Zupa ze słodkich ziemniaków - krem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

300 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

opcjonalne dekoracje:

250 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Skrop olejem i piecz w piekarniku przez 20-30 minut.

Krok 2

W tym czasie pokrój marchew, cebulę i czosnek w kostkę. Smaż w szerokim garnku lub rondlu.

Krok 3

Chili i imbir posiekaj. Dodaj do smażonej cebuli. Wsyp kmin Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Teraz wlej wodę, mleko kokosowe, pomidory z puszki i dodaj kostki Knorr. Zagotuj.

Krok 5

Dodaj pieczone ziemniaki i gotuj wszystko razem ok. 10 minut.

Krok 6

Zmiksuj na gładki krem.

Krok 7

Zupę podawaj z łyżką gęstego jogurtu, pestkami dyni i listkami świeżej kolendry. Dla wzmocnienia smaku skrop zupę sokiem z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorówZupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Pomidorowa wydaje Ci się nudnym klasykiem? Ugotuj ją inaczej! Napój kokosowy, słodkie ziemniaki i aromatyczne dodatki sprawią, że zupa z pomidorami zyska nowy charakter, z kolei chili doda jej pikanterii.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Ta jest niebanalna dzięki oryginalnym dodatkom. Koniec nudy w kuchni!

Na jaką okazję?

Zupa ze słodkich ziemniaków i pomidorów będzie na miejscu zawsze wtedy, gdy chcesz ugotować coś szybko, a smacznie. Na co dzień i w weekend.

Czy wiesz, że?

Napój kokosowy to świetny dodatek do zup, o czym nie trzeba przekonywać wegan. Każdy może nimi zastąpić śmietanę, dzięki czemu zupa będzie kremowa i aksamitna.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji zupy użyj uprażonych pestek dyni na suchej patelni. Świetnie podkręcą jej smak!