Żeberka w piwie i miodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w piwie i miodzie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

165 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

545 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 opakowanie

4 łyżki

500 mililitrów

3 cm

1 łyżeczka

3 łyżki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir obierz i zetrzyj na tarce.

Żeberka w piwie i miodzie - Krok 1

Krok 2

Żeberka pokrój na mniejsze części np. w elementy zawierające tylko trzy kostki. Mięso dokładnie oprósz przyprawą Knorr i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Żeberka w piwie i miodzie - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie żeberka ułóż na blasze do pieczenia piecz 120 minut w 160*C. Żeberka powinny być bardzo miękkie. Wyjmij je z pieca, ostudź i zbierz powstałe podczas pieczenia soki.

Żeberka w piwie i miodzie - Krok 3

Krok 4

W garnku połącz soki z pieczenia z miodem, ketchupem, mieloną kolendrą, imbirem , octem, trawą żubrową i szklanką piwa. Całość gotuj aż powstanie gęsta glazura.

Żeberka w piwie i miodzie - Krok 4

Krok 5

Żeberka zanurz w sosie i pozostaw jak długo się da. Opiekaj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, na tackach aluminiowych przez około 20- 30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas i smaruj z wierzchu glazurą.

Żeberka w piwie i miodzie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do glazury możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Wodok

    Magdalena Wodok , 04.06.2017

    mniam gorąco polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w piwie i miodzieŻeberka w piwie i miodzie

Żeberka w piwie i miodzie to bardzo dobry sposób na przyrządzenie tego popularnego mięsa. Odpowiednio przygotowane stanie się niezwykle soczyste i kruche, z łatwością będzie odchodziło od kości. Na początek pokrój je na mniejsze części, oprósz przyprawą i odstaw na chwilę, by jej smak przeniknął w głąb mięsa. Upiecz je w piekarniku w średniej temperaturze. Dość długi czas pieczenia wykorzystaj na przygotowanie glazury, która oblepi mięso podczas grillowania i nada mu wyrazistości. Połącz ze sobą miód, ketchup, pszeniczne piwo, ocet jabłkowy oraz trawę żubrową. Żeberka zanurz w glazurze i pozostaw w niej przez chwilę, a następnie grilluj na tacce, co jakiś czas polewając mięso. Smak żeberek będzie bardzo wyrazisty, dlatego nie potrzebują one już dodatków w postaci pikantnych sosów czy dipów. Serwuj je z grubymi domowymi frytkami albo grillowanymi warzywami, np. bakłażanem czy papryką. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Życzymy smacznego!