Pierogi ruskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi ruskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

90

1869 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1068 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

50 gramów

30 gramów

1 szczypta

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę, dodaj wodę i jajko. Zagnieć i wyrób ciasto na jednolitą masę.

Pierogi ruskie - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Wystudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę wraz z twarogiem i cebulą, dodaj rozkruszoną mini kostkę Knorr i pieprz.

Pierogi ruskie - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto na kilka kawałków, każdy wałkuj cienko i wykrawaj z niego krążki o średnicy około 5 centymetrów. Na środek krążka nakładaj farsz. Składaj na pół, dokładnie zlepiając brzegi.

Pierogi ruskie - Krok 3

Krok 4

Na wrzącą osoloną wodę wrzucaj partiami pierogi, zamieszaj. Gdy podpłyną w górę, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową. Natkę posiekaj. Pierogi podawaj polane zrumienioną cebulką i posypane natką pietruszki.

Pierogi ruskie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

12

Opinie o przepisie

  • Kinga Szczepek

    Kinga Szczepek , 14.01.2021

    Bardzo mi smakują

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 02.12.2020

    TAK. Pierogi czyli przepyszny klasyk, bez którego nie ma Wigilii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Goł

    Aga Goł , 18.09.2019

    nadal nie wiadomo ile mąki

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kamila Jamrozik

    Kamila Jamrozik , 29.11.2018

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maciaszek

    Anna Maciaszek , 21.12.2017

    ile mąki ????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edziunia J-cka

    Edziunia J-cka , 11.08.2017

    Ile mąki potrzeba na ciasto?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 30.06.2017

    dobreeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • amelka wroblewska

    amelka wroblewska , 01.06.2017

    kolejnoś ciasta zła jest

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • marek  glodo

    marek glodo , 16.09.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej  Kulesza

    Andrzej Kulesza , 20.05.2016

    dobre tylko zostaje farsz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ruskiePierogi ruskie

Pierogi ruskie to wbrew nazwie danie typowo polskie, a jego wykonanie jest prostsze niż myślisz. Obawiasz się, że twoje nadzienie nie dorówna temu, które jadałaś u babci czy mamy? Wystarczy dobrej jakości biały ser, ziemniaki oraz pełna aromatu zeszklona cebulka i gotowe. Do typowych przypraw możesz dodać także szczyptę pieprzu ziołowego, który nada nadzieniu ciekawego posmaku. Teraz ciasto – tylko trzy składniki i chwila energicznych ruchów dzieli cię od przygotowania miękkiego i elastycznego ciasta. Krążki – bazę, z której ulepisz pierogi – możesz wycinać za pomocą szklanki lub literatki, w zależności od tego, jak duże pierogi chcesz przygotować. Pozostaje kwestia gotowania. Po czym poznać, że te małe dzieła sztuki kulinarnej są już gotowe? Gdy wrzucisz je do wrzącej wody, ostrożnie pomieszaj, żeby pierogi nie skleiły się. Gdy zauważysz, że wypływają na powierzchnię, gotuj jeszcze przez 2 minuty i delikatnie wyciągaj. Pierogi możesz podać z podsmażoną cebulką i posiekaną natką pietruszki lub ostudzić i przysmażyć na złoto na patelni. Niektórzy okraszają je też skwarkami.