Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

445 osób wydrukowało

Pobierz pdf

589 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

4 łyżki

3 cm

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w grube steki, co najmniej 2 cm. Jabłka pokrój w grubsze centymetrowe plastry i wytnij z nich gniazdo nasienne. W podobne plastry pokrój cebulę, zetrzyj na tarce oscypka, drobno posiekaj dwie gałązki rozmarynu.

Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj przyprawę do grilla z olejem, posiekanym rozmarynem, miodem, octem i startym imbirem. Powstałą marynatą natrzyj karkówkę, w marynacie obtocz też jabłka i cebulę uważając, aby cebula się nie rozpadła, a jabłka nie połamały. Wszystkie składniki, łącznie z pozostałymi gałązkami rozmarynu, poukładaj na przemian w misce. Odstaw je na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.

Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Karkówkę grilluj pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, przez około 20- 30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Na tackach ułóż też gałązki rozmarynu. Powinny się delikatnie tlić podczas grillowania, aromatyzując w ten sposób mięso. Cebule i jabłka grilluj około 5-8 minut bezpośrednio na ruszcie, uważając jednak, aby marynata się nie spaliła.

Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Na gotową karkówkę ułóż plaster jabłka i cebuli, całość posyp startym oscypkiem. Grilluj jeszcze wszystko razem, aż ser się rozpuści. Tuż przed podaniem połóż na sam wierzch gałązkę tlącego się rozmarynu.

Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Karkówka po myśliwsku będzie mieć ciekawszy smak, kiedy do marynaty dodasz trawę turówkę wodną, bardziej znaną jako trawę z żubrówki.

1

Opinie o przepisie

  • Adam Mendala

    Adam Mendala , 21.10.2018

    Pyszne danie. Mocny smak i piękny zapach. Na patelni grillowej też wyszło super. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynemKarkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem

Są takie połączenia smaków, które gwarantują kulinarny sukces. Tak jest w przypadku mięsa i miodu – wystarczy odpowiednio dobrać ich gatunki oraz proporcje. Przygotowując karkówkę po myśliwsku, sięgnij po miód gryczany. Jest ciemny, ma wyrazisty smak, który bardzo dobrze będzie komponował się z czerwonym mięsem. Sprawdzą się jednak również inne miody, np. lipowy lub wrzosowy. Wybrany rodzaj dodaj do marynaty razem z rozmarynem, octem i imbirem – słodkie, pikantne i kwaśne smaki będą doskonale uzupełniały się i wydobędą z mięsa to, co najlepsze. Zamarynuj także jabłka oraz cebulę. Najlepiej zrób to na dzień przed podaniem – mięso powinno marynować się nawet kilkanaście godzin. Po tym czasie grilluj je na tackach, razem z gałązkami rozmarynu, które uwolnią ziołowy aromat. Kiedy karkówka będzie już prawie gotowa, upiecz też jabłka i cebulę. Ułóż je na mięsie i posyp startym oscypkiem albo innym wędzonym serem. Karkówkę po myśliwsku serwuj z pieczywem albo bez dodatków. Przekonaj się, jak smaczne jest to danie.