Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym
łatwe
347 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
100 mililitrów
2 łyżki
4 łyżki
4 cm
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, odetnij 2-3 cm ogona polędwiczki – cienkie mięso upiecze się o wiele szybciej niż cała reszta.

Krok 2
Polędwiczki oprósz dokładnie Przyprawą Knorr, odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Krok 3
Po tym czasie mięso grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach albuminowych, pod przykryciem około 20 minut. Mięso powinno pozostać delikatnie różowe w środku

Krok 4
W między czasie przygotuj glazurę do mięsa. W garnku z karmelizuj na złoty kolor miód, wlej ocet jabłkowy, dodaj dwie łyżki sosu sojowego. Całość gotuj aż odparuje prawie cały sos, dodaj wtedy starty imbir i ketchup. Wszystko razem gotuj jeszcze przez 1- 2 minuty. Glazurę odstaw do ostygnięcia.

Krok 5
Mięso po zgrillowaniu zanurz w gęstej glazurze, oprósz czerwonym pieprzem i podawaj na desce w całości z nożem, tak aby każdy mógł sobie ukroić odpowiednią porcję.


Dobra rada:
Do tak przygotowanego mięsa pasuje delikatna sałatka z rukoli i pomidorów.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym
Delikatna, soczysta i pełna smaku – taka właśnie jest polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym, przyrządzona w całości na grillu. Ten rodzaj mięsa to najlepsza część tuszy wieprzowej, wykorzystywana do przyrządzania wykwintnych dań. Jeśli także go lubisz, spróbuj jak smakuje upieczone na ruszcie i podane w glazurze. Wybierz kawałek polędwiczki i odkrój z niej najwęższe części, dzięki czemu całość upiecze się równomiernie. Małe kawałki grilluj osobno. Natrzyj ją przyprawą i odłóż, by przeniknęła jej smakiem, a następnie piecz na grillu. W tym czasie przyrządź glazurę, czyli gęsty sos, który dokładnie otoczy cały kawałek mięsa, dodając mu wyrazistości i połysku. Ugotuj glazurę na bazie składników o różnych smakach: słodkiego miodu, kwaskowatego octu jabłkowego oraz słonego sosu sojowego. Dopełnij ją startym imbirem oraz pikantnym ketchupem. Gotowe mięso starannie natrzyj gotową glazurą, posyp czerwonym pieprzem i podawaj w całości. Jako dodatki pasować będą ziemniaki: pieczone albo purée, oraz inne warzywa na ciepło. Z czym podasz grillowaną polędwiczkę?