Zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

805 osób wydrukowało

Pobierz pdf

726 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

500 gramów

3 sztuki

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przesmaż w rozgrzanym garnku na oliwie, smaż do momentu odparowania wody.

Krok 2

Dodaj pomidory z puszki, 100 ml wody oraz żeby sos był idealnie doprawiony i odpowiednio gęsty Fix Knorr. Sos gotuj na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 3

W dużej misce połącz ugotowany makaron, przygotowany sos oraz liście szpinaku. Wszystko razem wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp serem i wstaw ją do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wierzch zapiekanki możesz posypać serem mozzarella.

2

Opinie o przepisie

  • Aleksandra  Cerska

    Aleksandra Cerska , 08.05.2018

    Rewelacyjny przepis na pyszny i lekki obiad,polecam;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Lakomny

    Arkadiusz Lakomny , 29.02.2016

    Smaczna dorzuciłem pieczarek i kostkę szpinaku w sosie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ze szpinakiemZapiekanka ze szpinakiem

Szpinak to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw z makaronem. Szczególnie smaczny będzie, jeśli podasz go z mięsnym sosem i zapieczesz. Delikatnie chrupiący i ciągnący żółty ser na wierzchu dania dopełni smak całości. Do przygotowania zapiekanki z makaronu ze szpinakiem i sosem bolońskim potrzebujesz makaronu penne, mielonego mięsa wieprzowego, pomidorów w zalewie, świeżych liści szpinaku i sera. Mięso podsmaża się na oliwie i łączy z pomidorami oraz przyprawami. Potem miesza się je ze szpinakiem i ugotowanym makaronem. Całość można wzbogacić też innymi warzywami. Sprawdzą się pieczarki, suszone pomidory albo oliwki. Zamiast sera żółtego do posypania zapiekanki wykorzystuje się też parmezan lub ser mozzarella. Serwuj ją na obiad lub ciepłą kolację. Odgrzewana w piekarniku nabierze jeszcze głębszego smaku. Przykryj ją wtedy folią aluminiową, aby zachowała świeżość, i posyp dodatkową porcją sera. Szukasz sposobu na smaczny makaron? Przygotuj zapiekankę ze szpinakiem i sosem bolońskim na podstawie podanego przepisu!