Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
109 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

500 gramów

3 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty upiecz w piekarniku na półtwardo. Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. Paprykę, cebulę oraz upieczone bataty pokrój w podobnej wielkości cząstki.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 1

Krok 2

Mięso wymieszaj z sosem Hellmann's, posiekaną kolendrą i posiekaną papryczką chilli - odstaw na 15 minut. Warzywa wymieszaj z oliwą oraz przyprawą Knorr do grilla.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 2

Krok 3

Jogurt połącz w miseczce z sokiem z cytryny oraz pokrojonym drobno szczypiorem i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso oraz warzywa nabijaj naprzemian na długie drewniane patyki. Możesz użyć oczywiście specjalnych metalowych szpikulców, jeśli takie masz w swojej kuchni.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i opiekaj ok. 15-20 minut obracając co chwilę, aby nie przypaliły się. Gotowe podawaj posypane sezamem z przygotowanym jogurtem oraz chlebkiem pita.

Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Chlebek pita możesz również opiec na grillu, będzie chrupiący i aromatyczny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Duszony szpinak z czosnkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatamiSzaszłyki z indyka z pieczonymi batatami

Kolorowe danie, które pozwala na dowolne komponowanie smaków. Choć grillowanie to podobno narodowy sport Polaków, tym razem sięgniemy po orientalne inspiracje. Zapach curry z szaszłyków z indyka z batatami wręcz unosi się w powietrzu!

Dla kogo?

Szaszłyki z indyka to idealny kompromis między nieskomplikowaną recepturą a pysznym efektem kulinarnych zmagań. W końcu garden party ma być przede wszystkim przyjemnością!

Na jaką okazję?

Niezobowiązujące spotkania przy grillu to idealna okazja do wypróbowania orientalnych szaszłyków. Indyk zamiast kiełbasek i bataty zamiast ziemniaków? Zapowiada się naprawdę interesująco!

Czy wiesz, że?

Namoczenie patyczków do szaszłyków w wodzie przez kilkanaście minut zapobiegnie przypaleniu się ich w czasie grillowania. Łatwiej będzie też ściągnąć apetyczne kąski.

Dla urozmaicenia:

Nie trzeba rezygnować z ich smaku, gdy aura nie sprzyja posiedzeniom na zewnątrz. Grill elektryczny, piekarnik lub patelnia grillowa też nadają się do przyrządzenia szaszłyków.