Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzeszkami
łatwe
79 osób zapisało

Składniki
150 gramów
100 gramów
4 garść
4 sztuki
1 sztuka
80 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente. Przeważnie trwa to około dwie minuty krócej niż na instrukcji. Po ugotowaniu zostaw około 100ml wody z makaronu.
Krok 2
Podsmaż na łyżce masła wraz z łyżką oliwy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek w plasterkach. Dodaj ser gorgonzola pokrojony w mniejsze kawałki i cały czas mieszaj, aż się zacznie rozpuszczać. Wlej śmietankę cały czas mieszając, tak aby ser dobrze się połączył .Dodaj 3-4 łyżki wody z makaronu i gotuj kilka minut, aż całość odparuje i sos zrobi się aksamitny. Wrzuć liście szpinaku i duś je w sosie przez około dwie minuty, aż zmiękną. Dopraw sos czosnkiem granulowanym, solą oraz grubo ziarnistym pieprzem.
Krok 3
Ugotowany wcześniej makaron przełóż do sosu i dobrze wymieszaj. Serwuj ciepły, posypany utartymi w moździerzu (lub drobno posiekanymi) orzeszkami ziemnymi. Nadają one fajną fakturę oraz bardziej wyrazisty, lekko słonawy smak.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































