
Składniki
2 opakowania
6 łyżek
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżka
200 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
1 pęczek
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rostbef oprósz przyprawą do mięsa, dodaj oliwę. Mięso przesmaż chwilę na rozgrzanej patelni z obu stron, następnie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie mięso wystudź, pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2
Szparagi oczyść z szypułek, odetnij około 5 cm od końca. Gotuj w wodzie z cukrem i solą przez 2 – 3 minuty, a po tym czasie wystudź i pokrój w kawałki o długości ok. 8 cm. Ser mozzarella pokrój w plastry, a następnie przetnij na pół, suszone pomidory także przetnij na pół.

Krok 3
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek i sos sałatkowy. Do powstałego sosu dodaj rukolę i szparagi. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Na plastrach rostbefu ułóż trochę sałaty, kawałek szparaga, kawałek sera mozzarella, połówkę suszonego pomidora i całość dość ściśle zroluj. Roladki z rostbefu ułóż na liściach cykorii i rozłóż je na okrągłym talerzu, układając sałatkę wokół talerza.


Dobra rada:
Mozzarellę możesz zastąpić serem z niebieską pleśnią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z rostbefu ze szparagami
Połączenie pieczonego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego z delikatną mozzarellą, szparagami, sałatą i suszonymi pomidorami przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym smaki włoskiej kuchni. Przygotowanie roladek zacznij od rostbefu. Oprósz wołowinę przyprawami i polej oliwą, a potem podsmaż z dwóch stron, aby zachować soczystość mięsa. Następnie upiecz je w piekarniku i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się szparagami – oczyść je z szypułek, odetnij ich końcówki i ugotuj w wodzie z cukrem. Warzywo powinno pozostać jędrne i delikatnie chrupiące. Ser pokrój w plastry – oprócz mozzarelli sprawdzi się też niebieski ser pleśniowy. Z sosem sałatkowym, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny wymieszaj rukolę oraz szparagi. Na pokrojonej dość cienko wołowinie ułóż cykorię, szparagi, ser, suszone pomidory i zawiń je w rulony. Zepnij roladki z rostbefu wykałaczką, aby się nie rozpadły i dobrze prezentowały na stole. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić tę wyborną mięsno-warzywną przekąskę, zapoznaj się z naszym przepisem.