
Składniki
8 sztuk
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Dodaj musztardę oraz rozmaryn.
Krok 2
Oczyszczone kotlety zanurz w marynacie i pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
Wyjmij kotlety z marynaty, odsącz je lekko i połóż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej na 3 minuty z każdej strony.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane kotlety jagnięce
Grillowane kotlety jagnięce to świetna propozycja na wakacyjny obiad z rusztu. Aby go przygotować, zacznij od zamarynowania mięsa – wymieszaj przyprawę Knorr, dzięki której jagnięcina będzie miała głębszy aromat, z oliwą z oliwek, musztardą dijon oraz gałązką świeżego rozmarynu. Mięso umieść w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej kilka minut. W międzyczasie rozgrzej grill lub specjalną patelnię, a potem ułóż na niej zamarynowane kotlety. Opiekaj je po trzy minuty z każdej strony. Jakie dodatki będą najlepsze do grillowanej jagnięciny? Sprawdzą się pieczone w ziołach ziemniaki, kasza gryczana lub kuskus, a także sałatka na bazie pomidorków koktajlowych. Jeśli chcesz zaserwować całe danie z rusztu, przygotuj szaszłyki z pieczarkami, czerwoną papryką i cebulą lub grillowane warzywa: cukinię, kukurydzę, szparagi oraz bakłażana. Żeby smak dania był jeszcze lepszy, warto zaserwować do mięsa ulubiony dip, na przykład czosnkowy, koperkowy lub paprykowy. Życzymy udanego grillowania!


































