Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

4 ziarna

200 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi natnij wzdłuż w taki sposób, aby w każdej z nich powstała kieszeń.

Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z musztardą, posiekanym czosnkiem oraz oliwą, a następnie posmaruj osuszone piersi.

Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - Krok 2

Krok 3

Tostowe pieczywo posiekaj drobno, a następnie wymieszaj z pokruszonymi serem i orzechami. Dodaj margarynę i dokładnie wymieszaj.

Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - Krok 3

Krok 4

Przygotowanym farszem napełnij piersi i zepnij wykałaczką. Nafaszerowane mięso włóż do woreczka.

Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - Krok 4

Krok 5

Obranego selera oraz cebulę pokrój w drobne kawałki i wsyp wraz z liściem oraz zielem do woreczka z mięsem. Wlej wino.

Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - Krok 5

Krok 6

Woreczek zepnij spinką i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie mięso wyjmij z torebki, a pozostałe warzywa oraz sos przetrzyj przez sito i dodaj bulion. Całość zagotuj i dopraw do smaku.

Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - Krok 6

Krok 7

Kurczaki zapiecz jeszcze chwilę w piekarniku, aby skórka stała się chrupiąca. Podawaj je z sosem oraz chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowymChrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym

Piersi natnij wzdłuż w taki sposób, aby w każdej z nich powstała kieszeń.