Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

40 gramów

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Oczyszczonego i wypatroszonego pstrąga skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - Krok 2

Krok 3

Cytrynę pokrój w plasterki i wraz z całymi gałązkami ziół włóż je do środka ryby.

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - Krok 3

Krok 4

Teraz rybę smaż w całości na patelni teflonowej, aż obie strony skórki zrobią się rumiane.

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - Krok 4

Krok 5

Po smażeniu włóż rybę do piekarnika, przykryj i piecz przez 10 minut. Jak będzie gotowa podawaj na ugotowanym ryżu i np. ze świeżą sałatką z boku.

Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do marynowania pstrąga możesz użyć również innych świeżych ziół jak np. bazylia czy rozmaryn. Aby wzbogacić smak dania ryż wymieszaj z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżemPstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem

Wzbogać smak pieczonej ryby porządną dawką czosnku, koperku oraz natką pietruszki. Tak przyrządzone danie z pewnością nie ujdzie niczyjej uwadze! Co więcej, jest to potrawa maksymalnie szybka i łatwa w przygotowaniu. Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem ma same zalety.

Dla kogo?

To smakowita propozycja dla osób, które chcą wprowadzić więcej ryb do swojej diety.

Na jaką okazję?

Pieczonego pstrąga przygotuj na uroczysty, niedzielny obiad. Podany z ryżem i warzywną sałatką zasmakuje każdemu domownikowi.

Czy wiesz, że?

W Polsce spotkać można trzy rodzaje pstrągów: potokowy, tęczowy i źródlany. Występują głównie w zimnych, przejrzystych strumieniach i jeziorach.

Dla urozmaicenia:

Do takiej ryby, jaką jest pstrąg, użyć możesz dowolnych, pachnących ziół. Nie stawiamy tutaj żadnych ograniczeń! Bazylia, rozmaryn, oregano czy majeranek – wszystkie nadadzą potrawie wyjątkowego aromatu.