Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

76 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

299 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

100 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

4 cm

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, odetnij 2-3 cm ogona polędwiczki – cienkie mięso upiecze się o wiele szybciej niż cała reszta.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oprósz dokładnie Przyprawą Knorr, odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach albuminowych, pod przykryciem około 20 minut. Mięso powinno pozostać delikatnie różowe w środku

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 3

Krok 4

W między czasie przygotuj glazurę do mięsa. W garnku z karmelizuj na złoty kolor miód, wlej ocet jabłkowy, dodaj dwie łyżki sosu sojowego. Całość gotuj aż odparuje prawie cały sos, dodaj wtedy starty imbir i ketchup. Wszystko razem gotuj jeszcze przez 1- 2 minuty. Glazurę odstaw do ostygnięcia.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 4

Krok 5

Mięso po zgrillowaniu zanurz w gęstej glazurze, oprósz czerwonym pieprzem i podawaj na desce w całości z nożem, tak aby każdy mógł sobie ukroić odpowiednią porcję.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanego mięsa pasuje delikatna sałatka z rukoli i pomidorów.

1

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Kosmala

    Aleksandra Kosmala , 09.05.2017

    Glazura jest paskudna ;/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowymGrillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym

Delikatna, soczysta i pełna smaku – taka właśnie jest polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym, przyrządzona w całości na grillu. Ten rodzaj mięsa to najlepsza część tuszy wieprzowej, wykorzystywana do przyrządzania wykwintnych dań. Jeśli także go lubisz, spróbuj jak smakuje upieczone na ruszcie i podane w glazurze. Wybierz kawałek polędwiczki i odkrój z niej najwęższe części, dzięki czemu całość upiecze się równomiernie. Małe kawałki grilluj osobno. Natrzyj ją przyprawą i odłóż, by przeniknęła jej smakiem, a następnie piecz na grillu. W tym czasie przyrządź glazurę, czyli gęsty sos, który dokładnie otoczy cały kawałek mięsa, dodając mu wyrazistości i połysku. Ugotuj glazurę na bazie składników o różnych smakach: słodkiego miodu, kwaskowatego octu jabłkowego oraz słonego sosu sojowego. Dopełnij ją startym imbirem oraz pikantnym ketchupem. Gotowe mięso starannie natrzyj gotową glazurą, posyp czerwonym pieprzem i podawaj w całości. Jako dodatki pasować będą ziemniaki: pieczone albo purée, oraz inne warzywa na ciepło. Z czym podasz grillowaną polędwiczkę?