Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

488 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plastry. Cebulę pokrój w krążki i przyrumień na patelni w niewielkiej ilości oliwy.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 1

Krok 2

Dodaj szpinak, ziemniaki i Bulionetkę warzywną Knorr. Mieszaj do momentu, kiedy wszystko zmięknie. Odsącz płyn.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 2

Krok 3

Jajka wymieszaj z orzeszkami piniowymi. Dodaj wcześniej podsmażone składniki.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 3

Krok 4

Na drugiej patelni podgrzej oliwę, wlej masę jajeczną i podsmaż z dwóch stron.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 4

Krok 5

Tortillę podawaj pokrojoną w kostkę. Najlepiej smakuje na zimno.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • Edyta S***

    Edyta S*** , 15.05.2016

    A ja wymieniłam szpinak na brokuł..nie lubię szpinaku.., coś wspaniałego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ojciec Szymonka

    Krzysztof Ojciec Szymonka , 30.01.2016

    Dałem szpinak mrożony rozdrobniony i to był błąd. Danie wyszło zielone ale całkiem dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymiTortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Można je wzbogacić dowolnymi dodatkami: warzywami, serem, oliwkami czy świeżymi ziołami. W wersji z tego przepisu tortillę połączysz ze szpinakiem i orzechami. Smak liści szpinaku jest bardzo subtelny, dlatego dobrze skontrastować je z czymś wyrazistszym, np. pikantną cebulą. Obierz ją, pokrój w krążki lub pióra i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Następnie na patelnię dodaj umyty i odsączony szpinak, z którego warto wcześniej usunąć twarde łodyżki. Surowe ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do pozostałych składników na patelni i duś do czasu, aż zmiękną. Jajka roztrzep za pomocą miksera lub trzepaczki. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do naczynia z masą jajeczną, dokładnie mieszając. Całość podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gotową potrawę przestudź, pokrój na niewielkie kawałki i podawaj jako przekąskę na zimno. Sprawdź, jak smakuje tortilla ze szpinakiem i orzechami.