Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
109 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

500 gramów

3 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty upiecz w piekarniku na półtwardo. Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. Paprykę, cebulę oraz upieczone bataty pokrój w podobnej wielkości cząstki.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 1

Krok 2

Mięso wymieszaj z sosem Hellmann's, posiekaną kolendrą i posiekaną papryczką chilli - odstaw na 15 minut. Warzywa wymieszaj z oliwą oraz przyprawą Knorr do grilla.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 2

Krok 3

Jogurt połącz w miseczce z sokiem z cytryny oraz pokrojonym drobno szczypiorem i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso oraz warzywa nabijaj naprzemian na długie drewniane patyki. Możesz użyć oczywiście specjalnych metalowych szpikulców, jeśli takie masz w swojej kuchni.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i opiekaj ok. 15-20 minut obracając co chwilę, aby nie przypaliły się. Gotowe podawaj posypane sezamem z przygotowanym jogurtem oraz chlebkiem pita.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Chlebek pita możesz również opiec na grillu, będzie chrupiący i aromatyczny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Suflet ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatamiSzaszłyki z indyka z pieczonymi batatami

Kolorowe danie, które pozwala na dowolne komponowanie smaków. Choć grillowanie to podobno narodowy sport Polaków, tym razem sięgniemy po orientalne inspiracje. Zapach curry z szaszłyków z indyka z batatami wręcz unosi się w powietrzu!

Dla kogo?

Szaszłyki z indyka to idealny kompromis między nieskomplikowaną recepturą a pysznym efektem kulinarnych zmagań. W końcu garden party ma być przede wszystkim przyjemnością!

Na jaką okazję?

Niezobowiązujące spotkania przy grillu to idealna okazja do wypróbowania orientalnych szaszłyków. Indyk zamiast kiełbasek i bataty zamiast ziemniaków? Zapowiada się naprawdę interesująco!

Czy wiesz, że?

Namoczenie patyczków do szaszłyków w wodzie przez kilkanaście minut zapobiegnie przypaleniu się ich w czasie grillowania. Łatwiej będzie też ściągnąć apetyczne kąski.

Dla urozmaicenia:

Nie trzeba rezygnować z ich smaku, gdy aura nie sprzyja posiedzeniom na zewnątrz. Grill elektryczny, piekarnik lub patelnia grillowa też nadają się do przyrządzenia szaszłyków.