
Składniki
200 gramów
150 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
100 gramów
4 sztuki
200 gramów
5 łyżek
150 mililitrów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w paski.

Krok 3
Szynkę i ogórka pokrój w kostkę, dodaj do mięsa.

Krok 4
Całość zalej 150 ml wody.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Krok 6
Wszystko zagotuj, dodaj makaron, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 7
Wierzch posyp sporą ilością startego sera i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane rurki po szwajcarsku
Z czym kojarzy wam się Szwajcaria? Zapewne z serami! Tego składnika nie może zabraknąć również w naszym przepisie na makaron po szwajcarsku. Szynka, ementaler lub ser gruyère i oczywiście rurki to podstawa pysznego dania. Jeśli lubicie zapiekanki makaronowe, spróbujcie tej propozycji, a oczaruje was zapachem, bogatym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Nie pozostaje nic innego jak wybrać się na szybkie zakupy, aby przygotować obiad w szwajcarskim stylu – oto zapiekane rurki po szwajcarsku.
Dla kogo?
Zapiekanka z kurczakiem i rurkami to danie dla każdego, a przede wszystkim dla miłośników makaronów zapiekanych w aromatycznym sosie.
Na jaką okazję?
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem jest doskonałą propozycją na obiad.
Czy wiesz, że?
Ser gruyère ma lekko orzechowy smak, który różni się w zależności od czasu dojrzewania. Przygotowywany jest w jednym regionie Szwajcarii, a w miejscowości Gruyère możecie zwiedzić muzeum tego wyjątkowego sera, zaliczanego do kanonu kuchni szwajcarskiej.
Dla urozmaicenia:
Zapiekankę z rurkami i kurczakiem serwujcie wprost z piekarnika, a wierzch dania posypcie świeżą natką pietruszki. Będzie nie tylko pysznie, ale i elegancko!