
Składniki
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
50 gramów
400 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, wystudź, a następnie obierz każdą fasolkę. Marynowaną paprykę pokrój w paseczki, kiełbasę w półplastry, a pomidory w kostkę o grubości 1 cm. Wyciśnij sok z cytryny. Nasiona słonecznika upraż na patelni.

Krok 2
Chorizo usmaż na chrupko na bardzo wolnym ogniu, potem ułóż kiełbaski na papierowym ręczniku, usuwając z nich nadmiar tłuszczu. Rozdziel liście cykorii.

Krok 3
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr.

Krok 4
Do powstałego sosu dodaj pozostałe składniki – bób, kiełbasę, suszone pomidory, marynowane papryczki, pestki słonecznika. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę nakładaj na liście cykorii.


Dobra rada:
Kiełbasę chorizo możesz zastąpić wędzonym boczkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem i kiełbasą chorizo
Delikatny smak bobu dobrze skomponuje się z wyrazistym mięsnym składnikiem, jakim jest chorizo. Sałatka z dodatkiem tej kiełbasy przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym dania kuchni hiszpańskiej. Jako mięsne uzupełnienie potrawy sprawdzi się również wędzony boczek. Bób ugotuj, ostudź i obierz, a chorizo pokrój w kostkę i podsmażaj do momentu, aż nabierze chrupkości. Pokrój suszone pomidory oraz marynowaną paprykę. Sos sałatkowy połącz z oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wymieszaj z nim warzywa, mięso i prażone pestki słonecznika, a następnie ułóż sałatkę z bobem i kiełbasą chorizo na liściach cykorii. Możesz też zamienić ją w efektowną przekąskę, dzieląc danie na porcje – nałóż wtedy składniki do łódeczek z cykorii i ułóż na półmisku, ozdabiając je oliwkami i plasterkami papryki jalapeno. Do tak przyrządzonej potrawy serwuj nachos lub grillowaną bagietkę. Będzie smaczna także z podpieczoną na suchej patelni meksykańską tortillą. Spróbuj, jak smakuje to połączenie! Zapoznaj się z podanym przepisem.