Makaron ze szpinakiem i serem feta - kokardki | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
1382 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

310 osób wydrukowało

Pobierz pdf

401 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

300 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Makaron ze szpinakiem i serem feta  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej margarynę i dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

Makaron ze szpinakiem i serem feta  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj.

Makaron ze szpinakiem i serem feta  - Krok 3

Krok 4

Makaron odcedź i wymieszaj ze szpinakiem. Podawaj posypany dużymi kostkami sera feta.

Makaron ze szpinakiem i serem feta  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szpinakiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Chipsy z jarmużu
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiem i serem feta Makaron ze szpinakiem i serem feta

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Makaron ze szpinakiem i serem feta to świetna propozycja dla wszystkich zapracowanych, którzy nie mają czasu, aby spędzać wiele godzin w kuchni. To danie, którego nie powstydzisz się przed kolegami z pracy czy gośćmi zaproszonymi na kolację. Do przygotowania potrawy użyj ulubionego rodzaju makaronu. Mogą być to kokardki, czyli farfalle, lub rurki, kolanka czy nawet spaghetti. Sos powstanie na bazie śmietany oraz sera feta, typowego składnika dań bałkańskich. W połączeniu z podsmażonym na margarynie szpinakiem powstanie niezwykle gęsty i kuszący smakiem sos. Ser feta z łatwością rozpuści się pod wpływem ciepła. Do dania dodać możesz czosnek, oregano i gałkę muszkatołową. Jeśli lubisz chrupiące dodatki w sosach dorzuć prażone pestki słonecznika lub orzechy. Podawaj od razu po przygotowaniu!