Tortilla ze szpinakiem na patelni - przepis | Przepisy.pl pixel

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
576 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach. Obraną z łupin cebulę pokrój w krążki.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 1

Krok 2

Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć plastry cebuli. Szpinak obierz, umyj i wysusz np. na ręczniku papierowym lub ściereczce. Do przyrumienionej cebuli dodaj szpinak, ziemniaki oraz bulion warzywny Knorr. Całość często mieszaj aż do momentu, kiedy wszystkie składniki zmiękną. Za pomocą łyżki odsącz nadmiar płynu.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 2

Krok 3

W misce zmieszaj jajka z orzeszkami piniowymi. Do powstałej masy dodaj wcześniej podsmażone składniki.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 3

Krok 4

Na drugiej patelni podgrzej oliwę, wlej masę jajeczną wraz ze wszystkimi dodatkami i podsmaż z dwóch stron.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 4

Krok 5

Gotową tortillę przełóż na płaski talerz i podawaj pokrojoną w kostkę. Najlepiej smakuje na zimno.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • Edyta S***

    Edyta S*** , 15.05.2016

    A ja wymieniłam szpinak na brokuł..nie lubię szpinaku.., coś wspaniałego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ojciec Szymonka

    Krzysztof Ojciec Szymonka , 30.01.2016

    Dałem szpinak mrożony rozdrobniony i to był błąd. Danie wyszło zielone ale całkiem dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymiTortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Można je wzbogacić dowolnymi dodatkami: warzywami, serem, oliwkami czy świeżymi ziołami. W wersji z tego przepisu tortillę połączysz ze szpinakiem i orzechami piniowymi tworząc zupełnie nowy, wyjątkowo interesujący smak. Zapraszamy do kuchni na przygotowanie pysznej przekąski!

Dla kogo?

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi posmakuje każdemu, kto przepada za daniami z ziemniakiem w roli głównej. Wyjątkowy aromat orzeszków i pieczonej cebulki skusi do spróbowania nawet największych niejadków.

Na jaką okazję?

Ta szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa doskonale się sprawdzi zarówno jako szybka przekąska jak i wspólny podwieczorek. Tortillę z orzeszkami możesz wziąć ze sobą wszędzie – do pracy, szkoły albo na rodzinny piknik poza miastem.

Czy wiesz, że?

Orzechy piniowe to obrane z łusek nasiona niektórych odmian sosny. Dzięki wyjątkowemu smakowi są chętnie spożywane nie tylko na surowo, ale także po uprażeniu. Te niewielkie orzeszki są bardzo ważnym składnikiem włoskiego pesto – zielonego sosu często dodawanego do dań makaronowych, sałat, serów i pieczywa.

Dla urozmaicenia:

Smak tortilli ze szpinakiem możesz urozmaicić, dodając tarty ser lub wybrane warzywa np. kolorową paprykę czy plastry obranych ze skórki pomidorów. Świetnie się sprawdzi również mięso, a zwłaszcza cienkie plasterki szynki lub boczku, zapieczonego wcześniej na patelni. Przepysznie!