Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 łyżka

50 gramów

6 łyżek

glazura do skrzydełek:

5 sztuk

2 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń, bo nie nadaje się ona do grillowania. W misce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr i mąkę ziemniaczaną z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos mieszając w moździerzu włoskie orzechy, brązowy cukier, posiekany tymianek, czosnek, ketchup Hellmann's, sok oraz otartą skórkę z cytryny.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 2

Krok 3

Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu i dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Na koniec grillowania, skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie i przełóż na półmisek. Podawaj z pozostała marynatą.

Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również pałki czy udka z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej