Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym
łatwe
79 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
4 ziarna
200 mililitrów
100 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi natnij wzdłuż w taki sposób, aby w każdej z nich powstała kieszeń.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z musztardą, posiekanym czosnkiem oraz oliwą, a następnie posmaruj osuszone piersi.
Krok 3
Tostowe pieczywo posiekaj drobno, a następnie wymieszaj z pokruszonymi serem i orzechami. Dodaj margarynę i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Przygotowanym farszem napełnij piersi i zepnij wykałaczką. Nafaszerowane mięso włóż do woreczka.
Krok 5
Obranego selera oraz cebulę pokrój w drobne kawałki i wsyp wraz z liściem oraz zielem do woreczka z mięsem. Wlej wino.
Krok 6
Woreczek zepnij spinką i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie mięso wyjmij z torebki, a pozostałe warzywa oraz sos przetrzyj przez sito i dodaj bulion. Całość zagotuj i dopraw do smaku.
Krok 7
Kurczaki zapiecz jeszcze chwilę w piekarniku, aby skórka stała się chrupiąca. Podawaj je z sosem oraz chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej