Roladki z kurczaka z serem i szynką - drobiowe | Przepisy.pl pixel

Roladki z kurczaka z szynką i serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

234

9064 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6823 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

4 plastry

0.5 sztuki

4 plastry

3 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową rozetrzyj z olejem. Dodaj startą skórkę i sok z połowy cytryny. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do marynaty ostrą paprykę.

Roladki z kurczaka z szynką i serem - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Mięso delikatnie rozbij i natrzyj marynatą.

Roladki z kurczaka z szynką i serem - Krok 2

Krok 3

Na każdy kawałek mięsa połóż plaster szynki i sera. Następnie całość zroluj i zabezpiecz wykałaczką.

Roladki z kurczaka z szynką i serem - Krok 3

Krok 4

Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej rozpuszczonym w 300 ml wody Fixem Knorr. Całość piecz w 190 °C przez 30 minut.

Roladki z kurczaka z szynką i serem - Krok 4
46

Opinie o przepisie

  • Natoszka

    Natoszka , 18.05.2022

    Dzisiaj po raz drugi zrobiłam to danie, dla całej rodziny. W tym babci, dziadka, wujka, cioci, mamy, taty, kuzynki, kuzyna i brata. Wyszło mi aż lub tylko 42 rolady. Uffff. Wszystkim bardzo smakowało i na koniec podałam deser zadowolona z siebie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natoszka

    Natoszka , 23.03.2022

    Voila

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natoszka

    Natoszka , 19.03.2022

    Mam 11 lat i zamierzam to sama przygotować jako niespodziankę dla rodziny za kilka dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 17.12.2021

    TAK. Rolady wychodzą genialne! Jednak ja dodaję jeszcze trochę sera pleśniowego, który w tym połączeniu podkreśla smak i nadaje troszkę ostrzejszego, zimowego charakteru!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej  Czyż

    Andrzej Czyż , 31.03.2021

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • WIESIA KROL

    WIESIA KROL , 02.03.2021

    Super mniam mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Dybowska

    Dominika Dybowska , 28.04.2020

    Fajny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Gołąbek

    Renata Gołąbek , 27.04.2020

    Tak jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania  Filar

    Ania Filar , 26.04.2020

    Pyszne, pełne smaku, soczyste... Idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian

    Damian , 28.03.2020

    300ml wody to 3x za dużo w tym przepisie. Zamiast finalnie ściętego sosu wychodzi zupa pomidorowa. Sugeruję użycie wskazanej ilości na torebce fixu, za drugim razem gdy użyłem wskazanej ilosci 100ml wyszedł już dobry sos o lekko kremowej konsystencji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diana

    Diana , 15.04.2019

    naprawdę bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Szuła

    Anna Szuła , 14.04.2019

    Bardzo dobre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MoNika M

    MoNika M , 11.04.2019

    najlepszy kurczak jaki w życiu zrobiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Pasieka

    Tomasz Pasieka , 20.10.2018

    Przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adriana Starobrat

    Adriana Starobrat , 19.08.2017

    Dodałam do marynaty sok z limonki, a do farszu suszone pomidory. Goście zajadali się aż im sie uszy trzęsły. polecam to danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Mackiewicz

    Ewelina Mackiewicz , 24.07.2017

    Ja myślałam, że to będzie dobre, a to jest przepyszne!! Pierwszy kęs - niebo w gębie!!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Nadia Zychowicz

    Nadia Zychowicz , 15.07.2017

    Świetne mam 11 lat a przygotowałam to sama na obiad ☺Cudowne wszystkim smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Sroka

    Monika Sroka , 07.04.2017

    Strzał w dziesiątkę! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Madziula Madziula

    Madziula Madziula , 29.01.2017

    Pyszne,do sosu dodałam dodatkowo pieczarki i wyszło super polecam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maksymilian Borawski

    Maksymilian Borawski , 13.11.2016

    super szybkie i smaczne i łatwe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Romanczuk

    Karolina Romanczuk , 04.11.2016

    fajnie wyglada jak zrobie wydam opinie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć , 19.10.2016

    pycha ; )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 11.10.2016

    Hmmmmm pyszne. Oblizalem miche do dna POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Ludynia

    Teresa Ludynia , 08.10.2016

    jak wyprobje to wydam opinie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SŁAWOMIR GŁOWACKI

    SŁAWOMIR GŁOWACKI , 26.04.2016

    FAJNE DANKO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Włoch

    Sandra Włoch , 25.04.2016

    Genialna! Przygotowaliśmy ją razem z moim mężczyzną i teraz co chwilę słyszę, że będzie je gotował częściej. :) Łatwe w przygotowaniu, szybkie i pyszne. :) Polecamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malina Malina

    Malina Malina , 29.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia jakub

    sylwia jakub , 27.03.2016

    Przepyszne!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Sokal

    Justyna Sokal , 23.03.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kurczaka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z kurczaka z szynką i seremRoladki z kurczaka z szynką i serem

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety w panierce? Chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości? Jesteś w dobrym miejscu! Przetestuj przepis na pyszne roladki z kurczaka, wypełnione szynką, ciągnącym się serem i zapiecz je pod gęstym, pomidorowym sosem bolognese. Potrawę możesz przygotować w najróżniejszych wariantach, wystarczy tylko odrobina wprawy. A skoro trening czyni mistrza, ruszaj do kuchni! Miej pod ręką nasze wskazówki, niezbędne do wykonania roladek drobiowych z szynką i serem, i przekonaj się, że gotowanie może sprawiać naprawdę dużą frajdę. Kto wie, może nasza receptura na stałe wpisze się do Twojego menu? Jest to bardzo prawdopodobne, ponieważ roladki z kurczaka z serem i szynką w piekarniku tak dobrze smakują, że nie da się ich przygotować tylko raz. Obudź w sobie duszę kucharza i działaj w kuchni, by uzyskać najlepsze rezultaty. Nam nie pozostało nic innego, jak życzyć Ci powodzenia i smacznego!

Dla kogo?

Roladki z kurczaka z szynką i serem to danie dedykowane wszystkim fanom mięs! Gwarantujemy, że drobiowe kawałki w tej odsłonie są niezwykle smaczne, aromatyczne i soczyste! Na dodatek nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by wykorzystać nasze przepisy w kuchni. Przygotowanie tego finezyjnie wyglądającego dania jest banalnie proste, więc kulinarni nowicjusze nie będą mieć żadnego problemu z tym zadaniem. Wspomnijmy również o czasie, który musisz poświęcić na zrobienie potrawy. Okazuje się, że przyrządzenie dania jest nie tylko bardzo proste, ale również błyskawiczne. Wystarczy 45 minut i roladki z kurczaka z serem zawitają na Twoich talerzach. Przyłóż się jednak do zawijania roladek z kurczaka z szynką i serem. Starannie zepnij je wykałaczkami i zabezpiecz boki, by farsz nie wyciekł podczas pieczenia. Jak widać, na zrobienie roladek z piersi kurczaka z serem i szynką mogą pozwolić sobie nawet osoby początkujące w kuchni. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to nie obawiaj się i śmiało rozpoczynaj przygotowania! 

Na jaką okazję?

Każda okazja jest dobra, by pyszne roladki z kurczaka z szynką i serem pojawiły się na stole. Idealne na co dzień i od święta. Gotowe roladki drobiowe z szynką i serem podawaj na obiad, wraz z ugotowanym na sypko ryżem i zestawem surówek. Z pewnością ucieszysz wszystkich domowników takim daniem. Roladki będą również doskonałą opcją na większą uroczystość. To wykwintne danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Spójrzmy prawdzie w oczy, kto oprze się soczystym roladkom wypełnionym obłędnym farszem? Na pewno nie my! Przygotuj się więc na prośby o dokładki i pochwały od zadowolonych gości. Roladki możesz również serwować na kolację jako samodzielne danie. Jeżeli jednak chcesz je czymś uzupełnić, to lekka sałatka będzie strzałem w dziesiątkę. Już teraz wypróbuj naszą recepturę. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków z roladkami w roli głównej. Skusisz się?

Czy wiesz, że?

Przepis na roladki z kurczaka musi się udać, gdy wykorzystasz do niego dobrej jakości składniki. W szczególności zwróć uwagę na świeżość mięsa, której brak mógłby wpędzić Cię w spore tarapaty. Po czym poznać, że kurczak nadaje się do spożycia? Zwróć uwagę na jędrność i sprężystość mięsa. Możesz również dotknąć kawałka kurczaka, jeżeli tkanka szybko odzyska swój kształt, to śmiało wykorzystaj go do zrobienia roladek. Zapach również powinien podpowiedzieć Ci, czy mięso jest świeże. To samo dotyczy szynki, którą nadziejesz roladki z kurczaka. Świeżość składników to podstawa każdej receptury, dlatego stosuj się do naszych wskazówek, a później zrób przepyszne danie w swojej kuchni. Przygotowując mięso do roladek z piersi kurczaka, zwróć szczególną uwagę na to, by usunąć wszystkie błonki, chrząstki i kostki. Chyba nie chcesz, żeby podczas jedzenia Twoi gości musieli odkrawać części mięsa! Jeżeli zadbasz o te wszystkie aspekty, to danie wyjdzie idealne i z pewnością będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia wszystkich smakoszy. Pycha!

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, aby roladki drobiowe miały wyrazisty smak, zamiast żółtego sera dodaj do nich oscypka. Ten góralski przysmak jest bardzo charakterystyczny, dzięki czemu danie całkowicie zmieni swoje oblicze. Do nadzienia roladek z kurczaka z szynką i serem doskonale pasować będą również warzywa w różnej postaci. Możesz sięgnąć po suszone pomidory z zalewy, które wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem. Świetnym dodatkiem do farszu będą także posiekane pieczarki, podsmażone wcześniej na patelni z cebulką. Całość polejesz aromatycznym sosem pomidorowym, który nie ma sobie równych. Mamy jednak jedną propozycję, dzięki której ulepszysz i ten dodatek. Sos bolognese do roladek z piersi kurczaka z serem wzbogacić możesz natomiast odrobiną czerwonego, wytrawnego wina. Pamiętaj jednak, że zmiany w recepturze nie są konieczne! Bazowy przepis jest wyjątkowo smaczny, a proponowane przez nas urozmaicenia są jedynie niezobowiązującą propozycją. Po przyrządzeniu roladek koniecznie podziel się z nami opinią i wrażeniami na temat dania. Czekamy na Twój komentarz!