Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelnię wlej śmietanę, dodaj umyte i wysuszone liście szpinaku i pokruszoną kostkę pietruszkową. Podgrzewaj na małym ogniu aż liście lekko zwiędną.

Krok 2

W tym czasie ugotuj makaron al dente. Plastry szynki zwiń w rulony i pokrój tak, by powstały ślimaczki.

Krok 3

Makaron odcedź i rozłóż na talerzach. Na tym ułóż szpinak i „ślimaczki” z szynki.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej