Sałatka z brokułami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułami i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

5 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko w temperaturze 200 °C. Pokrusz na mniejsze kawałki.

Krok 2

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Uważaj, aby go nie rozgotować. Wystudź.

Krok 3

Cebulę pokrój w paski, a orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z wodą i Majonezem Babuni Hellmann's.

Krok 5

Wszystkie składniki sałatki połącz, przełóż do salaterki i polej gotowym sosem sałatkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z brokułami i boczkiemSałatka z brokułami i boczkiem

Jeśli masz ochotę na smaczną, kolorową i jednocześnie prostą w przyrządzeniu sałatkę, wypróbuj wersji z brokułami i boczkiem. Wędlinę upiecz, żeby stała się chrupiąca i jeszcze bardziej aromatyczna – wybierz cienkie plastry, aby łatwo dało się je podzielić na drobniejsze części. Smak boczku będzie pasował do lekko słodkiego brokuła. Żeby sałatka zyskała jeszcze więcej chrupkości, dodaj do niej prażone orzechy pekan, które możesz ewentualnie zastąpić włoskimi. Brokuł ugotuj al dente albo zblanszuj, dzięki czemu pozostanie jędrny i zachowa odpowiedni smak. Podziel go na niewielkie różyczki, a czerwoną cebulę pokrój w paski lub piórka – możesz opcjonalnie zastąpić ją cebulą cukrową. Całość połącz gęstym sosem czosnkowym, który przyrządzisz na bazie majonezu. Sałatkę z brokułami i boczkiem podawaj udekorowaną zieloną pietruszką – solo, z kromką pieczywa albo włoskimi paluszkami. Doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!