Dania i potrawy z gorgonzolą | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gorgonzola

37 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GorgonzolaGorgonzola

Do kuchni włoskiej nikogo nie trzeba przekonywać. W kulinarnych doświadczeniach warto sięgać nie tylko po oryginalne włoskie przepisy, ale także pojedyncze składniki, które urozmaicą posiłki i sprawdzą się nawet wtedy, gdy potrawom daleko do śródziemnomorskiego klimatu. Pochodząca z Lombardii gorgonzola sprawdzi się w tej roli wyjątkowo apetycznie. Pasuje do sałatek, sosów, dipów, grzanek, a nawet owoców! Ser gorgonzola na stałe zagości na liście niezastąpionych w kuchni produktów.

Dla kogo?

Niektórzy uważają, że w gotowaniu kryje się coś magicznego. Musimy przyznać, że w tym stwierdzeniu jest sporo racji. Potrzebujecie dowodów? Dzięki gorgonzoli z łatwością zamienicie zwykłą kanapkę w stylową bagietkę z serem, konfiturą z cebuli i orzechami włoskimi. Czary w kuchni dostępne są dla każdego! Grzankom z grillowaną gruszką i gorgonzolą daleko do pospolitych zapiekanek z pieczarkami i keczupem, a serowy sos do makaronu przestanie kojarzyć się z mało wyszukanym obiadem.

Na jaką okazję?

Takich produktów jak gorgonzola w jadłospisie nigdy za wiele! Pokruszona na niewielkie kawałki wzbogaci codzienną sałatkę, której brakuje wyrazu. Tego typu potrawy smakują zarówno w porze lunchu, kolacji, jak i podczas przyjęcia na świeżym powietrzu. Gorgonzoli nie można odmówić elegancji. Połączcie ją z owocami morza, a tytuł mistrza patelni będziecie mieć jak w banku. Krewetki i gorgonzola są obecnie na tyle łatwo dostępne, że szykowny posiłek można zjeść nawet bez szczególnej okazji.

Czy wiesz, że?

Znakomity ser to powód nie tylko do gotowania, ale także do świętowania! Co roku we wrześniu odbywa się Sagra Nazionale del Gorgonzola, czyli festiwal poświęcony temu przysmakowi. W niewielkiej miejscowości, również noszącej nazwę Gorgonzola, można skosztować różnorodnych lokalnych produktów i wziąć udział w licznych pokazach kulinarnych.

Dla urozmaicenia:

Gorgonzola niejedno ma imię. Każdy smakosz lubiący ostre, serowe smaki powinien szukać produktów z oznaczeniem „piccante”. Łagodniejszą odmianę sera opisuje słowo „dolce”.