Składniki
4 łyżki
500 gramów
3 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
200 gramów
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty upiecz w piekarniku na półtwardo. Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. Paprykę, cebulę oraz upieczone bataty pokrój w podobnej wielkości cząstki.
Krok 2
Mięso wymieszaj z sosem Hellmann’s, posiekaną kolendrą i posiekaną papryczką chilli - odstaw na 15 minut. Warzywa wymieszaj z oliwą oraz przyprawą Knorr do grilla.
Krok 3
Jogurt połącz w miseczce z sokiem z cytryny oraz pokrojonym drobno szczypiorem i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 4
Zamarynowane mięso oraz warzywa nabijaj naprzemian na długie drewniane patyki. Możesz użyć oczywiście specjalnych metalowych szpikulców, jeśli takie masz w swojej kuchni.
Krok 5
Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i opiekaj ok. 15-20 minut obracając co chwilę, aby nie przypaliły się. Gotowe podawaj posypane sezamem z przygotowanym jogurtem oraz chlebkiem pita.
Dobra rada:
Chlebek pita możesz również opiec na grillu, będzie chrupiący i aromatyczny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami
Kolorowe danie, które pozwala na dowolne komponowanie smaków. Choć grillowanie to podobno narodowy sport Polaków, tym razem sięgniemy po orientalne inspiracje. Zapach curry z szaszłyków z indyka z batatami wręcz unosi się w powietrzu!
Dla kogo?
Szaszłyki z indyka to idealny kompromis między nieskomplikowaną recepturą a pysznym efektem kulinarnych zmagań. W końcu garden party ma być przede wszystkim przyjemnością!
Na jaką okazję?
Niezobowiązujące spotkania przy grillu to idealna okazja do wypróbowania orientalnych szaszłyków. Indyk zamiast kiełbasek i bataty zamiast ziemniaków? Zapowiada się naprawdę interesująco!
Czy wiesz, że?
Namoczenie patyczków do szaszłyków w wodzie przez kilkanaście minut zapobiegnie przypaleniu się ich w czasie grillowania. Łatwiej będzie też ściągnąć apetyczne kąski.
Dla urozmaicenia:
Nie trzeba rezygnować z ich smaku, gdy aura nie sprzyja posiedzeniom na zewnątrz. Grill elektryczny, piekarnik lub patelnia grillowa też nadają się do przyrządzenia szaszłyków.