Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie
łatwe
137 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 łyżka
50 gramów
6 łyżek
glazura do skrzydełek:
5 sztuk
2 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń, bo nie nadaje się ona do grillowania. W misce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr i mąkę ziemniaczaną z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Przygotuj sos mieszając w moździerzu włoskie orzechy, brązowy cukier, posiekany tymianek, czosnek, ketchup Hellmann's, sok oraz otartą skórkę z cytryny.

Krok 3
Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu i dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Na koniec grillowania, skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie i przełóż na półmisek. Podawaj z pozostała marynatą.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować również pałki czy udka z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej