Dania i potrawy z gorgonzolą | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gorgonzola

37 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - GorgonzolaGorgonzola

Do kuchni włoskiej nikogo nie trzeba przekonywać. W kulinarnych doświadczeniach warto sięgać nie tylko po oryginalne włoskie przepisy, ale także pojedyncze składniki, które urozmaicą posiłki i sprawdzą się nawet wtedy, gdy potrawom daleko do śródziemnomorskiego klimatu. Pochodząca z Lombardii gorgonzola sprawdzi się w tej roli wyjątkowo apetycznie. Pasuje do sałatek, sosów, dipów, grzanek, a nawet owoców! Ser gorgonzola na stałe zagości na liście niezastąpionych w kuchni produktów.

Dla kogo?

Niektórzy uważają, że w gotowaniu kryje się coś magicznego. Musimy przyznać, że w tym stwierdzeniu jest sporo racji. Potrzebujecie dowodów? Dzięki gorgonzoli z łatwością zamienicie zwykłą kanapkę w stylową bagietkę z serem, konfiturą z cebuli i orzechami włoskimi. Czary w kuchni dostępne są dla każdego! Grzankom z grillowaną gruszką i gorgonzolą daleko do pospolitych zapiekanek z pieczarkami i keczupem, a serowy sos do makaronu przestanie kojarzyć się z mało wyszukanym obiadem.

Na jaką okazję?

Takich produktów jak gorgonzola w jadłospisie nigdy za wiele! Pokruszona na niewielkie kawałki wzbogaci codzienną sałatkę, której brakuje wyrazu. Tego typu potrawy smakują zarówno w porze lunchu, kolacji, jak i podczas przyjęcia na świeżym powietrzu. Gorgonzoli nie można odmówić elegancji. Połączcie ją z owocami morza, a tytuł mistrza patelni będziecie mieć jak w banku. Krewetki i gorgonzola są obecnie na tyle łatwo dostępne, że szykowny posiłek można zjeść nawet bez szczególnej okazji.

Czy wiesz, że?

Znakomity ser to powód nie tylko do gotowania, ale także do świętowania! Co roku we wrześniu odbywa się Sagra Nazionale del Gorgonzola, czyli festiwal poświęcony temu przysmakowi. W niewielkiej miejscowości, również noszącej nazwę Gorgonzola, można skosztować różnorodnych lokalnych produktów i wziąć udział w licznych pokazach kulinarnych.

Dla urozmaicenia:

Gorgonzola niejedno ma imię. Każdy smakosz lubiący ostre, serowe smaki powinien szukać produktów z oznaczeniem „piccante”. Łagodniejszą odmianę sera opisuje słowo „dolce”.