Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem
łatwe
589 osób zapisało

Składniki
700 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
3 łyżki
8 sztuk
4 łyżki
3 cm
4 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój w grube steki, co najmniej 2 cm. Jabłka pokrój w grubsze centymetrowe plastry i wytnij z nich gniazdo nasienne. W podobne plastry pokrój cebulę, zetrzyj na tarce oscypka, drobno posiekaj dwie gałązki rozmarynu.

Krok 2
W misce pomieszaj przyprawę do grilla z olejem, posiekanym rozmarynem, miodem, octem i startym imbirem. Powstałą marynatą natrzyj karkówkę, w marynacie obtocz też jabłka i cebulę uważając, aby cebula się nie rozpadła, a jabłka nie połamały. Wszystkie składniki, łącznie z pozostałymi gałązkami rozmarynu, poukładaj na przemian w misce. Odstaw je na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.

Krok 3
Karkówkę grilluj pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, przez około 20- 30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Na tackach ułóż też gałązki rozmarynu. Powinny się delikatnie tlić podczas grillowania, aromatyzując w ten sposób mięso. Cebule i jabłka grilluj około 5-8 minut bezpośrednio na ruszcie, uważając jednak, aby marynata się nie spaliła.

Krok 4
Na gotową karkówkę ułóż plaster jabłka i cebuli, całość posyp startym oscypkiem. Grilluj jeszcze wszystko razem, aż ser się rozpuści. Tuż przed podaniem połóż na sam wierzch gałązkę tlącego się rozmarynu.


Dobra rada:
Karkówka po myśliwsku będzie mieć ciekawszy smak, kiedy do marynaty dodasz trawę turówkę wodną, bardziej znaną jako trawę z żubrówki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem
Są takie połączenia smaków, które gwarantują kulinarny sukces. Tak jest w przypadku mięsa i miodu – wystarczy odpowiednio dobrać ich gatunki oraz proporcje. Przygotowując karkówkę po myśliwsku, sięgnij po miód gryczany. Jest ciemny, ma wyrazisty smak, który bardzo dobrze będzie komponował się z czerwonym mięsem. Sprawdzą się jednak również inne miody, np. lipowy lub wrzosowy. Wybrany rodzaj dodaj do marynaty razem z rozmarynem, octem i imbirem – słodkie, pikantne i kwaśne smaki będą doskonale uzupełniały się i wydobędą z mięsa to, co najlepsze. Zamarynuj także jabłka oraz cebulę. Najlepiej zrób to na dzień przed podaniem – mięso powinno marynować się nawet kilkanaście godzin. Po tym czasie grilluj je na tackach, razem z gałązkami rozmarynu, które uwolnią ziołowy aromat. Kiedy karkówka będzie już prawie gotowa, upiecz też jabłka i cebulę. Ułóż je na mięsie i posyp startym oscypkiem albo innym wędzonym serem. Karkówkę po myśliwsku serwuj z pieczywem albo bez dodatków. Przekonaj się, jak smaczne jest to danie.