Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
4 plastry
0.5 sztuki
4 plastry
3 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową rozetrzyj z olejem. Dodaj startą skórkę i sok z połowy cytryny. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do marynaty ostrą paprykę.
Krok 2
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Mięso delikatnie rozbij i natrzyj marynatą.
Krok 3
Na każdy kawałek mięsa połóż plaster szynki i sera. Następnie całość zroluj i zabezpiecz wykałaczką.
Krok 4
Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej rozpuszczonym w 300 ml wody Fixem Knorr. Całość piecz w 190 °C przez 30 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z kurczaka z szynką i serem
Znudziły Ci się tradycyjne kotlety w panierce? Chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości? Jesteś w dobrym miejscu! Przetestuj przepis na pyszne roladki z kurczaka, wypełnione szynką, ciągnącym się serem i zapiecz je pod gęstym, pomidorowym sosem bolognese. Potrawę możesz przygotować w najróżniejszych wariantach, wystarczy tylko odrobina wprawy. A skoro trening czyni mistrza, ruszaj do kuchni! Miej pod ręką nasze wskazówki, niezbędne do wykonania roladek drobiowych z szynką i serem, i przekonaj się, że gotowanie może sprawiać naprawdę dużą frajdę. Kto wie, może nasza receptura na stałe wpisze się do Twojego menu? Jest to bardzo prawdopodobne, ponieważ roladki z kurczaka z serem i szynką w piekarniku tak dobrze smakują, że nie da się ich przygotować tylko raz. Obudź w sobie duszę kucharza i działaj w kuchni, by uzyskać najlepsze rezultaty. Nam nie pozostało nic innego, jak życzyć Ci powodzenia i smacznego!
Dla kogo?
Roladki z kurczaka z szynką i serem to danie dedykowane wszystkim fanom mięs! Gwarantujemy, że drobiowe kawałki w tej odsłonie są niezwykle smaczne, aromatyczne i soczyste! Na dodatek nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by wykorzystać nasze przepisy w kuchni. Przygotowanie tego finezyjnie wyglądającego dania jest banalnie proste, więc kulinarni nowicjusze nie będą mieć żadnego problemu z tym zadaniem. Wspomnijmy również o czasie, który musisz poświęcić na zrobienie potrawy. Okazuje się, że przyrządzenie dania jest nie tylko bardzo proste, ale również błyskawiczne. Wystarczy 45 minut i roladki z kurczaka z serem zawitają na Twoich talerzach. Przyłóż się jednak do zawijania roladek z kurczaka z szynką i serem. Starannie zepnij je wykałaczkami i zabezpiecz boki, by farsz nie wyciekł podczas pieczenia. Jak widać, na zrobienie roladek z piersi kurczaka z serem i szynką mogą pozwolić sobie nawet osoby początkujące w kuchni. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to nie obawiaj się i śmiało rozpoczynaj przygotowania!
Na jaką okazję?
Każda okazja jest dobra, by pyszne roladki z kurczaka z szynką i serem pojawiły się na stole. Idealne na co dzień i od święta. Gotowe roladki drobiowe z szynką i serem podawaj na obiad, wraz z ugotowanym na sypko ryżem i zestawem surówek. Z pewnością ucieszysz wszystkich domowników takim daniem. Roladki będą również doskonałą opcją na większą uroczystość. To wykwintne danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Spójrzmy prawdzie w oczy, kto oprze się soczystym roladkom wypełnionym obłędnym farszem? Na pewno nie my! Przygotuj się więc na prośby o dokładki i pochwały od zadowolonych gości. Roladki możesz również serwować na kolację jako samodzielne danie. Jeżeli jednak chcesz je czymś uzupełnić, to lekka sałatka będzie strzałem w dziesiątkę. Już teraz wypróbuj naszą recepturę. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków z roladkami w roli głównej. Skusisz się?
Czy wiesz, że?
Przepis na roladki z kurczaka musi się udać, gdy wykorzystasz do niego dobrej jakości składniki. W szczególności zwróć uwagę na świeżość mięsa, której brak mógłby wpędzić Cię w spore tarapaty. Po czym poznać, że kurczak nadaje się do spożycia? Zwróć uwagę na jędrność i sprężystość mięsa. Możesz również dotknąć kawałka kurczaka, jeżeli tkanka szybko odzyska swój kształt, to śmiało wykorzystaj go do zrobienia roladek. Zapach również powinien podpowiedzieć Ci, czy mięso jest świeże. To samo dotyczy szynki, którą nadziejesz roladki z kurczaka. Świeżość składników to podstawa każdej receptury, dlatego stosuj się do naszych wskazówek, a później zrób przepyszne danie w swojej kuchni. Przygotowując mięso do roladek z piersi kurczaka, zwróć szczególną uwagę na to, by usunąć wszystkie błonki, chrząstki i kostki. Chyba nie chcesz, żeby podczas jedzenia Twoi gości musieli odkrawać części mięsa! Jeżeli zadbasz o te wszystkie aspekty, to danie wyjdzie idealne i z pewnością będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia wszystkich smakoszy. Pycha!
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, aby roladki drobiowe miały wyrazisty smak, zamiast żółtego sera dodaj do nich oscypka. Ten góralski przysmak jest bardzo charakterystyczny, dzięki czemu danie całkowicie zmieni swoje oblicze. Do nadzienia roladek z kurczaka z szynką i serem doskonale pasować będą również warzywa w różnej postaci. Możesz sięgnąć po suszone pomidory z zalewy, które wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem. Świetnym dodatkiem do farszu będą także posiekane pieczarki, podsmażone wcześniej na patelni z cebulką. Całość polejesz aromatycznym sosem pomidorowym, który nie ma sobie równych. Mamy jednak jedną propozycję, dzięki której ulepszysz i ten dodatek. Sos bolognese do roladek z piersi kurczaka z serem wzbogacić możesz natomiast odrobiną czerwonego, wytrawnego wina. Pamiętaj jednak, że zmiany w recepturze nie są konieczne! Bazowy przepis jest wyjątkowo smaczny, a proponowane przez nas urozmaicenia są jedynie niezobowiązującą propozycją. Po przyrządzeniu roladek koniecznie podziel się z nami opinią i wrażeniami na temat dania. Czekamy na Twój komentarz!