Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

273 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, majerankiem oraz oliwą.

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Umyte i osuszone mięso pokrój na steki. Natrzyj każdy z nich marynatą, a następnie odstaw do lodówki na 30 minut.

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane steki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Gotowe podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą.

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiemGrillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem

Najważniejszy w przygotowaniu smacznych grillowanych steków z karkówki jest wybór dobrej jakości mięsa oraz przygotowanie odpowiedniej marynaty. Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj dowolny rodzaj mięsa, które lubisz – sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina oraz mięso cielęce. Przed zakupem zwróć uwagę, aby było świeże i soczyste. Marynatę do niego łatwo przygotujesz na bazie oliwy – z dodatkiem majeranku oraz musztardy, która nada jej bardziej pikantnego smaku. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce i dopraw. W zależności od tego, jaki smak mięsa chcesz uzyskać, przygotuj bardziej wyrazistą lub delikatniejszą marynatę. Karkówkę pokrój na plastry i dokładnie natrzyj przygotowaną zalewą. Aby kawałki mięsa odpowiednio nasiąknęły smakiem i aromatem przypraw, odstaw je do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie grilluj karkówkę równomiernie kilka minut, z jednej i drugiej strony. Steki dobrze smakować będą z pieczonymi ziemniakami oraz sałatą lub grillowanymi warzywami, przyozdobione plasterkami czerwonej cebuli.