Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

9

heart
307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

100 gramów

4 garść

4 sztuki

1 sztuka

80 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Przeważnie trwa to około dwie minuty krócej niż na instrukcji. Po ugotowaniu zostaw około 100ml wody z makaronu.

Krok 2

Podsmaż na łyżce masła wraz z łyżką oliwy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek w plasterkach. Dodaj ser gorgonzola pokrojony w mniejsze kawałki i cały czas mieszaj, aż się zacznie rozpuszczać. Wlej śmietankę cały czas mieszając, tak aby ser dobrze się połączył .Dodaj 3-4 łyżki wody z makaronu i gotuj kilka minut, aż całość odparuje i sos zrobi się aksamitny. Wrzuć liście szpinaku i duś je w sosie przez około dwie minuty, aż zmiękną. Dopraw sos czosnkiem granulowanym, solą oraz grubo ziarnistym pieprzem.

Krok 3

Ugotowany wcześniej makaron przełóż do sosu i dobrze wymieszaj. Serwuj ciepły, posypany utartymi w moździerzu (lub drobno posiekanymi) orzeszkami ziemnymi. Nadają one fajną fakturę oraz bardziej wyrazisty, lekko słonawy smak.

maste_official  Martyna Sobczak

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej