Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni
łatwe
2103 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
100 gramów
3 sztuki
1 łyżka
150 mililitrów
5 łyżek
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Krok 2
Mięso i salami pokrój w paski. Kuczaka podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 3
Po chwili smażenia dodaj salami i posiekany czosnek.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z wodą lub bulionem, śmietanką i koncentratem pomidorowym.

Krok 5
Wlej płyn na patelnię z mięsem. Dodaj makaron i całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Podawaj posypane kilkoma listkami porwanej bazylii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni
Chcesz przenieść się do słonecznej Italii, nie wychodząc z domu? Mamy na to sposób! Zobacz na naszą recepturę, dzięki której przygotujesz penne po włosku z kurczakiem. Wystarczy jeden kęs tego dania, abyś poczuł się jak na wakacjach. Zobacz na listę składników i nasze wskazówki, a później rozpocznij kulinarne działania.
Dla kogo?
Maron z kurczakiem po włosku to potrawa dla wszystkich fanów past. Dodatkowo nasza receptura jest naprawdę prosta i szybka, więc nikt nie będzie miał trudności, by ją wykonać. A to wszystko w jedyne 25 minut, bo tyle zajmuje przygotowanie tego smacznego i aromatycznego makaronu. Tak prosto i apetycznie jeszcze nie było!
Na jaką okazję?
Jeżeli nie masz pomysłu na codzienny obiad, to włoski makaron z kurczakiem sprawdzi się doskonale. Nie spędzisz w kuchni całego popołudnia, a danie będzie bardzo smaczne. Makaron możesz także zaserwować, gdy wpadną do Ciebie goście. Włoski akcent w menu z pewnością przypadnie im do gustu.
Czy wiesz, że?
Penne to rodzaj makaronu typowy dla południowych Włoch. Słynne rurki powstały w 1865 roku, kiedy Giovanni Battista Capurro zaprojektował maszynę krojącą makaron w taki sposób. Pochwal się ciekawostkami, gdy zaserwujesz to danie. Najpierw jednak makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.
Dla urozmaicenia:
Makaron po włosku z kurczakiem smakuje doskonale, gdy posypiesz go listkami bazylii. Opcjonalnie możesz także dorzucić do listy składników starty parmezan. Ten ser to iście włoski przysmak, dlatego z pewnością sprawdzi się w tej recepturze.