Sałatka z topinamburem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z topinamburem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
199 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 pęczek

2 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, wystudź. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki oraz oliwą i wymieszaj.

Sałatka z topinamburem - Krok 1

Krok 2

Topinambur oczyść i pokrój w 2 cm kawałki. Przełóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie odcedź.

Sałatka z topinamburem - Krok 2

Krok 3

Na suchej patelni rozgrzej masło, dodaj topinambur i smaż przez kilka minut, mieszając co chwilę.

Sałatka z topinamburem - Krok 3

Krok 4

Boczek pokrój w paski i przełóż na patelnię z topinamburem. Smaż wszystko razem 10 minut. Oprósz pieprzem i zdejmij z ognia. Nadmiar tłuszczu odcedź na papierowym ręczniku.

Sałatka z topinamburem - Krok 4

Krok 5

W misce połącz ugotowaną soczewicę, topinambur z boczkiem oraz pokrojoną grubo kolendrę. Dodaj przygotowany sos sałatkowy i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

Sałatka z topinamburem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chilli.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Jezierska

    Anna Jezierska , 07.03.2022

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z topinamburem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z topinamburemSałatka z topinamburem

Jeśli szukasz dodatku do sałatki, który nada jej wyrazistego wędzonego posmaku, postaw na boczek. Podsmażony ze słodkawym topinamburem będzie wybornie komponował się z zieloną soczewicą oraz świeżą kolendrą. Topinambur oczyść i pokrój na kawałki, a następnie przełóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do września i odcedź. Smaż go przez kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, co chwilę mieszając. Boczek pokrój w paski i również przełóż na patelnię z topinamburem. Podsmażaj całość jeszcze przez chwilę – dzięki temu obydwa składniki nabiorą głębokiego, wyrazistego smaku. Oprósz je pieprzem i zdejmij z palnika. Nie zapomnij, by odcedzić nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Tak przygotowany topinambur i boczek wymieszaj z ugotowaną soczewicą oraz pokrojoną grubo kolendrą. Całość dopełni sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem z dodatkiem oliwy i soku z limonki. Sałatka z soczewicy z palonym topinamburem i wędzonym boczkiem będzie smaczna zarówno serwowana solo, jak i razem z aromatycznymi grzankami. Wypróbuj podany przepis i poznaj wyśmienity smak tej potrawy!