Makaron z grzybami i migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z grzybami i migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

2 sztuki

1 garść

1 łyżeczka

300 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby pokrój w paski. Czosnek i cebulę posiekaj, a orzechy rozkrusz. Marchew i selera pokrój w plasterki.

Krok 2

W szerokim rondlu podsmaż czosnek, marchew, selera i cebulę. Po chwili smażenia dodaj grzyby i smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 3

Teraz wsyp na patelnię kurkumę Knorr i smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 4

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu w wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 5

Po gotowaniu odcedź makaron i od razu dodaj do sosu. Wlej kilka łyżek wody z gotowania makaronu i duś całość 2-3 minuty, aż makaron i sos lekko zgęstnieją. Podawaj posypane migdałami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 09.08.2021

    Do przygotowania dania potrzebujemy zarówno orzechów włoskich, jak i migdałów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ciekawa

    Ciekawa , 05.08.2021

    To orzechy włoskie czy migdały?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z grzybami i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z grzybami i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z grzybami i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z grzybami i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z grzybami i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z grzybami i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z grzybami i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z grzybami i migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z grzybami i migdałamiMakaron z grzybami i migdałami

Danie z makaronem to szybki i praktyczny sposób na codzienny obiad. Wystarczy użyć ulubionego makaronu oraz dodatków mięsnych bądź warzywnych, żeby stworzyć smaczny posiłek. Tym razem będzie oryginalnie – główną rolę obok makaronu zagrają grzyby i migdały. Produkty pozornie z innych półek, ale pasują do siebie doskonale. Przekonaj się!

Dla kogo?

Dla fanów makaronów i ciekawych połączeń kulinarnych. Tutaj masz wszystko, czego potrzebujesz. Sprawdź, jak to smakuje!

Na jaką okazję?

Makaron z grzybami i migdałami to pomysł na szybki oraz niebanalny obiad. Przekonaj się, że dania makaronowe, dzięki odpowiednim połączeniom składników, mogą stanowić posiłek z wyższej półki.

Czy wiesz, że?

Boczniaki najczęściej kupimy zafoliowane w tackach. Niestety, pod folią parują, co wpływa na ich strukturę oraz smak. W warzywniakach i na bazarach często dostaniemy boczniaki luzem. Sprawdź, być może znajdziesz je w swojej okolicy.

Dla urozmaicenia:

Do potrawy użyj dowolnego makaronu. Świderki, kokardki, penne – każdy się sprawdzi równie dobrze.