Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

30 gramów

1 pęczek

2 łyżki

3 łyżki

80 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wystudź. Pieczarki pokrój na połówki, a czosnek - w cienkie płatki.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i usmaż pieczarki na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz przyprawy. Wlej ocet i wymieszaj. Pieczarki wystudź.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz olejem i wymieszaj. Pestki dyni upraż na suchej rozgrzanej patelni, szczypior pokrój grubo.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - Krok 3

Krok 4

Na półmisku rozłóż brokuły i pieczarki, polej przygotowanym sosem. Wierzch posyp pokruszonym serem, uprażonymi pestkami dyni oraz szczypiorem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pestek dyni możesz użyć pestek słonecznika lub piniowych orzeszków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułamiSałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami

Chrupiące brokuły i podsmażone z czosnkiem pieczarki tworzą duet, który wyśmienicie sprawdzi się jako samodzielne danie lub pyszny dodatek do obiadu. Przyrządzona na ich bazie sałatka zyska wyrazisty grzybowy smak, dobrze współgrający z warzywami, serem pleśniowym typu blue i prażonymi pestkami dyni. Brokuły podziel na różyczki i sparz, by zachowały jędrność i apetyczny kolor. Pieczarki, oczyszczone i pokrojone na połówki, dodaj na rozgrzaną patelnię, podsmażając je z cienkimi płatkami czosnku. Dołącz też swoje ulubione przyprawy – tymianek, oregano, zioła prowansalskie, odrobinę sosu sojowego lub ocet balsamiczny. Po ostudzeniu ułóż grzyby na ugotowanych brokułach, posyp je pokruszonym serem i posiekanym szczypiorkiem. Całość polej sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sałatkę z grillowanymi pieczarkami i brokułami serwuj solo, z serową tartą lub bagietką. Wypróbuj przepis na tę wyborną przekąskę i podawaj ją na wiele okazji.