Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem
łatwe
36 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
40 gramów
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Oczyszczonego i wypatroszonego pstrąga skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Krok 3
Cytrynę pokrój w plasterki i wraz z całymi gałązkami ziół włóż je do środka ryby.

Krok 4
Teraz rybę smaż w całości na patelni teflonowej, aż obie strony skórki zrobią się rumiane.

Krok 5
Po smażeniu włóż rybę do piekarnika, przykryj i piecz przez 10 minut. Jak będzie gotowa podawaj na ugotowanym ryżu i np. ze świeżą sałatką z boku.


Dobra rada:
Do marynowania pstrąga możesz użyć również innych świeżych ziół jak np. bazylia czy rozmaryn. Aby wzbogacić smak dania ryż wymieszaj z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem
Wzbogać smak pieczonej ryby porządną dawką czosnku, koperku oraz natką pietruszki. Tak przyrządzone danie z pewnością nie ujdzie niczyjej uwadze! Co więcej, jest to potrawa maksymalnie szybka i łatwa w przygotowaniu. Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem ma same zalety.
Dla kogo?
To smakowita propozycja dla osób, które chcą wprowadzić więcej ryb do swojej diety.
Na jaką okazję?
Pieczonego pstrąga przygotuj na uroczysty, niedzielny obiad. Podany z ryżem i warzywną sałatką zasmakuje każdemu domownikowi.
Czy wiesz, że?
W Polsce spotkać można trzy rodzaje pstrągów: potokowy, tęczowy i źródlany. Występują głównie w zimnych, przejrzystych strumieniach i jeziorach.
Dla urozmaicenia:
Do takiej ryby, jaką jest pstrąg, użyć możesz dowolnych, pachnących ziół. Nie stawiamy tutaj żadnych ograniczeń! Bazylia, rozmaryn, oregano czy majeranek – wszystkie nadadzą potrawie wyjątkowego aromatu.