Roladki z rostbefu ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z rostbefu ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

6 łyżek

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

200 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 pęczek

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rostbef oprósz przyprawą do mięsa, dodaj oliwę. Mięso przesmaż chwilę na rozgrzanej patelni z obu stron, następnie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie mięso wystudź, pokrój w cienkie plasterki.

Roladki z rostbefu ze szparagami - Krok 1

Krok 2

Szparagi oczyść z szypułek, odetnij około 5 cm od końca. Gotuj w wodzie z cukrem i solą przez 2 – 3 minuty, a po tym czasie wystudź i pokrój w kawałki o długości ok. 8 cm. Ser mozzarella pokrój w plastry, a następnie przetnij na pół, suszone pomidory także przetnij na pół.

Roladki z rostbefu ze szparagami - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek i sos sałatkowy. Do powstałego sosu dodaj rukolę i szparagi. Dokładnie wymieszaj.

Roladki z rostbefu ze szparagami - Krok 3

Krok 4

Na plastrach rostbefu ułóż trochę sałaty, kawałek szparaga, kawałek sera mozzarella, połówkę suszonego pomidora i całość dość ściśle zroluj. Roladki z rostbefu ułóż na liściach cykorii i rozłóż je na okrągłym talerzu, układając sałatkę wokół talerza.

Roladki z rostbefu ze szparagami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Mozzarellę możesz zastąpić serem z niebieską pleśnią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z rostbefu ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z rostbefu ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z rostbefu ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z rostbefu ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z rostbefu ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z rostbefu ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z rostbefu ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z rostbefu ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z rostbefu ze szparagamiRoladki z rostbefu ze szparagami

Połączenie pieczonego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego z delikatną mozzarellą, szparagami, sałatą i suszonymi pomidorami przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym smaki włoskiej kuchni. Przygotowanie roladek zacznij od rostbefu. Oprósz wołowinę przyprawami i polej oliwą, a potem podsmaż z dwóch stron, aby zachować soczystość mięsa. Następnie upiecz je w piekarniku i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się szparagami – oczyść je z szypułek, odetnij ich końcówki i ugotuj w wodzie z cukrem. Warzywo powinno pozostać jędrne i delikatnie chrupiące. Ser pokrój w plastry – oprócz mozzarelli sprawdzi się też niebieski ser pleśniowy. Z sosem sałatkowym, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny wymieszaj rukolę oraz szparagi. Na pokrojonej dość cienko wołowinie ułóż cykorię, szparagi, ser, suszone pomidory i zawiń je w rulony. Zepnij roladki z rostbefu wykałaczką, aby się nie rozpadły i dobrze prezentowały na stole. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić tę wyborną mięsno-warzywną przekąskę, zapoznaj się z naszym przepisem.