Zupa ze słodkich ziemniaków - krem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

300 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

opcjonalne dekoracje:

250 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Skrop olejem i piecz w piekarniku przez 20-30 minut.

Krok 2

W tym czasie pokrój marchew, cebulę i czosnek w kostkę. Smaż w szerokim garnku lub rondlu.

Krok 3

Chili i imbir posiekaj. Dodaj do smażonej cebuli. Wsyp kmin Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Teraz wlej wodę, mleko kokosowe, pomidory z puszki i dodaj kostki Knorr. Zagotuj.

Krok 5

Dodaj pieczone ziemniaki i gotuj wszystko razem ok. 10 minut.

Krok 6

Zmiksuj na gładki krem.

Krok 7

Zupę podawaj z łyżką gęstego jogurtu, pestkami dyni i listkami świeżej kolendry. Dla wzmocnienia smaku skrop zupę sokiem z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorówZupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Pomidorowa wydaje Ci się nudnym klasykiem? Ugotuj ją inaczej! Napój kokosowy, słodkie ziemniaki i aromatyczne dodatki sprawią, że zupa z pomidorami zyska nowy charakter, z kolei chili doda jej pikanterii.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Ta jest niebanalna dzięki oryginalnym dodatkom. Koniec nudy w kuchni!

Na jaką okazję?

Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów będzie na miejscu zawsze wtedy, gdy chcesz ugotować coś szybko, a smacznie. Na co dzień i w weekend.

Czy wiesz, że?

Napój kokosowy to świetny dodatek do zup, o czym nie trzeba przekonywać wegan. Każdy może nimi zastąpić śmietanę, dzięki czemu zupa będzie kremowa i aksamitna.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji zupy użyj uprażonych pestek dyni na suchej patelni. Świetnie podkręcą jej smak!