
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 sztuki
150 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Ostudź w zimnej wodzie, aby nie stracił koloru.

Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, schłodź, następnie obierz i pokrój na cząstki.

Krok 3
Szynkę pokrój w kostkę lub paski.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z wodą, następnie połącz z majonezem.

Krok 5
Brokuły, szynkę oraz jajka wyłóż do salaterek, polej sosem i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z brokułami i jajkiem
Delikatny smak brokułów w połączeniu z jajkiem i aksamitnym sosem czosnkowym tworzy wyrazistą kompozycję, obok której ciężko przejść obojętnie. Z naszymi wskazówkami przygotujesz ją w pół godziny i bez większego wysiłku! Wystarczą niezbędne składniki i kilka prostych czynności, by sałatka z brokułem i jajkiem pojawiła się w Twojej kuchni. Smacznego!
Dla kogo?
Fani warzyw wiedzą, że sałatka z brokułem i jajkiem i majonezem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Już teraz dołącz do grona miłośników tego smacznego dania i ciesz się jego smakiem w dowolnym momencie. Pycha!
Na jaką okazję?
Błyskawiczna w przygotowaniu sałatka z brokułami i jajkiem to kolorowy pomysł na kolację, przekąskę lub lunch, który możesz zabrać do pracy. Nie potrzebujesz specjalnej okazji, by przygotować to znakomite danie. Nasi smakosze mówią, że sałatka z brokuła i jajka zawsze wypada tak samo dobrze!
Czy wiesz, że?
Sałatka z brokułami i jajkiem doskonale smakuje dzięki dodatkom wędzonej szynki, majonezu i czosnkowego sosu sałatkowego Knorr. Brokuł podziel na mniejsze części, ugotuj i ostudź, przekładając go do zimnej wody. Dzięki temu nie straci on swojego zielonego koloru. Jaja ugotuj na twardo i pokrój na mniejsze kawałki, a szynkę pokrój w cienkie paski.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę z brokułami i jajkiem układaj warstwami na talerzach lub w dużej salaterce, a całość polej sosem czosnkowym. W ten sposób każdy składnik zachowa swój niepowtarzalny aromat i kruchość, a każdy kęs sałatki będzie prawdziwą eksplozją smaków. Sałatkę z brokułami i jajkiem możesz podawać z chrupiącą, ciepłą bagietką.