Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

100 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

4 cm

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, odetnij 2-3 cm ogona polędwiczki – cienkie mięso upiecze się o wiele szybciej niż cała reszta.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oprósz dokładnie Przyprawą Knorr, odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach albuminowych, pod przykryciem około 20 minut. Mięso powinno pozostać delikatnie różowe w środku

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 3

Krok 4

W między czasie przygotuj glazurę do mięsa. W garnku z karmelizuj na złoty kolor miód, wlej ocet jabłkowy, dodaj dwie łyżki sosu sojowego. Całość gotuj aż odparuje prawie cały sos, dodaj wtedy starty imbir i ketchup. Wszystko razem gotuj jeszcze przez 1- 2 minuty. Glazurę odstaw do ostygnięcia.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 4

Krok 5

Mięso po zgrillowaniu zanurz w gęstej glazurze, oprósz czerwonym pieprzem i podawaj na desce w całości z nożem, tak aby każdy mógł sobie ukroić odpowiednią porcję.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanego mięsa pasuje delikatna sałatka z rukoli i pomidorów.

1

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Kosmala

    Aleksandra Kosmala , 09.05.2017

    Glazura jest paskudna ;/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowymGrillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym

Delikatna, soczysta i pełna smaku – taka właśnie jest polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym, przyrządzona w całości na grillu. Ten rodzaj mięsa to najlepsza część tuszy wieprzowej, wykorzystywana do przyrządzania wykwintnych dań. Jeśli także go lubisz, spróbuj jak smakuje upieczone na ruszcie i podane w glazurze. Wybierz kawałek polędwiczki i odkrój z niej najwęższe części, dzięki czemu całość upiecze się równomiernie. Małe kawałki grilluj osobno. Natrzyj ją przyprawą i odłóż, by przeniknęła jej smakiem, a następnie piecz na grillu. W tym czasie przyrządź glazurę, czyli gęsty sos, który dokładnie otoczy cały kawałek mięsa, dodając mu wyrazistości i połysku. Ugotuj glazurę na bazie składników o różnych smakach: słodkiego miodu, kwaskowatego octu jabłkowego oraz słonego sosu sojowego. Dopełnij ją startym imbirem oraz pikantnym ketchupem. Gotowe mięso starannie natrzyj gotową glazurą, posyp czerwonym pieprzem i podawaj w całości. Jako dodatki pasować będą ziemniaki: pieczone albo purée, oraz inne warzywa na ciepło. Z czym podasz grillowaną polędwiczkę?