Żeberka w piwie i miodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w piwie i miodzie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 opakowanie

4 łyżki

500 mililitrów

3 cm

1 łyżeczka

3 łyżki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir obierz i zetrzyj na tarce.

Żeberka w piwie i miodzie - Krok 1

Krok 2

Żeberka pokrój na mniejsze części np. w elementy zawierające tylko trzy kostki. Mięso dokładnie oprósz przyprawą Knorr i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Żeberka w piwie i miodzie - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie żeberka ułóż na blasze do pieczenia piecz 120 minut w 160*C. Żeberka powinny być bardzo miękkie. Wyjmij je z pieca, ostudź i zbierz powstałe podczas pieczenia soki.

Żeberka w piwie i miodzie - Krok 3

Krok 4

W garnku połącz soki z pieczenia z miodem, ketchupem, mieloną kolendrą, imbirem , octem, trawą żubrową i szklanką piwa. Całość gotuj aż powstanie gęsta glazura.

Żeberka w piwie i miodzie - Krok 4

Krok 5

Żeberka zanurz w sosie i pozostaw jak długo się da. Opiekaj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, na tackach aluminiowych przez około 20- 30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas i smaruj z wierzchu glazurą.

Żeberka w piwie i miodzie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do glazury możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Wodok

    Magdalena Wodok , 04.06.2017

    mniam gorąco polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w piwie i miodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w piwie i miodzieŻeberka w piwie i miodzie

Żeberka w piwie i miodzie to bardzo dobry sposób na przyrządzenie tego popularnego mięsa. Odpowiednio przygotowane stanie się niezwykle soczyste i kruche, z łatwością będzie odchodziło od kości. Na początek pokrój je na mniejsze części, oprósz przyprawą i odstaw na chwilę, by jej smak przeniknął w głąb mięsa. Upiecz je w piekarniku w średniej temperaturze. Dość długi czas pieczenia wykorzystaj na przygotowanie glazury, która oblepi mięso podczas grillowania i nada mu wyrazistości. Połącz ze sobą miód, ketchup, pszeniczne piwo, ocet jabłkowy oraz trawę żubrową. Żeberka zanurz w glazurze i pozostaw w niej przez chwilę, a następnie grilluj na tacce, co jakiś czas polewając mięso. Smak żeberek będzie bardzo wyrazisty, dlatego nie potrzebują one już dodatków w postaci pikantnych sosów czy dipów. Serwuj je z grubymi domowymi frytkami albo grillowanymi warzywami, np. bakłażanem czy papryką. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Życzymy smacznego!