Zapiekane rurki po szwajcarsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

3322 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1860 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3023 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

100 gramów

4 sztuki

200 gramów

5 łyżek

150 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w paski.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 2

Krok 3

Szynkę i ogórka pokrój w kostkę, dodaj do mięsa.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 3

Krok 4

Całość zalej 150 ml wody.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 5

Krok 6

Wszystko zagotuj, dodaj makaron, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 6

Krok 7

Wierzch posyp sporą ilością startego sera i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Asia Kusibab

    Asia Kusibab , 29.09.2015

    lecker

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane rurki po szwajcarsku  Zapiekane rurki po szwajcarsku

Z czym kojarzy wam się Szwajcaria? Zapewne z serami! Tego składnika nie może zabraknąć również w naszym przepisie na makaron po szwajcarsku. Szynka, ementaler lub ser gruyère i oczywiście rurki to podstawa pysznego dania. Jeśli lubicie zapiekanki makaronowe, spróbujcie tej propozycji, a oczaruje was zapachem, bogatym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Nie pozostaje nic innego jak wybrać się na szybkie zakupy, aby przygotować obiad w szwajcarskim stylu – oto zapiekane rurki po szwajcarsku.

Dla kogo?

Zapiekanka z kurczakiem i rurkami to danie dla każdego, a przede wszystkim dla miłośników makaronów zapiekanych w aromatycznym sosie.

Na jaką okazję?

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem jest doskonałą propozycją na obiad.

Czy wiesz, że?

Ser gruyère ma lekko orzechowy smak, który różni się w zależności od czasu dojrzewania. Przygotowywany jest w jednym regionie Szwajcarii, a w miejscowości Gruyère możecie zwiedzić muzeum tego wyjątkowego sera, zaliczanego do kanonu kuchni szwajcarskiej.

Dla urozmaicenia:

Zapiekankę z rurkami i kurczakiem serwujcie wprost z piekarnika, a wierzch dania posypcie świeżą natką pietruszki. Będzie nie tylko pysznie, ale i elegancko!