Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

482 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

0

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plastry. Cebulę pokrój w krążki i przyrumień na patelni w niewielkiej ilości oliwy.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 1

Krok 2

Dodaj szpinak, ziemniaki i Bulionetkę warzywną Knorr. Mieszaj do momentu, kiedy wszystko zmięknie. Odsącz płyn.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 2

Krok 3

Jajka wymieszaj z orzeszkami piniowymi. Dodaj wcześniej podsmażone składniki.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 3

Krok 4

Na drugiej patelni podgrzej oliwę, wlej masę jajeczną i podsmaż z dwóch stron.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 4

Krok 5

Tortillę podawaj pokrojoną w kostkę. Najlepiej smakuje na zimno.

Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Edyta S***

    Edyta S***

    A ja wymieniłam szpinak na brokuł..nie lubię szpinaku.., coś wspaniałego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ojciec Szymonka

    Krzysztof Ojciec Szymonka

    Dałem szpinak mrożony rozdrobniony i to był błąd. Danie wyszło zielone ale całkiem dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
1 osoba ogląda przepis:
Tortilla na lekko
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymiTortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Można je wzbogacić dowolnymi dodatkami: warzywami, serem, oliwkami czy świeżymi ziołami. W wersji z tego przepisu tortillę połączysz ze szpinakiem i orzechami. Smak liści szpinaku jest bardzo subtelny, dlatego dobrze skontrastować je z czymś wyrazistszym, np. pikantną cebulą. Obierz ją, pokrój w krążki lub pióra i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Następnie na patelnię dodaj umyty i odsączony szpinak, z którego warto wcześniej usunąć twarde łodyżki. Surowe ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do pozostałych składników na patelni i duś do czasu, aż zmiękną. Jajka roztrzep za pomocą miksera lub trzepaczki. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do naczynia z masą jajeczną, dokładnie mieszając. Całość podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gotową potrawę przestudź, pokrój na niewielkie kawałki i podawaj jako przekąskę na zimno. Sprawdź, jak smakuje tortilla ze szpinakiem i orzechami.