Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi
łatwe
488 osób zapisało

Składniki
500 gramów
4 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach. Obraną z łupin cebulę pokrój w krążki.

Krok 2
Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć plastry cebuli. Szpinak obierz, umyj i wysusz np. na ręczniku papierowym lub ściereczce. Do przyrumienionej cebuli dodaj szpinak, ziemniaki oraz bulion warzywny Knorr. Całość często mieszaj aż do momentu, kiedy wszystkie składniki zmiękną. Za pomocą łyżki odsącz nadmiar płynu.

Krok 3
W misce zmieszaj jajka z orzeszkami piniowymi. Do powstałej masy dodaj wcześniej podsmażone składniki.

Krok 4
Na drugiej patelni podgrzej oliwę, wlej masę jajeczną wraz ze wszystkimi dodatkami i podsmaż z dwóch stron.

Krok 5
Gotową tortillę przełóż na płaski talerz i podawaj pokrojoną w kostkę. Najlepiej smakuje na zimno.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi
Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Można je wzbogacić dowolnymi dodatkami: warzywami, serem, oliwkami czy świeżymi ziołami. W wersji z tego przepisu tortillę połączysz ze szpinakiem i orzechami piniowymi tworząc zupełnie nowy, wyjątkowo interesujący smak. Zapraszamy do kuchni na przygotowanie pysznej przekąski!
Dla kogo?
Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi posmakuje każdemu, kto przepada za daniami z ziemniakiem w roli głównej. Wyjątkowy aromat orzeszków i pieczonej cebulki skusi do spróbowania nawet największych niejadków.
Na jaką okazję?
Ta szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa doskonale się sprawdzi zarówno jako szybka przekąska jak i wspólny podwieczorek. Tortillę z orzeszkami możesz wziąć ze sobą wszędzie – do pracy, szkoły albo na rodzinny piknik poza miastem.
Czy wiesz, że?
Orzechy piniowe to obrane z łusek nasiona niektórych odmian sosny. Dzięki wyjątkowemu smakowi są chętnie spożywane nie tylko na surowo, ale także po uprażeniu. Te niewielkie orzeszki są bardzo ważnym składnikiem włoskiego pesto – zielonego sosu często dodawanego do dań makaronowych, sałat, serów i pieczywa.
Dla urozmaicenia:
Smak tortilli ze szpinakiem możesz urozmaicić, dodając tarty ser lub wybrane warzywa np. kolorową paprykę czy plastry obranych ze skórki pomidorów. Świetnie się sprawdzi również mięso, a zwłaszcza cienkie plasterki szynki lub boczku, zapieczonego wcześniej na patelni. Przepysznie!