Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

30 gramów

1 pęczek

2 łyżki

3 łyżki

80 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wystudź. Pieczarki pokrój na połówki, a czosnek - w cienkie płatki.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i usmaż pieczarki na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz przyprawy. Wlej ocet i wymieszaj. Pieczarki wystudź.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz olejem i wymieszaj. Pestki dyni upraż na suchej rozgrzanej patelni, szczypior pokrój grubo.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - Krok 3

Krok 4

Na półmisku rozłóż brokuły i pieczarki, polej przygotowanym sosem. Wierzch posyp pokruszonym serem, uprażonymi pestkami dyni oraz szczypiorem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pestek dyni możesz użyć pestek słonecznika lub piniowych orzeszków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułamiSałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami

Chrupiące brokuły i podsmażone z czosnkiem pieczarki tworzą duet, który wyśmienicie sprawdzi się jako samodzielne danie lub pyszny dodatek do obiadu. Przyrządzona na ich bazie sałatka zyska wyrazisty grzybowy smak, dobrze współgrający z warzywami, serem pleśniowym typu blue i prażonymi pestkami dyni. Brokuły podziel na różyczki i sparz, by zachowały jędrność i apetyczny kolor. Pieczarki, oczyszczone i pokrojone na połówki, dodaj na rozgrzaną patelnię, podsmażając je z cienkimi płatkami czosnku. Dołącz też swoje ulubione przyprawy – tymianek, oregano, zioła prowansalskie, odrobinę sosu sojowego lub ocet balsamiczny. Po ostudzeniu ułóż grzyby na ugotowanych brokułach, posyp je pokruszonym serem i posiekanym szczypiorkiem. Całość polej sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sałatkę z grillowanymi pieczarkami i brokułami serwuj solo, z serową tartą lub bagietką. Wypróbuj przepis na tę wyborną przekąskę i podawaj ją na wiele okazji.