Roladki z kurczaka z szynką i serem
łatwe
6434 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
4 plastry
0.5 sztuki
4 plastry
3 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową rozetrzyj z olejem. Dodaj startą skórkę i sok z połowy cytryny. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do marynaty ostrą paprykę.

Krok 2
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Mięso delikatnie rozbij i natrzyj marynatą.

Krok 3
Na każdy kawałek mięsa połóż plaster szynki i sera. Następnie całość zroluj i zabezpiecz wykałaczką.

Krok 4
Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej rozpuszczonym w 300 ml wody Fixem Knorr. Całość piecz w 190 °C przez 30 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z kurczaka z szynką i serem
Znudziły ci się tradycyjne kotlety w panierce? Przetestuj przepis na pyszne roladki z kurczaka, wypełnione szynką, ciągnącym się serem i zapiecz je pod gęstym, pomidorowym sosem bolognese. Potrawę możesz przygotować w najróżniejszych wariantach, wystarczy tylko odrobina wprawy. A skoro trening czyni mistrza, ruszaj do kuchni! Miej pod ręką nasze wskazówki, niezbędne do wykonania roladek drobiowych z szynką i serem, i przekonaj się, że gotowanie może sprawiać naprawdę dużą frajdę.
Dla kogo? Przygotowanie tego finezyjnie wyglądającego dania jest banalnie proste. Przyłóż się jednak do zawijania roladek z kurczaka z szynką i serem. Starannie zepnij je wykałaczkami i zabezpiecz boki, by farsz nie wyciekł podczas pieczenia. Jak widać, na zrobienie roladek z piersi kurczaka z serem i szynką mogą pozwolić sobie nawet nowicjusze.
Na jaką okazję? Idealne na co dzień i od święta. Gotowe roladki drobiowe z szynką i serem podawaj na obiad, wraz z ugotowanym na sypko ryżem i zestawem surówek, albo serwuj na kolację jako samodzielne danie.
Czy wiesz, że? Przygotowując mięso do roladek z piersi kurczaka, zwróć szczególną uwagę na to, by usunąć wszystkie błonki, chrząstki i kostki.
Dla urozmaicenia: Jeśli chcesz, aby roladki drobiowe miały wyrazisty smak, zamiast żółtego sera dodaj do nich oscypka. Do nadzienia roladek z kurczaka z szynką i serem doskonale pasować będą również suszone pomidory oraz posiekane pieczarki, podsmażone wcześniej na patelni z cebulką. Sos bolognese do roladek z piersi kurczaka z serem wzbogacić możesz natomiast odrobiną czerwonego, wytrawnego wina.