
Składniki
400 gramów
400 gramów
1 łyżeczka
200 gramów
4 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente i odcedź. Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek, dodaj rozmrożony i lekko odcedzony szpinak. Przesmaż.

Krok 2
Następnie dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkami. Całość dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.

Krok 3
Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Na dno wyłóż połowę szpinaku, następnie wyłóż połowę makaronu, posyp startym żółtym serem.

Krok 4
Wyłóż drugą połowę makaronu, szpinak i posyp resztą sera. Naczynie wstaw do piekarnika i zapiecz przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z sosem szpinakowym
Makaronowe zapiekanki są dobre na wszystko. Oto kolejna odsłona tej prostej, ale niezwykle apetycznej potrawy. Tym razem, bardzo klasyczna. Liczba składników ograniczona jest do minimum. Jest to szpinak mrożony (w sezonie można użyć świeżego), makaron i śmietanowo-serowy sos. Jeśli chodzi o wybór makaronu, możesz użyć nitek spaghetti lub innego – swojego ulubionego typu. Sos powstanie dzięki połączeniu śmietany, żółtek, sera typu rokpol i oczywiście szpinaku. Rokpol to polski ser pleśniowy, który jest odpowiednikiem francuskiego Roqueforta. Jego charakterystyczny smak i aromat sprawiają, że jest chętnie dodawany do gęstych sosów. Użyć możesz również innego ostrego w smaku sera pleśniowego dostępnego w twoim sklepie. Przygotowując tę zapiekankę pamiętaj, aby układać na przemian sos i makaron, dzięki temu potrawa zapiecze się warstwami, a sos z pewnością pokryje cały makaron.



































