Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów
łatwe
96 osób zapisało

Składniki
400 gramów
2 sztuki
500 mililitrów
300 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
opcjonalne dekoracje:
250 mililitrów
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Skrop olejem i piecz w piekarniku przez 20-30 minut.
Krok 2
W tym czasie pokrój marchew, cebulę i czosnek w kostkę. Smaż w szerokim garnku lub rondlu.
Krok 3
Chili i imbir posiekaj. Dodaj do smażonej cebuli. Wsyp kmin Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Teraz wlej wodę, mleko kokosowe, pomidory z puszki i dodaj kostki Knorr. Zagotuj.
Krok 5
Dodaj pieczone ziemniaki i gotuj wszystko razem ok. 10 minut.
Krok 6
Zmiksuj na gładki krem.
Krok 7
Zupę podawaj z łyżką gęstego jogurtu, pestkami dyni i listkami świeżej kolendry. Dla wzmocnienia smaku skrop zupę sokiem z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów
Pomidorowa wydaje Ci się nudnym klasykiem? Ugotuj ją inaczej! Napój kokosowy, słodkie ziemniaki i aromatyczne dodatki sprawią, że zupa z pomidorami zyska nowy charakter, z kolei chili doda jej pikanterii.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Ta jest niebanalna dzięki oryginalnym dodatkom. Koniec nudy w kuchni!
Na jaką okazję?
Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów będzie na miejscu zawsze wtedy, gdy chcesz ugotować coś szybko, a smacznie. Na co dzień i w weekend.
Czy wiesz, że?
Napój kokosowy to świetny dodatek do zup, o czym nie trzeba przekonywać wegan. Każdy może nimi zastąpić śmietanę, dzięki czemu zupa będzie kremowa i aksamitna.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji zupy użyj uprażonych pestek dyni na suchej patelni. Świetnie podkręcą jej smak!