Dania i potrawy z gorgonzolą | Przepisy.pl

Przepisy na Gorgonzola

39 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (39)

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze komponuj...
Pierś kurczaka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To danie łączy w sobie delikatny smak mięsa drobiowego z wyrazistym aromatem sosu serowego, a cał...
Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem gorgonzola to wykwintne, a jednocześnie dość łat...
Grzanki z grillowaną gruszką
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przyjęcie przy grillu to nie tylko luźne spotkania. To może być także ważna uroczystość, która wy...
Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szaszłyki przyrządza się zazwyczaj z kawałków mięsa, przekładanych warzywami, grzybami lub owocam...
Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Bakłażan to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów – pasuje jako dodatek do dań warzy...
Quiche z zielonym groszkiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Połączenie zielonego groszku i marchewki kojarzy się zazwyczaj z popularnym warzywnym dodatkiem d...
Grillowane steki z bakłażana
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chociaż potrawy z grilla to przede wszystkim soczyste mięsa: karkówka, szaszłyki wołowe, kiełbask...
Sałatka z zielonym makaronem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kolorowy makaron to produkt całkowicie naturalny. Czerwony barwi się pomidorami, zielony szpinaki...
Makaron z sosem z trzech serów
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Makaron z sosem z trzech serów to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. To połączen...
Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Chrupiące brokuły i podsmażone z czosnkiem pieczarki tworzą duet, który wyśmienicie sprawdzi się...
Sałatka z rukolą i krewetkami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Dostępne są zarówno drobne, koktajlowe, jak...
Gnocchi z gorgonzolą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Czy wiesz, co to gnocchi? Trudna nazwa kryje w sobie włoską wersję niezwykle popularnych w Polsce...
Risotto z szafranem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
We Włoszech, gdzie powoli duszony ryż w bulionie z serem i oliwą, to potrawa tak znana jak pizza...
Kurczak w serze
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak w serze to połączenie delikatnego drobiowego mięsa z bardzo wyrazistym sosem serowym. To...
Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę? Mówisz i masz! Zasmakuj się w połączeniu warzyw i sera p...
Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Stek z polędwicy wołowej to danie, które możesz podać podczas uroczystego obiadu – jest nie tylko...
Polenta z cebulowym konfitem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na danie kuchni włoskiej? Zrób polentę z cebulowym konfitem. Polenta to potrawa przyg...
Kurki z gorgonzolą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kuchnia włoska to nie tylko makarony, ale też ogromne bogactwo warzyw. To właśnie z tego zakątka...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GorgonzolaGorgonzola

Do kuchni włoskiej nikogo nie trzeba przekonywać. W kulinarnych doświadczeniach warto sięgać nie tylko po oryginalne włoskie przepisy, ale także pojedyncze składniki, które urozmaicą posiłki i sprawdzą się nawet wtedy, gdy potrawom daleko do śródziemnomorskiego klimatu. Pochodząca z Lombardii gorgonzola sprawdzi się w tej roli wyjątkowo apetycznie. Pasuje do sałatek, sosów, dipów, grzanek, a nawet owoców! Ser gorgonzola na stałe zagości na liście niezastąpionych w kuchni produktów.

Dla kogo?

Niektórzy uważają, że w gotowaniu kryje się coś magicznego. Musimy przyznać, że w tym stwierdzeniu jest sporo racji. Potrzebujecie dowodów? Dzięki gorgonzoli z łatwością zamienicie zwykłą kanapkę w stylową bagietkę z serem, konfiturą z cebuli i orzechami włoskimi. Czary w kuchni dostępne są dla każdego! Grzankom z grillowaną gruszką i gorgonzolą daleko do pospolitych zapiekanek z pieczarkami i keczupem, a serowy sos do makaronu przestanie kojarzyć się z mało wyszukanym obiadem.

Na jaką okazję?

Takich produktów jak gorgonzola w jadłospisie nigdy za wiele! Pokruszona na niewielkie kawałki wzbogaci codzienną sałatkę, której brakuje wyrazu. Tego typu potrawy smakują zarówno w porze lunchu, kolacji, jak i podczas przyjęcia na świeżym powietrzu. Gorgonzoli nie można odmówić elegancji. Połączcie ją z owocami morza, a tytuł mistrza patelni będziecie mieć jak w banku. Krewetki i gorgonzola są obecnie na tyle łatwo dostępne, że szykowny posiłek można zjeść nawet bez szczególnej okazji.

Czy wiesz, że?

Znakomity ser to powód nie tylko do gotowania, ale także do świętowania! Co roku we wrześniu odbywa się Sagra Nazionale del Gorgonzola, czyli festiwal poświęcony temu przysmakowi. W niewielkiej miejscowości, również noszącej nazwę Gorgonzola, można skosztować różnorodnych lokalnych produktów i wziąć udział w licznych pokazach kulinarnych.

Dla urozmaicenia:

Gorgonzola niejedno ma imię. Każdy smakosz lubiący ostre, serowe smaki powinien szukać produktów z oznaczeniem „piccante”. Łagodniejszą odmianę sera opisuje słowo „dolce”.