Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

107 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

500 gramów

3 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty upiecz w piekarniku na półtwardo. Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. Paprykę, cebulę oraz upieczone bataty pokrój w podobnej wielkości cząstki.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 1

Krok 2

Mięso wymieszaj z sosem Hellmann’s, posiekaną kolendrą i posiekaną papryczką chilli - odstaw na 15 minut. Warzywa wymieszaj z oliwą oraz przyprawą Knorr do grilla.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 2

Krok 3

Jogurt połącz w miseczce z sokiem z cytryny oraz pokrojonym drobno szczypiorem i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso oraz warzywa nabijaj naprzemian na długie drewniane patyki. Możesz użyć oczywiście specjalnych metalowych szpikulców, jeśli takie masz w swojej kuchni.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i opiekaj ok. 15-20 minut obracając co chwilę, aby nie przypaliły się. Gotowe podawaj posypane sezamem z przygotowanym jogurtem oraz chlebkiem pita.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Chlebek pita możesz również opiec na grillu, będzie chrupiący i aromatyczny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatamiSzaszłyki z indyka z pieczonymi batatami

Kolorowe danie, które pozwala na dowolne komponowanie smaków. Choć grillowanie to podobno narodowy sport Polaków, tym razem sięgniemy po orientalne inspiracje. Zapach curry z szaszłyków z indyka z batatami wręcz unosi się w powietrzu!

Dla kogo?

Szaszłyki z indyka to idealny kompromis między nieskomplikowaną recepturą a pysznym efektem kulinarnych zmagań. W końcu garden party ma być przede wszystkim przyjemnością!

Na jaką okazję?

Niezobowiązujące spotkania przy grillu to idealna okazja do wypróbowania orientalnych szaszłyków. Indyk zamiast kiełbasek i bataty zamiast ziemniaków? Zapowiada się naprawdę interesująco!

Czy wiesz, że?

Namoczenie patyczków do szaszłyków w wodzie przez kilkanaście minut zapobiegnie przypaleniu się ich w czasie grillowania. Łatwiej będzie też ściągnąć apetyczne kąski.

Dla urozmaicenia:

Nie trzeba rezygnować z ich smaku, gdy aura nie sprzyja posiedzeniom na zewnątrz. Grill elektryczny, piekarnik lub patelnia grillowa też nadają się do przyrządzenia szaszłyków.