Przepisy na Gorgonzola
37 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejGorgonzola
Do kuchni włoskiej nikogo nie trzeba przekonywać. W kulinarnych doświadczeniach warto sięgać nie tylko po oryginalne włoskie przepisy, ale także pojedyncze składniki, które urozmaicą posiłki i sprawdzą się nawet wtedy, gdy potrawom daleko do śródziemnomorskiego klimatu. Pochodząca z Lombardii gorgonzola sprawdzi się w tej roli wyjątkowo apetycznie. Pasuje do sałatek, sosów, dipów, grzanek, a nawet owoców! Ser gorgonzola na stałe zagości na liście niezastąpionych w kuchni produktów.
Dla kogo?
Niektórzy uważają, że w gotowaniu kryje się coś magicznego. Musimy przyznać, że w tym stwierdzeniu jest sporo racji. Potrzebujecie dowodów? Dzięki gorgonzoli z łatwością zamienicie zwykłą kanapkę w stylową bagietkę z serem, konfiturą z cebuli i orzechami włoskimi. Czary w kuchni dostępne są dla każdego! Grzankom z grillowaną gruszką i gorgonzolą daleko do pospolitych zapiekanek z pieczarkami i keczupem, a serowy sos do makaronu przestanie kojarzyć się z mało wyszukanym obiadem.
Na jaką okazję?
Takich produktów jak gorgonzola w jadłospisie nigdy za wiele! Pokruszona na niewielkie kawałki wzbogaci codzienną sałatkę, której brakuje wyrazu. Tego typu potrawy smakują zarówno w porze lunchu, kolacji, jak i podczas przyjęcia na świeżym powietrzu. Gorgonzoli nie można odmówić elegancji. Połączcie ją z owocami morza, a tytuł mistrza patelni będziecie mieć jak w banku. Krewetki i gorgonzola są obecnie na tyle łatwo dostępne, że szykowny posiłek można zjeść nawet bez szczególnej okazji.
Czy wiesz, że?
Znakomity ser to powód nie tylko do gotowania, ale także do świętowania! Co roku we wrześniu odbywa się Sagra Nazionale del Gorgonzola, czyli festiwal poświęcony temu przysmakowi. W niewielkiej miejscowości, również noszącej nazwę Gorgonzola, można skosztować różnorodnych lokalnych produktów i wziąć udział w licznych pokazach kulinarnych.
Dla urozmaicenia:
Gorgonzola niejedno ma imię. Każdy smakosz lubiący ostre, serowe smaki powinien szukać produktów z oznaczeniem „piccante”. Łagodniejszą odmianę sera opisuje słowo „dolce”.