Sałatka z brokułem i boczkiem i sosem czosnkowym | Przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułami i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

5 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko w temperaturze 200 °C. Pokrusz na mniejsze kawałki.

Krok 2

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Uważaj, aby go nie rozgotować. Wystudź.

Krok 3

Cebulę pokrój w paski, a orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z wodą i Majonezem Babuni Hellmann's.

Krok 5

Wszystkie składniki sałatki połącz, przełóż do salaterki i polej gotowym sosem sałatkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z brokułami i boczkiemSałatka z brokułami i boczkiem

Jeśli masz ochotę na smaczną, kolorową i jednocześnie prostą w przyrządzeniu sałatkę, wypróbuj wersji z brokułami i boczkiem. Wędlinę upiecz, żeby stała się chrupiąca i jeszcze bardziej aromatyczna – wybierz cienkie plastry, aby łatwo dało się je podzielić na drobniejsze części. Smak boczku będzie pasował do lekko słodkiego brokuła. Żeby sałatka zyskała jeszcze więcej chrupkości, dodaj do niej prażone orzechy pekan, które możesz ewentualnie zastąpić włoskimi. Brokuł ugotuj al dente albo zblanszuj, dzięki czemu pozostanie jędrny i zachowa odpowiedni smak. Podziel go na niewielkie różyczki, a czerwoną cebulę pokrój w paski lub piórka – możesz opcjonalnie zastąpić ją cebulą cukrową. Całość połącz gęstym sosem czosnkowym, który przyrządzisz na bazie majonezu. Sałatkę z brokułami i boczkiem podawaj udekorowaną zieloną pietruszką – solo, z kromką pieczywa albo włoskimi paluszkami. Doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!