Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem
łatwe
18 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
40 gramów
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Oczyszczonego i wypatroszonego pstrąga skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr.
Krok 3
Cytrynę pokrój w plasterki i wraz z całymi gałązkami ziół włóż je do środka ryby.
Krok 4
Teraz rybę smaż w całości na patelni teflonowej, aż obie strony skórki zrobią się rumiane.
Krok 5
Po smażeniu włóż rybę do piekarnika, przykryj i piecz przez 10 minut. Jak będzie gotowa podawaj na ugotowanym ryżu i np. ze świeżą sałatką z boku.
Dobra rada:
Do marynowania pstrąga możesz użyć również innych świeżych ziół jak np. bazylia czy rozmaryn. Aby wzbogacić smak dania ryż wymieszaj z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem
Wzbogać smak pieczonej ryby porządną dawką czosnku, koperku oraz natką pietruszki. Tak przyrządzone danie z pewnością nie ujdzie niczyjej uwadze! Co więcej, jest to potrawa maksymalnie szybka i łatwa w przygotowaniu. Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem ma same zalety.
Dla kogo?
To smakowita propozycja dla osób, które chcą wprowadzić więcej ryb do swojej diety.
Na jaką okazję?
Pieczonego pstrąga przygotuj na uroczysty, niedzielny obiad. Podany z ryżem i warzywną sałatką zasmakuje każdemu domownikowi.
Czy wiesz, że?
W Polsce spotkać można trzy rodzaje pstrągów: potokowy, tęczowy i źródlany. Występują głównie w zimnych, przejrzystych strumieniach i jeziorach.
Dla urozmaicenia:
Do takiej ryby, jaką jest pstrąg, użyć możesz dowolnych, pachnących ziół. Nie stawiamy tutaj żadnych ograniczeń! Bazylia, rozmaryn, oregano czy majeranek – wszystkie nadadzą potrawie wyjątkowego aromatu.