Przepisy na Penne
92 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Penne
Penne to bez dwóch zdań najbardziej znany rodzaj makaronu. Ten jegomość w mig zawojował świat! Jest znakomitą bazą dla wielu potraw i to nie tylko tych rodem z włoskiego talerza. Pochodzący z regionu Kampanii makaron zaskarbił sobie serca oraz podniebienia ludzi na całym globie. I nie zamierza przestać zachwycać! Co rusz powstają nowe przepisy na wykorzystanie makaronowych rurek. Nasz bohater doskonale czuje się skąpany w aromatycznych sosach z dodatkiem mięsa, ryb bądź warzyw. My zebraliśmy dla Ciebie najlepsze i najsmaczniejsze pomysły na jego wykorzystanie. Już dziś wypróbuj smakowite przepisy z penne. Nie będziesz żałować!
Dla kogo?
Dania z penne to rewelacyjne rozwiązanie dla miłośników potraw z włoskim akcentem. W tym makaronie rozsmakują się zarówno dzieci, jak i dorośli. To produkt niezwykle uniwersalny – pasuje praktycznie do wszystkiego. Jedzmy penne jak najczęściej! Buon appetito!
Na jaką okazję?
Doskonałe rozwiązanie na szybki obiad na co dzień i od święta. Sekret tkwi w dodatkach! Od Ciebie zależy, czy przyrządzisz zwyczajny makaron z sosem, czy wykwintne penne z owocami morza. W każdym wydaniu penne będzie smakować rewelacyjnie. Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Nazwa makaronu pochodzi od kształtu skośnej rurki. Technika przycinania makaronowych krawędzi do złudzenia przypomina dawny sposób przygotowywania piór do pisania. Samo określenie „penne” stanowi w języku włoskim liczbę mnogą słowa pióro.
Dla urozmaicenia:
Penne smakuje równie wyśmienicie samodzielnie oraz w formie dodatku do innych potraw. Jest nie tylko podstawą dań z rozmaitymi sosami, ale pozwoli też stworzyć przepyszną zapiekankę makaronową. I pamiętaj – penne wprost przepada za towarzystwem parmezanu! Aż ślinka cieknie na samą myśl!