
Składniki
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 pęczek
2 łyżki
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, wystudź. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki oraz oliwą i wymieszaj.

Krok 2
Topinambur oczyść i pokrój w 2 cm kawałki. Przełóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie odcedź.

Krok 3
Na suchej patelni rozgrzej masło, dodaj topinambur i smaż przez kilka minut, mieszając co chwilę.

Krok 4
Boczek pokrój w paski i przełóż na patelnię z topinamburem. Smaż wszystko razem 10 minut. Oprósz pieprzem i zdejmij z ognia. Nadmiar tłuszczu odcedź na papierowym ręczniku.

Krok 5
W misce połącz ugotowaną soczewicę, topinambur z boczkiem oraz pokrojoną grubo kolendrę. Dodaj przygotowany sos sałatkowy i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chilli.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z topinamburem
Jeśli szukasz dodatku do sałatki, który nada jej wyrazistego wędzonego posmaku, postaw na boczek. Podsmażony ze słodkawym topinamburem będzie wybornie komponował się z zieloną soczewicą oraz świeżą kolendrą. Topinambur oczyść i pokrój na kawałki, a następnie przełóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do września i odcedź. Smaż go przez kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, co chwilę mieszając. Boczek pokrój w paski i również przełóż na patelnię z topinamburem. Podsmażaj całość jeszcze przez chwilę – dzięki temu obydwa składniki nabiorą głębokiego, wyrazistego smaku. Oprósz je pieprzem i zdejmij z palnika. Nie zapomnij, by odcedzić nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Tak przygotowany topinambur i boczek wymieszaj z ugotowaną soczewicą oraz pokrojoną grubo kolendrą. Całość dopełni sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem z dodatkiem oliwy i soku z limonki. Sałatka z soczewicy z palonym topinamburem i wędzonym boczkiem będzie smaczna zarówno serwowana solo, jak i razem z aromatycznymi grzankami. Wypróbuj podany przepis i poznaj wyśmienity smak tej potrawy!