Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

490 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plastry. Cebulę pokrój w krążki i przyrumień na patelni w niewielkiej ilości oliwy.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 1

Krok 2

Dodaj szpinak, ziemniaki i Bulionetkę warzywną Knorr. Mieszaj do momentu, kiedy wszystko zmięknie. Odsącz płyn.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 2

Krok 3

Jajka wymieszaj z orzeszkami piniowymi. Dodaj wcześniej podsmażone składniki.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 3

Krok 4

Na drugiej patelni podgrzej oliwę, wlej masę jajeczną i podsmaż z dwóch stron.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 4

Krok 5

Tortillę podawaj pokrojoną w kostkę. Najlepiej smakuje na zimno.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • Edyta S***

    Edyta S*** , 15.05.2016

    A ja wymieniłam szpinak na brokuł..nie lubię szpinaku.., coś wspaniałego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ojciec Szymonka

    Krzysztof Ojciec Szymonka , 30.01.2016

    Dałem szpinak mrożony rozdrobniony i to był błąd. Danie wyszło zielone ale całkiem dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymiTortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Można je wzbogacić dowolnymi dodatkami: warzywami, serem, oliwkami czy świeżymi ziołami. W wersji z tego przepisu tortillę połączysz ze szpinakiem i orzechami. Smak liści szpinaku jest bardzo subtelny, dlatego dobrze skontrastować je z czymś wyrazistszym, np. pikantną cebulą. Obierz ją, pokrój w krążki lub pióra i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Następnie na patelnię dodaj umyty i odsączony szpinak, z którego warto wcześniej usunąć twarde łodyżki. Surowe ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do pozostałych składników na patelni i duś do czasu, aż zmiękną. Jajka roztrzep za pomocą miksera lub trzepaczki. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do naczynia z masą jajeczną, dokładnie mieszając. Całość podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gotową potrawę przestudź, pokrój na niewielkie kawałki i podawaj jako przekąskę na zimno. Sprawdź, jak smakuje tortilla ze szpinakiem i orzechami.