Roladki z kurczaka z szynką i serem
łatwe
5154 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
4 plastry
0.5 sztuki
4 plastry
3 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową rozetrzyj z olejem. Dodaj startą skórkę i sok z połowy cytryny. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do marynaty ostrą paprykę.
Krok 2
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Mięso delikatnie rozbij i natrzyj marynatą.
Krok 3
Na każdy kawałek mięsa połóż plaster szynki i sera. Następnie całość zroluj i zabezpiecz wykałaczką.
Krok 4
Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej rozpuszczonym w 300 ml wody Fixem Knorr. Całość piecz w 190 °C przez 30 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Roladki z kurczaka z szynką i serem
Znudziły ci się tradycyjne kotlety w panierce? Przetestuj przepis na pyszne roladki z kurczaka, wypełnione szynką, ciągnącym się serem i zapiecz je pod gęstym, pomidorowym sosem bolognese. Przygotowanie tego finezyjnie wyglądającego dania jest banalnie proste. Przyłóż się jednak do zawijania roladek. Starannie zepnij je wykałaczkami i zabezpiecz boki, by farsz nie wyciekł podczas pieczenia. Jeśli chcesz, aby danie miało wyrazisty smak, zamiast żółtego sera dodaj do niego oscypka. Do nadzienia doskonale pasować będą również suszone pomidory oraz posiekane pieczarki, podsmażone wcześniej na patelni z cebulką. Sos bolognese wzbogacić możesz natomiast odrobiną czerwonego, wytrawnego wina. Gotowe roladki podawaj na obiad, wraz z ugotowanym na sypko ryżem i zestawem surówek, albo serwuj na kolację jako samodzielne danie.