Sałatka z topinamburem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z topinamburem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
199 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 pęczek

2 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, wystudź. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki oraz oliwą i wymieszaj.

Sałatka z topinamburem - Krok 1

Krok 2

Topinambur oczyść i pokrój w 2 cm kawałki. Przełóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie odcedź.

Sałatka z topinamburem - Krok 2

Krok 3

Na suchej patelni rozgrzej masło, dodaj topinambur i smaż przez kilka minut, mieszając co chwilę.

Sałatka z topinamburem - Krok 3

Krok 4

Boczek pokrój w paski i przełóż na patelnię z topinamburem. Smaż wszystko razem 10 minut. Oprósz pieprzem i zdejmij z ognia. Nadmiar tłuszczu odcedź na papierowym ręczniku.

Sałatka z topinamburem - Krok 4

Krok 5

W misce połącz ugotowaną soczewicę, topinambur z boczkiem oraz pokrojoną grubo kolendrę. Dodaj przygotowany sos sałatkowy i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

Sałatka z topinamburem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chilli.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Jezierska

    Anna Jezierska , 07.03.2022

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z topinamburemSałatka z topinamburem

Jeśli szukasz dodatku do sałatki, który nada jej wyrazistego wędzonego posmaku, postaw na boczek. Podsmażony ze słodkawym topinamburem będzie wybornie komponował się z zieloną soczewicą oraz świeżą kolendrą. Topinambur oczyść i pokrój na kawałki, a następnie przełóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do września i odcedź. Smaż go przez kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, co chwilę mieszając. Boczek pokrój w paski i również przełóż na patelnię z topinamburem. Podsmażaj całość jeszcze przez chwilę – dzięki temu obydwa składniki nabiorą głębokiego, wyrazistego smaku. Oprósz je pieprzem i zdejmij z palnika. Nie zapomnij, by odcedzić nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Tak przygotowany topinambur i boczek wymieszaj z ugotowaną soczewicą oraz pokrojoną grubo kolendrą. Całość dopełni sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem z dodatkiem oliwy i soku z limonki. Sałatka z soczewicy z palonym topinamburem i wędzonym boczkiem będzie smaczna zarówno serwowana solo, jak i razem z aromatycznymi grzankami. Wypróbuj podany przepis i poznaj wyśmienity smak tej potrawy!