Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
286 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

299 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, majerankiem oraz oliwą.

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Umyte i osuszone mięso pokrój na steki. Natrzyj każdy z nich marynatą, a następnie odstaw do lodówki na 30 minut.

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane steki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Gotowe podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą.

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiemGrillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem

Najważniejszy w przygotowaniu smacznych grillowanych steków z karkówki jest wybór dobrej jakości mięsa oraz przygotowanie odpowiedniej marynaty. Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj dowolny rodzaj mięsa, które lubisz – sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina oraz mięso cielęce. Przed zakupem zwróć uwagę, aby było świeże i soczyste. Marynatę do niego łatwo przygotujesz na bazie oliwy – z dodatkiem majeranku oraz musztardy, która nada jej bardziej pikantnego smaku. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce i dopraw. W zależności od tego, jaki smak mięsa chcesz uzyskać, przygotuj bardziej wyrazistą lub delikatniejszą marynatę. Karkówkę pokrój na plastry i dokładnie natrzyj przygotowaną zalewą. Aby kawałki mięsa odpowiednio nasiąknęły smakiem i aromatem przypraw, odstaw je do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie grilluj karkówkę równomiernie kilka minut, z jednej i drugiej strony. Steki dobrze smakować będą z pieczonymi ziemniakami oraz sałatą lub grillowanymi warzywami, przyozdobione plasterkami czerwonej cebuli.