Makaron z kurczakiem po włosku - penne z salami | Przepisy.pl pixel

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

2293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1053 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2033 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

150 mililitrów

5 łyżek

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - Krok 1

Krok 2

Mięso i salami pokrój w paski. Kuczaka podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj salami i posiekany czosnek.

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą lub bulionem, śmietanką i koncentratem pomidorowym.

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn na patelnię z mięsem. Dodaj makaron i całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Podawaj posypane kilkoma listkami porwanej bazylii.

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Karol

    Karol , 16.01.2021

    Szybkie, smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Michalak

    Sebastian Michalak , 10.07.2020

    bardzo dobre pene

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Marcin

    Marcin Marcin , 14.02.2020

    Bardzo dobre i szybkie danie ! Sos zrobiłem sam bez fix. Śmietana, koncentrat i przyprawy według uznania. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Miedziński

    Waldemar Miedziński , 01.05.2019

    szybki tanio łatwo i przede wszystkim smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 09.03.2019

    Chyba wyszło mi za gęste. Albo dałem za dużo makaronu który wchłonął sos albo użyłem złej śmietany. Jaka śmietaną będzie najlepsza do tego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 09.04.2016

    zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni  Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni

Chcesz przenieść się do słonecznej Italii, nie wychodząc z domu? Mamy na to sposób! Zobacz na naszą recepturę, dzięki której przygotujesz penne po włosku z kurczakiem. Wystarczy jeden kęs tego dania, abyś poczuł się jak na wakacjach. Zobacz na listę składników i nasze wskazówki, a później rozpocznij kulinarne działania.

Dla kogo?

Maron z kurczakiem po włosku to potrawa dla wszystkich fanów past. Dodatkowo nasza receptura jest naprawdę prosta i szybka, więc nikt nie będzie miał trudności, by ją wykonać. A to wszystko w jedyne 25 minut, bo tyle zajmuje przygotowanie tego smacznego i aromatycznego makaronu. Tak prosto i apetycznie jeszcze nie było!

Na jaką okazję?

Jeżeli nie masz pomysłu na codzienny obiad, to włoski makaron z kurczakiem sprawdzi się doskonale. Nie spędzisz w kuchni całego popołudnia, a danie będzie bardzo smaczne. Makaron możesz także zaserwować, gdy wpadną do Ciebie goście. Włoski akcent w menu z pewnością przypadnie im do gustu.

Czy wiesz, że?

Penne to rodzaj makaronu typowy dla południowych Włoch. Słynne rurki powstały w 1865 roku, kiedy Giovanni Battista Capurro zaprojektował maszynę krojącą makaron w taki sposób. Pochwal się ciekawostkami, gdy zaserwujesz to danie. Najpierw jednak makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Dla urozmaicenia:

Makaron po włosku z kurczakiem smakuje doskonale, gdy posypiesz go listkami bazylii. Opcjonalnie możesz także dorzucić do listy składników starty parmezan. Ten ser to iście włoski przysmak, dlatego z pewnością sprawdzi się w tej recepturze.