Tortille ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortille ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

100 gramów

150 mililitrów

50 gramów

3 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

500 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyszoruj pieczarki, pokrój na drobne paski. 30 gram sera żółtego zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pozostały ser pokrój w kostkę.

Krok 2

Obierz pomidora ze skórki i pokrój w kostkę. Ugotowane na twardo jajka pokrój w kostkę. Posiekaj drobno natkę pietruszki i przeciśnij czosnek przez praskę.

Krok 3

Na połowie masła* przesmaż pieczarki, gdy zmiękną odstaw z ognia, dopraw lekko solą i pieprzem.

Krok 4

Na pozostałym maśle* podsmaż czosnek, dodaj szpinak i rozmrażaj go na wolnym ogniu. Gdy będzie gotowy dopraw solą , pieprzem i gałką, po czym dodaj jogurt naturalny i smaż kilka minut.

Krok 5

Dodaj jajka, usmażone pieczarki i kostki żółtego sera. Gdy ser się lekko rozpuści zdejmij farsz z ognia, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 6

Placki tortilli posmaruj farszem, posyp startym serem i zapiekaj w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortille ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortille ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortille ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortille ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortille ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortille ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortille ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortille ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej