Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak. Co na grilla? Oto kilka porad.
Co podać na grilla?
Mięsne dania z rusztu są wyraziste i pełne dymnego zapachu. Pierwszym krokiem do ich przygotowania jest wybór składników i dodatków, a następnie skomponowanie odpowiedniej marynaty. Poniżej kilka propozycji i wskazówek:
- Karkówka: wieprzowina lub wołowina – wybierz swój ulubiony rodzaj. Pamiętaj, że mięso nie może być zbyt chude, ponieważ po grillowaniu będzie przesuszone. Do przygotowania marynaty sprawdzą się np. pikantna musztarda, zmielony pieprz czy przyprawa do karkówki z grilla. Mięso wymaga dłuższego czasu pieczenia – najlepiej po 6-7 minut z każdej strony. Zobacz, z czym je połączyć, inspirując się przepisem na grillowaną karkówkę z ziemniakami i sałatką z ciecierzycy.
- Szaszłyki: do skomponowania soczystych przekąsek wykorzystaj różne rodzaje mięsa. Dobrze sprawdzi się pierś z kurczaka i boczek, które warto zamarynować w mieszance aromatycznych ziół z dodatkiem wędzonej papryki oraz chili. Kawałki mięsa przekładaj ulubionymi warzywami oraz pieczarkami, a jeśli jesteś fanem słodkich smaków, wykorzystaj również kawałki ananasa lub brzoskwini, np. przygotowując kurczaka z grilla z papryką i ananasem. Szaszłyki, będą gotowe po około 15 minutach – w tym czasie obracaj je co chwilę.
- Żeberka: najlepiej wieprzowe, otoczone słodką glazurą. Przyrządzisz ją z octu jabłkowego, soku z pomarańczy, imbiru oraz miodu. Przed położeniem na grillu, mięso upiecz w piekarniku i odstaw do wystudzenia. Następnie przełóż je do zalewy i trzymaj przez kilka godzin w chłodnym miejscu. Żeberka w glazurze, będą gotowe, gdy marynata się skarmelizuje.
- Ryby: dorada, łosoś czy sandacz – na co się zdecydujesz? Wykorzystaj ich filety lub faszeruj je w całości – świetnie skomponują się z czosnkiem, świeżym tymiankiem i koprem. Wierzchy oprósz pieprzem oraz grubo zmieloną solą. Przed położeniem na grillu, owiń rybę w folię aluminiową, dzięki czemu nie rozpadnie się pod wpływem ciepła. Będzie gotowa po upływie około 20 minut. Zainspiruj się przepisem na pieczoną doradę z grilla z warzywnym sosem chili.
- Warzywa: komponując menu na grill, warto pamiętać o warzywach z rusztu. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania wydobyta zostanie głębia ich smaku oraz zyskają chrupiącą skórkę. Wykorzystaj warzywa sezonowe: bakłażan, cukinia czy różnokolorowe papryki – to tylko niektóre z propozycji. Rewelacyjne będą również klasyki w nowej odsłonie, takie jak grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem.
- Owoce: również one sprawdzą się na grill. Jabłka będą wyśmienite, jeśli wydrążysz ich miąższ i wypełnisz powstałe miejsce wyrazistym farszem. Przyrządzenie go jest bardzo proste: wystarczy podsmażyć cebulę z rozdrobnionym mięsem i całość doprawić przyprawą do grilla. Sprawdź dokładny przepis na kaszankę grillowaną w jabłkach.
Co przyrządzić na grilla? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj wyśmienite dania z rusztu. Serwuj je z grzankami czosnkowymi lub polane sosami. Sprawdzą się do nich również nowoczesne sałatki – zarówno te wytrawne, jak i podawane na słodko. Udanego grillowania!
Komentarze (0)