
Składniki
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
50 gramów
400 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, wystudź, a następnie obierz każdą fasolkę. Marynowaną paprykę pokrój w paseczki, kiełbasę w półplastry, a pomidory w kostkę o grubości 1 cm. Wyciśnij sok z cytryny. Nasiona słonecznika upraż na patelni.

Krok 2
Chorizo usmaż na chrupko na bardzo wolnym ogniu, potem ułóż kiełbaski na papierowym ręczniku, usuwając z nich nadmiar tłuszczu. Rozdziel liście cykorii.

Krok 3
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr.

Krok 4
Do powstałego sosu dodaj pozostałe składniki – bób, kiełbasę, suszone pomidory, marynowane papryczki, pestki słonecznika. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę nakładaj na liście cykorii.


Dobra rada:
Kiełbasę chorizo możesz zastąpić wędzonym boczkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Sałatka z bobem i kiełbasą chorizo
Sałatka z bobem i kiełbasą chorizo
Delikatny smak bobu dobrze skomponuje się z wyrazistym mięsnym składnikiem, jakim jest chorizo. Sałatka z dodatkiem tej kiełbasy przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym dania kuchni hiszpańskiej. Jako mięsne uzupełnienie potrawy sprawdzi się również wędzony boczek. Bób ugotuj, ostudź i obierz, a chorizo pokrój w kostkę i podsmażaj do momentu, aż nabierze chrupkości. Pokrój suszone pomidory oraz marynowaną paprykę. Sos sałatkowy połącz z oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wymieszaj z nim warzywa, mięso i prażone pestki słonecznika, a następnie ułóż sałatkę z bobem i kiełbasą chorizo na liściach cykorii. Możesz też zamienić ją w efektowną przekąskę, dzieląc danie na porcje – nałóż wtedy składniki do łódeczek z cykorii i ułóż na półmisku, ozdabiając je oliwkami i plasterkami papryki jalapeno. Do tak przyrządzonej potrawy serwuj nachos lub grillowaną bagietkę. Będzie smaczna także z podpieczoną na suchej patelni meksykańską tortillą. Spróbuj, jak smakuje to połączenie! Zapoznaj się z podanym przepisem.



































