Sałatka królewska - przepis z selerem konserwowym | Przepisy.pl pixel

Sałatka Królewska

Autor: Monika Kamińska

ratingratingratingratingrating

42

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

526 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

4 plastry

2 sztuki

1 puszka

1 słoik

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę.

Krok 2

Szynkę, jajka i ananasa kroję w kosteczkę, seler w drobniejsze paseczki, dodaję odsączoną kukurydzę i odciśniętego pora. Przyprawiam delikatnie solą i pieprzem.

Krok 3

Dodaję 3-4 łyżki majonezu, mieszam i wstawiam na ok. godzinkę do lodówki aby składniki się "przegryzły "

4

Opinie o przepisie

  • Hanna Warkocz

    Hanna Warkocz , 11.11.2024

    Sałatka jest pyszna! Bardzo często ją przyrządzam na imprezy. Polecam spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Ta sałatka zawsze wychodzi przepyszna. Moją modyfikacją jest połączenie majonezu z dwoma łyżkami musztardy i dwoma łyżkami kwaśnej, 18% śmietany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK* ulubiona sałatka całej rodziny , ja ją robie warstwowo wyglada to cudnie i dodaje na samą górę wymieszaną z porą kapustę pekińską na to majonez i posypuje wiórkami żółtego sera. Pychota na każdą rodzinna imprezę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mucha

    Anna Mucha , 05.12.2021

    Wygląda apetycznie! Dodałabym świeżą natkę pietruszki :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej