
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 sztuki
150 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Ostudź w zimnej wodzie, aby nie stracił koloru.

Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, schłodź, następnie obierz i pokrój na cząstki.

Krok 3
Szynkę pokrój w kostkę lub paski.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z wodą, następnie połącz z majonezem.

Krok 5
Brokuły, szynkę oraz jajka wyłóż do salaterek, polej sosem i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z brokułami i jajkiem
Delikatny smak brokułów w połączeniu z jajkiem i aksamitnym sosem czosnkowym tworzy wyrazistą kompozycję, obok której ciężko przejść obojętnie. Z naszymi wskazówkami przygotujesz ją w pół godziny i bez większego wysiłku! Wystarczą niezbędne składniki i kilka prostych czynności, by sałatka z brokułem i jajkiem pojawiła się w Twojej kuchni. Smacznego!
Dla kogo?
Fani warzyw wiedzą, że sałatka z brokułem i jajkiem i majonezem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Już teraz dołącz do grona miłośników tego smacznego dania i ciesz się jego smakiem w dowolnym momencie. Pycha!
Na jaką okazję?
Błyskawiczna w przygotowaniu sałatka z brokułami i jajkiem to kolorowy pomysł na kolację, przekąskę lub lunch, który możesz zabrać do pracy. Nie potrzebujesz specjalnej okazji, by przygotować to znakomite danie. Nasi smakosze mówią, że sałatka z brokuła i jajka zawsze wypada tak samo dobrze!
Czy wiesz, że?
Sałatka z brokułami i jajkiem doskonale smakuje dzięki dodatkom wędzonej szynki, majonezu i czosnkowego sosu sałatkowego Knorr. Brokuł podziel na mniejsze części, ugotuj i ostudź, przekładając go do zimnej wody. Dzięki temu nie straci on swojego zielonego koloru. Jaja ugotuj na twardo i pokrój na mniejsze kawałki, a szynkę pokrój w cienkie paski.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę z brokułami i jajkiem układaj warstwami na talerzach lub w dużej salaterce, a całość polej sosem czosnkowym. W ten sposób każdy składnik zachowa swój niepowtarzalny aromat i kruchość, a każdy kęs sałatki będzie prawdziwą eksplozją smaków. Sałatkę z brokułami i jajkiem możesz podawać z chrupiącą, ciepłą bagietką.