Grillowana karkówka z ziemniakami i sałatką z ciecierzycy
łatwe
272 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
4 łyżki
25 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
400 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
7 łyżek
4 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do karkówki Knorr połącz w miseczce z olejem (4 łyżki), posiekana natką pietruszki oraz musztardą i wymieszaj.

Krok 2
Wieprzowe steki posmaruj dokładnie marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3
Ziemniaki wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą, następnie wysusz. Skrop oliwą, posyp odrobiną soli i czarnego pieprzu – każdy z nich zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 40 minut.

Krok 4
Śmietanę wymieszaj z pokrojonym grubo szczypiorem, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Krok 5
W międzyczasie przygotuj sałatkę – połącz ciecierzycę, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz porwane w dłoniach listki świeżej kolendry. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami oleju i 3 łyżkami wody i wymieszaj – gotowy sos wlej do sałatki i wymieszaj.

Krok 6
Steki z karkówki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż z obu stron po 6-7minut. Upieczone ziemniaki odwiń z folii, natnij u góry ostrym nożem „na krzyż” i ściśnij palcami tak, aby pojawił się miąższ upieczonego ziemniaka - w powstałe wgłębienia nałóż śmietanę. Usmażone steki podawaj z ziemniakami i sałatka z ciecierzycy.


Dobra rada:
Zamiast śmietany, do ziemniaków możesz użyć gęstego jogurtu typu greckiego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana karkówka z ziemniakami i sałatką z ciecierzycy
Grillowana karkówka – z czym ją podać, jak przyrządzić? Sposobów jest mnóstwo – na słodko, na ostro, w miodzie, musztardzie, papryce czy pieprzu. Warto także korzystać z mieszanek przypraw do grilla, w których wszystkie smaki są doskonale wyważone. Przygotuj marynatę na bezie oleju albo oliwy i przypraw do karkówki, dodaj do niej nieco świeżej natki pietruszki i odstaw na chwilę, by smaki się przeniknęły. Czekając, aż mięso się zamarynuje, przygotuj ziemniaki do pieczenia. Nie obieraj ich ze skórki, ale dokładnie umyj i osusz, a jeśli są duże, przekrój na połówki, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Przygotuj do nich sos śmietanowy ze szczypiorkiem. Jako warzywny dodatek sprawdzi się sałatka z ciecierzycą, papryką i cebulą – polej ją sosem typu włoskiego. W tym czasie karkówka powinna być już gotowa do grillowania. Połóż ją na ruszcie i piecz, pilnując, by równomiernie się zarumieniła. Grillowana karkówka z ziemniakami i sałatką z ciecierzycy to świetny sposób na obiad – nie tylko w lecie. Spróbuj i przekonaj się!


































