Terrina z łososia i szpinaku – przepis

Sprawdźcie, jak przygotować terrinę z łososia. Terrina w formie bloku jest przygotowywana w szklanej lub ceramicznej foremce i wygląda bardzo efektownie.

Terrina z łososia i szpinaku

Łososiowa terrina ze szpinakiem to rodzaj zimnej przekąski przypominającej pasztet. To wykwintne warstwowe danie jest popularne na różnego rodzaju przyjęciach, w świątecznym menu i jako przystawka do odświętnych obiadów.

Na terrinę z łososia ze szpinakiem będziecie potrzebowali 400 g wędzonego łososia, 500 g serka mascarpone, garści szpinaku, soku i skórki z 1 cytryny, pęczka koperku, pieprzu i kilku gałązek szczypiorku. Sok z cytryny wyciśnijcie do miski, dodajcie 2 łyżki mascarpone, połowę pęczka siekanego koperku, szpinak oraz pieprz i zblendujcie na gładką masę. Pozostały serek wymieszajcie z tak przygotowaną pastą. Naczynie na terrinę wyłóżcie folią spożywczą, dno wyłóżcie kawałkami łososia lub zblendowaną rybę, a następnie przykryjcie warstwą masy ze szpinakiem. Jeśli dysponujecie wyższą foremką, możecie przygotować terrinę z czterech, a nawet z sześciu warstw – będzie wtedy jeszcze bardziej dekoracyjna. Następnie wstawcie potrawę do lodówki na kilka godzin, żeby stężała. Podawajcie na zimno.

Terrina z łososia surowego – z czym podawać?

Łososiową terrinę serwujcie z ulubionym pieczywem, np. tostami lub pumperniklem, z masełkiem ziołowym i z sałatką. Do terriny z łososia surowego lub wędzonego doskonale pasuje sałatka z rukoli z sosem vinegret lub marynowane warzywa – kapary, ogórki i cebulka perłowa.