Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 szklanki

250 gramów

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu producenta.

Krok 2

Obierz mango i awokado. Pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3

Przełóż mango, awokado, umyte młode listki szpinaku, orzechy i kaszę do dużej miski lub talerza w którym będziesz serwować sałatkę.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, dwoma łyżkami wody i sokiem z limonki.

Krok 5

Skrop przygotowanym sosem sałatkę.

Krok 6

Na wierzchu połóż porwane listki mięty i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z swoimi ulubionymi grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Egzotyczna sałatka z młodego szpinakuEgzotyczna sałatka z młodego szpinaku

Sposobów na sałatki jest tak wiele, że nie musisz ograniczać się do kilku tradycyjnych przepisów. Nie bój się oryginalnych połączeń, bo jest szansa, że odkryjesz sałatkę, która stanie się Twoją ulubioną. Mango, awokado, orzechy włoskie, mięta i kasza tworzą kompozycję smaków, której trudno się oprzeć – a jeśli do tej egzotycznej sałatki doda się młody szpinak, to doznania smakowe będą jeszcze lepsze!

Dla kogo?

Dla miłośników sałatek wciąż poszukujących ciekawych przepisów do wypróbowania. Do dzieła!

Na jaką okazję?

Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku to pomysł zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Bo warto zaserwować znajomym coś niebanalnego.

Czy wiesz, że?

Nie wiesz, jak wybrać w sklepie awokado o odpowiednim stopniu dojrzałości? Najlepiej kupić je na zapas i pozwolić dojrzeć w domu. Będzie gotowe w ciągu kilka dni. Dojrzały owoc jest miękki, ale nadal sprężysty.

Dla urozmaicenia: 

Sałatkę podawaj z grzankami. Będzie pysznie!