Ryby i owoce morza z grilla to duży temat. Ryby są tak różne, że trudno podać dla nich jedną uniwersalną zasadę grillowania. Polecam na grilla ryby w całości np. pstrąga, doradę czy morskiego okonia. Nie usuwam łusek, nacinam je tylko w kilku miejscach, aby szybciej się upiekły. Wnętrze ryby wypełniam mnóstwem ziół, najlepiej świeżych, takich jak tymianek, bazylia, koperek, szałwia i oczywiście czosnkiem.
Ryby piekę na grillu, zawinięte w folię aluminiową razem z warzywami, koprem włoskim, porami, marchewką, papryką czy pomidorami. Fajnym pomysłem może być opakowanie ryby w duże liście chrzanu. Taką rybę przyprawiam przed grillowaniem chrzanem, koperkiem i sokiem z cytryny. Ryby można piec także bezpośrednio na grillu. Grill powinien być mocno rozgrzany a temperatura wysoka. Jest szansa, że unikniemy przyklejenia do rusztu. Dobrym rozwiązaniem są także specjalne stalowe siatki, w których zamyka się ryby do grillowania.
Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki
- 4 dorady
- 4 łyżki Sosu Hellmann's CHILLI
- 1 łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- 1 papryka zielona
- 1 cebula czerwona
- 1 pomidor
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 1 szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania
Rybę oczyść z łusek i wypaprosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr oraz pieprzem. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich. Ryby ułóż na aluminiowej taczce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas. Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z Sosem Hellmann’s Chilli i dokładnie wymieszaj. Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą oraz sosem chilli.
Komentarze (0)