Zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
312 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

809 osób wydrukowało

Pobierz pdf

739 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

500 gramów

3 sztuki

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przesmaż w rozgrzanym garnku na oliwie, smaż do momentu odparowania wody.

Krok 2

Dodaj pomidory z puszki, 100 ml wody oraz żeby sos był idealnie doprawiony i odpowiednio gęsty Fix Knorr. Sos gotuj na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 3

W dużej misce połącz ugotowany makaron, przygotowany sos oraz liście szpinaku. Wszystko razem wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp serem i wstaw ją do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wierzch zapiekanki możesz posypać serem mozzarella.

2

Opinie o przepisie

  • Aleksandra  Cerska

    Aleksandra Cerska , 08.05.2018

    Rewelacyjny przepis na pyszny i lekki obiad,polecam;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Lakomny

    Arkadiusz Lakomny , 29.02.2016

    Smaczna dorzuciłem pieczarek i kostkę szpinaku w sosie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ze szpinakiemZapiekanka ze szpinakiem

Szpinak to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw z makaronem. Szczególnie smaczny będzie, jeśli podasz go z mięsnym sosem i zapieczesz. Delikatnie chrupiący i ciągnący żółty ser na wierzchu dania dopełni smak całości. Do przygotowania zapiekanki z makaronu ze szpinakiem i sosem bolońskim potrzebujesz makaronu penne, mielonego mięsa wieprzowego, pomidorów w zalewie, świeżych liści szpinaku i sera. Mięso podsmaża się na oliwie i łączy z pomidorami oraz przyprawami. Potem miesza się je ze szpinakiem i ugotowanym makaronem. Całość można wzbogacić też innymi warzywami. Sprawdzą się pieczarki, suszone pomidory albo oliwki. Zamiast sera żółtego do posypania zapiekanki wykorzystuje się też parmezan lub ser mozzarella. Serwuj ją na obiad lub ciepłą kolację. Odgrzewana w piekarniku nabierze jeszcze głębszego smaku. Przykryj ją wtedy folią aluminiową, aby zachowała świeżość, i posyp dodatkową porcją sera. Szukasz sposobu na smaczny makaron? Przygotuj zapiekankę ze szpinakiem i sosem bolońskim na podstawie podanego przepisu!