Zapiekane rurki po szwajcarsku - przepis: makaron | Przepisy.pl pixel

Zapiekane rurki po szwajcarsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

164

heart
3649 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2555 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4711 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

100 gramów

4 sztuki

200 gramów

5 łyżek

150 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w paski.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 2

Krok 3

Szynkę i ogórka pokrój w kostkę, dodaj do mięsa.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 3

Krok 4

Całość zalej 150 ml wody.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 5

Krok 6

Wszystko zagotuj, dodaj makaron, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 6

Krok 7

Wierzch posyp sporą ilością startego sera i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Luca

    Luca , 06.09.2024

    Jaka śmietana ? Bita? 30% ??? Ludzie, wrzucacie przepisy to precyzujcie…

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Asia Kusibab

    Asia Kusibab , 29.09.2015

    lecker

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chińska zupa z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane rurki po szwajcarsku  Zapiekane rurki po szwajcarsku

Z czym kojarzy wam się Szwajcaria? Zapewne z serami! Tego składnika nie może zabraknąć również w naszym przepisie na makaron po szwajcarsku. Szynka, ementaler lub ser gruyère i oczywiście rurki to podstawa pysznego dania. Jeśli lubicie zapiekanki makaronowe, spróbujcie tej propozycji, a oczaruje was zapachem, bogatym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Nie pozostaje nic innego jak wybrać się na szybkie zakupy, aby przygotować obiad w szwajcarskim stylu – oto zapiekane rurki po szwajcarsku.

Dla kogo?

Zapiekanka z kurczakiem i rurkami to danie dla każdego, a przede wszystkim dla miłośników makaronów zapiekanych w aromatycznym sosie.

Na jaką okazję?

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem jest doskonałą propozycją na obiad.

Czy wiesz, że?

Ser gruyère ma lekko orzechowy smak, który różni się w zależności od czasu dojrzewania. Przygotowywany jest w jednym regionie Szwajcarii, a w miejscowości Gruyère możecie zwiedzić muzeum tego wyjątkowego sera, zaliczanego do kanonu kuchni szwajcarskiej.

Dla urozmaicenia:

Zapiekankę z rurkami i kurczakiem serwujcie wprost z piekarnika, a wierzch dania posypcie świeżą natką pietruszki. Będzie nie tylko pysznie, ale i elegancko!