Sałatka z topinamburem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 łyżki

2 łyżki

100 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 pęczek

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, wystudź. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki oraz oliwą i wymieszaj.

Sałatka z topinamburem - Krok 1

Krok 2

Topinambur oczyść i pokrój w 2 cm kawałki. Przełóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie odcedź.

Sałatka z topinamburem - Krok 2

Krok 3

Na suchej patelni rozgrzej masło, dodaj topinambur i smaż przez kilka minut, mieszając co chwilę.

Sałatka z topinamburem - Krok 3

Krok 4

Boczek pokrój w paski i przełóż na patelnię z topinamburem. Smaż wszystko razem 10 minut. Oprósz pieprzem i zdejmij z ognia. Nadmiar tłuszczu odcedź na papierowym ręczniku.

Sałatka z topinamburem - Krok 4

Krok 5

W misce połącz ugotowaną soczewicę, topinambur z boczkiem oraz pokrojoną grubo kolendrę. Dodaj przygotowany sos sałatkowy i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

Sałatka z topinamburem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z topinamburemSałatka z topinamburem

Jeśli szukasz dodatku do sałatki, który nada jej wyrazistego wędzonego posmaku, postaw na boczek. Podsmażony ze słodkawym topinamburem będzie wybornie komponował się z zieloną soczewicą oraz świeżą kolendrą. Topinambur oczyść i pokrój na kawałki, a następnie przełóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do września i odcedź. Smaż go przez kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, co chwilę mieszając. Boczek pokrój w paski i również przełóż na patelnię z topinamburem. Podsmażaj całość jeszcze przez chwilę – dzięki temu obydwa składniki nabiorą głębokiego, wyrazistego smaku. Oprósz je pieprzem i zdejmij z palnika. Nie zapomnij, by odcedzić nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Tak przygotowany topinambur i boczek wymieszaj z ugotowaną soczewicą oraz pokrojoną grubo kolendrą. Całość dopełni sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem z dodatkiem oliwy i soku z limonki. Sałatka z soczewicy z palonym topinamburem i wędzonym boczkiem będzie smaczna zarówno serwowana solo, jak i razem z aromatycznymi grzankami. Wypróbuj podany przepis i poznaj wyśmienity smak tej potrawy!