Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi
łatwe
485 osób zapisało

Składniki
500 gramów
4 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach. Obraną z łupin cebulę pokrój w krążki.

Krok 2
Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć plastry cebuli. Szpinak obierz, umyj i wysusz np. na ręczniku papierowym lub ściereczce. Do przyrumienionej cebuli dodaj szpinak, ziemniaki oraz bulion warzywny Knorr. Całość często mieszaj aż do momentu, kiedy wszystkie składniki zmiękną. Za pomocą łyżki odsącz nadmiar płynu.

Krok 3
W misce zmieszaj jajka z orzeszkami piniowymi. Do powstałej masy dodaj wcześniej podsmażone składniki.

Krok 4
Na drugiej patelni podgrzej oliwę, wlej masę jajeczną wraz ze wszystkimi dodatkami i podsmaż z dwóch stron.

Krok 5
Gotową tortillę przełóż na płaski talerz i podawaj pokrojoną w kostkę. Najlepiej smakuje na zimno.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi
Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Można je wzbogacić dowolnymi dodatkami: warzywami, serem, oliwkami czy świeżymi ziołami. W wersji z tego przepisu tortillę połączysz ze szpinakiem i orzechami piniowymi tworząc zupełnie nowy, wyjątkowo interesujący smak. Zapraszamy do kuchni na przygotowanie pysznej przekąski!
Dla kogo?
Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi posmakuje każdemu, kto przepada za daniami z ziemniakiem w roli głównej. Wyjątkowy aromat orzeszków i pieczonej cebulki skusi do spróbowania nawet największych niejadków.
Na jaką okazję?
Ta szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa doskonale się sprawdzi zarówno jako szybka przekąska jak i wspólny podwieczorek. Tortillę z orzeszkami możesz wziąć ze sobą wszędzie – do pracy, szkoły albo na rodzinny piknik poza miastem.
Czy wiesz, że?
Orzechy piniowe to obrane z łusek nasiona niektórych odmian sosny. Dzięki wyjątkowemu smakowi są chętnie spożywane nie tylko na surowo, ale także po uprażeniu. Te niewielkie orzeszki są bardzo ważnym składnikiem włoskiego pesto – zielonego sosu często dodawanego do dań makaronowych, sałat, serów i pieczywa.
Dla urozmaicenia:
Smak tortilli ze szpinakiem możesz urozmaicić, dodając tarty ser lub wybrane warzywa np. kolorową paprykę czy plastry obranych ze skórki pomidorów. Świetnie się sprawdzi również mięso, a zwłaszcza cienkie plasterki szynki lub boczku, zapieczonego wcześniej na patelni. Przepysznie!