Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 łyżka

50 gramów

6 łyżek

glazura do skrzydełek:

5 sztuk

2 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń, bo nie nadaje się ona do grillowania. W misce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr i mąkę ziemniaczaną z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos mieszając w moździerzu włoskie orzechy, brązowy cukier, posiekany tymianek, czosnek, ketchup Hellmann's, sok oraz otartą skórkę z cytryny.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 2

Krok 3

Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu i dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Na koniec grillowania, skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie i przełóż na półmisek. Podawaj z pozostała marynatą.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również pałki czy udka z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie

Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń, bo nie nadaje się ona do grillowania. W misce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr i mąkę ziemniaczaną z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.