Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

1202 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

481 osób wydrukowało

Pobierz pdf

753 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

20 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj szpinak.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, 100 ml zimnej wody i wlej na patelnię. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron podawaj z pokruszonym tuńczykiem na wierzchu. Idealnym uzupełnieniem będzie szczypta gałki muszkatołowej dodana do sosu.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

5

Opinie o przepisie

  • Maria Borecka

    Maria Borecka , 25.05.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Woźniak

    Sylwia Woźniak , 07.02.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Komorowska

    Katarzyna Komorowska , 11.01.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Mirek

    Agata Mirek , 04.01.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 04.11.2015

    bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Naleśniki ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z tuńczykiem i szpinakiemMakaron z tuńczykiem i szpinakiem

Ten przepis na fusilli z tuńczykiem w kremowym sosie ze szpinakiem udowadnia, że przygotowanie obiadu może być łatwe i szybkie. Od czego zacząć? Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaj szpinak — świeży lub mrożony. Jeśli zamierzasz wykorzystać ten pierwszy, usuń łodygi, a liście opłucz i osusz. Jeśli natomiast zdecydujesz się na mrożony, smaż go do momentu, aż wyparuje cała woda – dzięki temu sos nie będzie rozwodniony. Po wrzuceniu szpinaku na patelnię skrop go sokiem z cytryny, aby nie stracił swojej naturalnej barwy. Następnie wlej Fix połączony ze śmietaną i zimną wodą. Odpowiednimi dodatkami do tej potrawy będzie również gałka muszkatołowa, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, a na koniec na patelnię dodaj makaron, i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem potrawę posyp rozdrobnionym tuńczykiem odsączonym z zalewy i posiekaną natką pietruszki. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!