
Składniki
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
50 gramów
400 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, wystudź, a następnie obierz każdą fasolkę. Marynowaną paprykę pokrój w paseczki, kiełbasę w półplastry, a pomidory w kostkę o grubości 1 cm. Wyciśnij sok z cytryny. Nasiona słonecznika upraż na patelni.
Krok 2
Chorizo usmaż na chrupko na bardzo wolnym ogniu, potem ułóż kiełbaski na papierowym ręczniku, usuwając z nich nadmiar tłuszczu. Rozdziel liście cykorii.
Krok 3
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr.
Krok 4
Do powstałego sosu dodaj pozostałe składniki – bób, kiełbasę, suszone pomidory, marynowane papryczki, pestki słonecznika. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę nakładaj na liście cykorii.
Dobra rada:
Kiełbasę chorizo możesz zastąpić wędzonym boczkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem i kiełbasą chorizo
Delikatny smak bobu dobrze skomponuje się z wyrazistym mięsnym składnikiem, jakim jest chorizo. Sałatka z dodatkiem tej kiełbasy przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym dania kuchni hiszpańskiej. Jako mięsne uzupełnienie potrawy sprawdzi się również wędzony boczek. Bób ugotuj, ostudź i obierz, a chorizo pokrój w kostkę i podsmażaj do momentu, aż nabierze chrupkości. Pokrój suszone pomidory oraz marynowaną paprykę. Sos sałatkowy połącz z oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wymieszaj z nim warzywa, mięso i prażone pestki słonecznika, a następnie ułóż sałatkę z bobem i kiełbasą chorizo na liściach cykorii. Możesz też zamienić ją w efektowną przekąskę, dzieląc danie na porcje – nałóż wtedy składniki do łódeczek z cykorii i ułóż na półmisku, ozdabiając je oliwkami i plasterkami papryki jalapeno. Do tak przyrządzonej potrawy serwuj nachos lub grillowaną bagietkę. Będzie smaczna także z podpieczoną na suchej patelni meksykańską tortillą. Spróbuj, jak smakuje to połączenie! Zapoznaj się z podanym przepisem.