Zapiekane rurki po szwajcarsku - przepis: makaron | Przepisy.pl pixel

Zapiekane rurki po szwajcarsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

162

heart
3646 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2536 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4643 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

100 gramów

4 sztuki

200 gramów

5 łyżek

150 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w paski.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 2

Krok 3

Szynkę i ogórka pokrój w kostkę, dodaj do mięsa.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 3

Krok 4

Całość zalej 150 ml wody.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 5

Krok 6

Wszystko zagotuj, dodaj makaron, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 6

Krok 7

Wierzch posyp sporą ilością startego sera i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Zapiekane rurki po szwajcarsku   - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Luca

    Luca , 06.09.2024

    Jaka śmietana ? Bita? 30% ??? Ludzie, wrzucacie przepisy to precyzujcie…

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Asia Kusibab

    Asia Kusibab , 29.09.2015

    lecker

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane rurki po szwajcarsku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane rurki po szwajcarsku  Zapiekane rurki po szwajcarsku

Z czym kojarzy wam się Szwajcaria? Zapewne z serami! Tego składnika nie może zabraknąć również w naszym przepisie na makaron po szwajcarsku. Szynka, ementaler lub ser gruyère i oczywiście rurki to podstawa pysznego dania. Jeśli lubicie zapiekanki makaronowe, spróbujcie tej propozycji, a oczaruje was zapachem, bogatym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Nie pozostaje nic innego jak wybrać się na szybkie zakupy, aby przygotować obiad w szwajcarskim stylu – oto zapiekane rurki po szwajcarsku.

Dla kogo?

Zapiekanka z kurczakiem i rurkami to danie dla każdego, a przede wszystkim dla miłośników makaronów zapiekanych w aromatycznym sosie.

Na jaką okazję?

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem jest doskonałą propozycją na obiad.

Czy wiesz, że?

Ser gruyère ma lekko orzechowy smak, który różni się w zależności od czasu dojrzewania. Przygotowywany jest w jednym regionie Szwajcarii, a w miejscowości Gruyère możecie zwiedzić muzeum tego wyjątkowego sera, zaliczanego do kanonu kuchni szwajcarskiej.

Dla urozmaicenia:

Zapiekankę z rurkami i kurczakiem serwujcie wprost z piekarnika, a wierzch dania posypcie świeżą natką pietruszki. Będzie nie tylko pysznie, ale i elegancko!