Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów
łatwe
99 osób zapisało

Składniki
400 gramów
2 sztuki
500 mililitrów
300 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
opcjonalne dekoracje:
250 mililitrów
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Skrop olejem i piecz w piekarniku przez 20-30 minut.
Krok 2
W tym czasie pokrój marchew, cebulę i czosnek w kostkę. Smaż w szerokim garnku lub rondlu.
Krok 3
Chili i imbir posiekaj. Dodaj do smażonej cebuli. Wsyp kmin Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Teraz wlej wodę, mleko kokosowe, pomidory z puszki i dodaj kostki Knorr. Zagotuj.
Krok 5
Dodaj pieczone ziemniaki i gotuj wszystko razem ok. 10 minut.
Krok 6
Zmiksuj na gładki krem.
Krok 7
Zupę podawaj z łyżką gęstego jogurtu, pestkami dyni i listkami świeżej kolendry. Dla wzmocnienia smaku skrop zupę sokiem z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów
Pomidorowa wydaje Ci się nudnym klasykiem? Ugotuj ją inaczej! Napój kokosowy, słodkie ziemniaki i aromatyczne dodatki sprawią, że zupa z pomidorami zyska nowy charakter, z kolei chili doda jej pikanterii.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Ta jest niebanalna dzięki oryginalnym dodatkom. Koniec nudy w kuchni!
Na jaką okazję?
Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów będzie na miejscu zawsze wtedy, gdy chcesz ugotować coś szybko, a smacznie. Na co dzień i w weekend.
Czy wiesz, że?
Napój kokosowy to świetny dodatek do zup, o czym nie trzeba przekonywać wegan. Każdy może nimi zastąpić śmietanę, dzięki czemu zupa będzie kremowa i aksamitna.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji zupy użyj uprażonych pestek dyni na suchej patelni. Świetnie podkręcą jej smak!


































