
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 łyżeczka
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
50 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
200 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie przetrzyj ziemniaki na puree i odstaw.
Krok 2
Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce.
Krok 3
Cebulę podsmaż, dodaj groszek, umyty szpinak i przyprawę z koperkiem Knorr. Smaż przez 1 minutę.
Krok 4
Do ziemniaków puree dodaj posiekane zioła, przeciśnięty czosnek, musztardę, podsmażone warzywa, śmietanę, ser i przyprawę do ziemniaków Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Teraz zrób kuleczki ziemniaczane i wstaw je do lodówki na 2h.
Krok 6
Tymczasem rozkłóć jajka, wysyp na płaski talerz mąkę oraz bułkę tartą. Schłodzone kuleczki ziemniaczane panieruj w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Krok 7
Gotowej kuleczki smaż na patelni z olejem aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy. Następnie podawaj z swoim ulubionym sosem.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem
Krokiety są tradycyjnym daniem, które na stałe wpisało się w menu świąteczne i nie tylko. Ciekawym urozmaiceniem dla znanego wszystkim przepisu, mogą być krokiety ziemniaczane ze szpinakiem. W formie chrupiących kulek skradną serce niejednej osobie. Bez dokładki się nie obejdzie!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które chciałyby przygotować klasyczne potrawy w nieco nowszej odsłonie. Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem to również ciekawa alternatywa dla mięsnych odpowiedników.
Na jaką okazję?
Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem to danie na co dzień i od święta! Baw się smakami i twórz nowe wersje ulubionych dań.
Czy wiesz, że?
Słowo krokiet pochodzi z języka francuskiego i w wolnym tłumaczeniu znaczy „chrupać”.
Dla urozmaicenia:
Zamiast sera cheddar do krokietów ziemniaczanych ze szpinakiem możesz użyć także sera feta.