Makaron z tuńczykiem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

1223 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

491 osób wydrukowało

Pobierz pdf

790 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

20 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj szpinak.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, 100 ml zimnej wody i wlej na patelnię. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron podawaj z pokruszonym tuńczykiem na wierzchu. Idealnym uzupełnieniem będzie szczypta gałki muszkatołowej dodana do sosu.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

5

Opinie o przepisie

  • Maria Borecka

    Maria Borecka , 25.05.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Woźniak

    Sylwia Woźniak , 07.02.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Komorowska

    Katarzyna Komorowska , 11.01.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Mirek

    Agata Mirek , 04.01.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 04.11.2015

    bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z tuńczykiem i szpinakiemMakaron z tuńczykiem i szpinakiem

Ten przepis na fusilli z tuńczykiem w kremowym sosie ze szpinakiem udowadnia, że przygotowanie obiadu może być łatwe i szybkie. Od czego zacząć? Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaj szpinak — świeży lub mrożony. Jeśli zamierzasz wykorzystać ten pierwszy, usuń łodygi, a liście opłucz i osusz. Jeśli natomiast zdecydujesz się na mrożony, smaż go do momentu, aż wyparuje cała woda – dzięki temu sos nie będzie rozwodniony. Po wrzuceniu szpinaku na patelnię skrop go sokiem z cytryny, aby nie stracił swojej naturalnej barwy. Następnie wlej Fix połączony ze śmietaną i zimną wodą. Odpowiednimi dodatkami do tej potrawy będzie również gałka muszkatołowa, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, a na koniec na patelnię dodaj makaron, i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem potrawę posyp rozdrobnionym tuńczykiem odsączonym z zalewy i posiekaną natką pietruszki. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!