Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 łyżka

50 gramów

6 łyżek

glazura do skrzydełek:

5 sztuk

2 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń, bo nie nadaje się ona do grillowania. W misce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr i mąkę ziemniaczaną z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos mieszając w moździerzu włoskie orzechy, brązowy cukier, posiekany tymianek, czosnek, ketchup Hellmann's, sok oraz otartą skórkę z cytryny.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 2

Krok 3

Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu i dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Na koniec grillowania, skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie i przełóż na półmisek. Podawaj z pozostała marynatą.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również pałki czy udka z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej