Makaron z tuńczykiem i szpinakiem w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

1293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

578 osób wydrukowało

Pobierz pdf

964 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

20 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj szpinak.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, 100 ml zimnej wody i wlej na patelnię. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron podawaj z pokruszonym tuńczykiem na wierzchu. Idealnym uzupełnieniem będzie szczypta gałki muszkatołowej dodana do sosu.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

6

Opinie o przepisie

  • Anna Reca

    Anna Reca , 25.01.2021

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Borecka

    Maria Borecka , 25.05.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Woźniak

    Sylwia Woźniak , 07.02.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Komorowska

    Katarzyna Komorowska , 11.01.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Mirek

    Agata Mirek , 04.01.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 04.11.2015

    bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jesienny gulasz z soczewicy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z tuńczykiem i szpinakiemMakaron z tuńczykiem i szpinakiem

Ten przepis na fusilli z tuńczykiem w kremowym sosie ze szpinakiem udowadnia, że przygotowanie obiadu może być łatwe i szybkie. Znakomity posiłek w mniej niż pół godziny? Dzięki makaronowi z tuńczykiem i szpinakiem to możliwe! Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla ciebie przyjemnością!

Dla kogo?

Receptura makaronu ze szpinakiem i tuńczykiem powstała z myślą o osobach, które chcą gotować samodzielnie, ale na co dzień nie mają na to zbyt dużo czasu. Proste patenty kulinarne zawsze warto mieć w zanadrzu! Od czego zacząć? Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaj szpinak — świeży lub mrożony.

Na jaką okazję?

Dla uzyskania doskonałego smaku wlej Fix połączony ze śmietaną i zimną wodą. Zrobienie tuńczyka z makaronem i szpinakiem łatwo uwzględnisz w swoim napiętym harmonogramie. Możesz potraktować go jako pomysł na smaczny obiad do pracy.

Czy wiesz, że?

Jeśli zamierzasz wykorzystać świeży szpinak, usuń łodygi, a liście opłucz i osusz. Jeśli natomiast zdecydujesz się na makaron z tuńczykiem i szpinakiem mrożonym, warzywo smaż do momentu, aż wyparuje cała woda – dzięki temu sos nie będzie rozwodniony. Po wrzuceniu szpinaku na patelnię skrop go sokiem z cytryny, aby nie stracił swojej naturalnej barwy.

Dla urozmaicenia:

Odpowiednimi dodatkami do tuńczyka ze szpinakiem będą również gałka muszkatołowa, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, a na koniec na patelnię dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem potrawę posyp rozdrobnionym tuńczykiem odsączonym z zalewy i posiekaną natką pietruszki.