywnych pasztetów i kotletów. Ziarna zielonej soczewicy zachowują sypkość, więc sprawdzą się w roli nadzienia do pierogów oraz sałatek. Warto próbować odmian brązowej i czarnej soczewicy o wyrazistym smaku.