Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem
łatwe
594 osoby zapisały

Składniki
700 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
3 łyżki
8 sztuk
4 łyżki
3 cm
4 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój w grube steki, co najmniej 2 cm. Jabłka pokrój w grubsze centymetrowe plastry i wytnij z nich gniazdo nasienne. W podobne plastry pokrój cebulę, zetrzyj na tarce oscypka, drobno posiekaj dwie gałązki rozmarynu.

Krok 2
W misce pomieszaj przyprawę do grilla z olejem, posiekanym rozmarynem, miodem, octem i startym imbirem. Powstałą marynatą natrzyj karkówkę, w marynacie obtocz też jabłka i cebulę uważając, aby cebula się nie rozpadła, a jabłka nie połamały. Wszystkie składniki, łącznie z pozostałymi gałązkami rozmarynu, poukładaj na przemian w misce. Odstaw je na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.

Krok 3
Karkówkę grilluj pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, przez około 20- 30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Na tackach ułóż też gałązki rozmarynu. Powinny się delikatnie tlić podczas grillowania, aromatyzując w ten sposób mięso. Cebule i jabłka grilluj około 5-8 minut bezpośrednio na ruszcie, uważając jednak, aby marynata się nie spaliła.

Krok 4
Na gotową karkówkę ułóż plaster jabłka i cebuli, całość posyp startym oscypkiem. Grilluj jeszcze wszystko razem, aż ser się rozpuści. Tuż przed podaniem połóż na sam wierzch gałązkę tlącego się rozmarynu.


Dobra rada:
Karkówka po myśliwsku będzie mieć ciekawszy smak, kiedy do marynaty dodasz trawę turówkę wodną, bardziej znaną jako trawę z żubrówki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem
Są takie połączenia smaków, które gwarantują kulinarny sukces. Tak jest w przypadku mięsa i miodu – wystarczy odpowiednio dobrać ich gatunki oraz proporcje. Przygotowując karkówkę po myśliwsku, sięgnij po miód gryczany. Jest ciemny, ma wyrazisty smak, który bardzo dobrze będzie komponował się z czerwonym mięsem. Sprawdzą się jednak również inne miody, np. lipowy lub wrzosowy. Wybrany rodzaj dodaj do marynaty razem z rozmarynem, octem i imbirem – słodkie, pikantne i kwaśne smaki będą doskonale uzupełniały się i wydobędą z mięsa to, co najlepsze. Zamarynuj także jabłka oraz cebulę. Najlepiej zrób to na dzień przed podaniem – mięso powinno marynować się nawet kilkanaście godzin. Po tym czasie grilluj je na tackach, razem z gałązkami rozmarynu, które uwolnią ziołowy aromat. Kiedy karkówka będzie już prawie gotowa, upiecz też jabłka i cebulę. Ułóż je na mięsie i posyp startym oscypkiem albo innym wędzonym serem. Karkówkę po myśliwsku serwuj z pieczywem albo bez dodatków. Przekonaj się, jak smaczne jest to danie.

































