Zupa ze słodkich ziemniaków - krem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

300 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

opcjonalne dekoracje:

250 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Skrop olejem i piecz w piekarniku przez 20-30 minut.

Krok 2

W tym czasie pokrój marchew, cebulę i czosnek w kostkę. Smaż w szerokim garnku lub rondlu.

Krok 3

Chili i imbir posiekaj. Dodaj do smażonej cebuli. Wsyp kmin Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Teraz wlej wodę, mleko kokosowe, pomidory z puszki i dodaj kostki Knorr. Zagotuj.

Krok 5

Dodaj pieczone ziemniaki i gotuj wszystko razem ok. 10 minut.

Krok 6

Zmiksuj na gładki krem.

Krok 7

Zupę podawaj z łyżką gęstego jogurtu, pestkami dyni i listkami świeżej kolendry. Dla wzmocnienia smaku skrop zupę sokiem z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorówZupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Pomidorowa wydaje Ci się nudnym klasykiem? Ugotuj ją inaczej! Napój kokosowy, słodkie ziemniaki i aromatyczne dodatki sprawią, że zupa z pomidorami zyska nowy charakter, z kolei chili doda jej pikanterii.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Ta jest niebanalna dzięki oryginalnym dodatkom. Koniec nudy w kuchni!

Na jaką okazję?

Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów będzie na miejscu zawsze wtedy, gdy chcesz ugotować coś szybko, a smacznie. Na co dzień i w weekend.

Czy wiesz, że?

Napój kokosowy to świetny dodatek do zup, o czym nie trzeba przekonywać wegan. Każdy może nimi zastąpić śmietanę, dzięki czemu zupa będzie kremowa i aksamitna.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji zupy użyj uprażonych pestek dyni na suchej patelni. Świetnie podkręcą jej smak!