Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami
średnie
129 osób zapisało

Składniki
4 łyżki
500 gramów
3 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
200 gramów
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty upiecz w piekarniku na półtwardo. Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. Paprykę, cebulę oraz upieczone bataty pokrój w podobnej wielkości cząstki.

Krok 2
Mięso wymieszaj z sosem Hellmann's, posiekaną kolendrą i posiekaną papryczką chilli - odstaw na 15 minut. Warzywa wymieszaj z oliwą oraz przyprawą Knorr do grilla.

Krok 3
Jogurt połącz w miseczce z sokiem z cytryny oraz pokrojonym drobno szczypiorem i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Krok 4
Zamarynowane mięso oraz warzywa nabijaj naprzemian na długie drewniane patyki. Możesz użyć oczywiście specjalnych metalowych szpikulców, jeśli takie masz w swojej kuchni.

Krok 5
Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i opiekaj ok. 15-20 minut obracając co chwilę, aby nie przypaliły się. Gotowe podawaj posypane sezamem z przygotowanym jogurtem oraz chlebkiem pita.


Dobra rada:
Chlebek pita możesz również opiec na grillu, będzie chrupiący i aromatyczny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami
Kolorowe danie, które pozwala na dowolne komponowanie smaków. Choć grillowanie to podobno narodowy sport Polaków, tym razem sięgniemy po orientalne inspiracje. Zapach curry z szaszłyków z indyka z batatami wręcz unosi się w powietrzu!
Dla kogo?
Szaszłyki z indyka to idealny kompromis między nieskomplikowaną recepturą a pysznym efektem kulinarnych zmagań. W końcu garden party ma być przede wszystkim przyjemnością!
Na jaką okazję?
Niezobowiązujące spotkania przy grillu to idealna okazja do wypróbowania orientalnych szaszłyków. Indyk zamiast kiełbasek i bataty zamiast ziemniaków? Zapowiada się naprawdę interesująco!
Czy wiesz, że?
Namoczenie patyczków do szaszłyków w wodzie przez kilkanaście minut zapobiegnie przypaleniu się ich w czasie grillowania. Łatwiej będzie też ściągnąć apetyczne kąski.
Dla urozmaicenia:
Nie trzeba rezygnować z ich smaku, gdy aura nie sprzyja posiedzeniom na zewnątrz. Grill elektryczny, piekarnik lub patelnia grillowa też nadają się do przyrządzenia szaszłyków.