Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

182 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

420 osób wydrukowało

Pobierz pdf

528 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

4 łyżki

3 cm

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w grube steki, co najmniej 2 cm. Jabłka pokrój w grubsze centymetrowe plastry i wytnij z nich gniazdo nasienne. W podobne plastry pokrój cebulę, zetrzyj na tarce oscypka, drobno posiekaj dwie gałązki rozmarynu.

Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj przyprawę do grilla z olejem, posiekanym rozmarynem, miodem, octem i startym imbirem. Powstałą marynatą natrzyj karkówkę, w marynacie obtocz też jabłka i cebulę uważając, aby cebula się nie rozpadła, a jabłka nie połamały. Wszystkie składniki, łącznie z pozostałymi gałązkami rozmarynu, poukładaj na przemian w misce. Odstaw je na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.

Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Karkówkę grilluj pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, przez około 20- 30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Na tackach ułóż też gałązki rozmarynu. Powinny się delikatnie tlić podczas grillowania, aromatyzując w ten sposób mięso. Cebule i jabłka grilluj około 5-8 minut bezpośrednio na ruszcie, uważając jednak, aby marynata się nie spaliła.

Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Na gotową karkówkę ułóż plaster jabłka i cebuli, całość posyp startym oscypkiem. Grilluj jeszcze wszystko razem, aż ser się rozpuści. Tuż przed podaniem połóż na sam wierzch gałązkę tlącego się rozmarynu.

Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Karkówka po myśliwsku będzie mieć ciekawszy smak, kiedy do marynaty dodasz trawę turówkę wodną, bardziej znaną jako trawę z żubrówki.

1

Opinie o przepisie

  • Adam Mendala

    Adam Mendala , 21.10.2018

    Pyszne danie. Mocny smak i piękny zapach. Na patelni grillowej też wyszło super. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Karkówka na ostro
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynemKarkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem

Są takie połączenia smaków, które gwarantują kulinarny sukces. Tak jest w przypadku mięsa i miodu – wystarczy odpowiednio dobrać ich gatunki oraz proporcje. Przygotowując karkówkę po myśliwsku, sięgnij po miód gryczany. Jest ciemny, ma wyrazisty smak, który bardzo dobrze będzie komponował się z czerwonym mięsem. Sprawdzą się jednak również inne miody, np. lipowy lub wrzosowy. Wybrany rodzaj dodaj do marynaty razem z rozmarynem, octem i imbirem – słodkie, pikantne i kwaśne smaki będą doskonale uzupełniały się i wydobędą z mięsa to, co najlepsze. Zamarynuj także jabłka oraz cebulę. Najlepiej zrób to na dzień przed podaniem – mięso powinno marynować się nawet kilkanaście godzin. Po tym czasie grilluj je na tackach, razem z gałązkami rozmarynu, które uwolnią ziołowy aromat. Kiedy karkówka będzie już prawie gotowa, upiecz też jabłka i cebulę. Ułóż je na mięsie i posyp startym oscypkiem albo innym wędzonym serem. Karkówkę po myśliwsku serwuj z pieczywem albo bez dodatków. Przekonaj się, jak smaczne jest to danie.