
Składniki
750 gramów
1
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
50 gramów
30 gramów
1 szczypta
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę, dodaj wodę i jajko. Zagnieć i wyrób ciasto na jednolitą masę.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Wystudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę wraz z twarogiem i cebulą, dodaj rozkruszoną mini kostkę Knorr i pieprz.
Krok 3
Podziel ciasto na kilka kawałków, każdy wałkuj cienko i wykrawaj z niego krążki o średnicy około 5 centymetrów. Na środek krążka nakładaj farsz. Składaj na pół, dokładnie zlepiając brzegi.
Krok 4
Na wrzącą osoloną wodę wrzucaj partiami pierogi, zamieszaj. Gdy podpłyną w górę, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową. Natkę posiekaj. Pierogi podawaj polane zrumienioną cebulką i posypane natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to wbrew nazwie danie typowo polskie, a jego wykonanie jest prostsze niż myślisz. Obawiasz się, że twoje nadzienie nie dorówna temu, które jadałaś u babci czy mamy? Wystarczy dobrej jakości biały ser, ziemniaki oraz pełna aromatu zeszklona cebulka i gotowe. Do typowych przypraw możesz dodać także szczyptę pieprzu ziołowego, który nada nadzieniu ciekawego posmaku. Teraz ciasto – tylko trzy składniki i chwila energicznych ruchów dzieli cię od przygotowania miękkiego i elastycznego ciasta. Krążki – bazę, z której ulepisz pierogi – możesz wycinać za pomocą szklanki lub literatki, w zależności od tego, jak duże pierogi chcesz przygotować. Pozostaje kwestia gotowania. Po czym poznać, że te małe dzieła sztuki kulinarnej są już gotowe? Gdy wrzucisz je do wrzącej wody, ostrożnie pomieszaj, żeby pierogi nie skleiły się. Gdy zauważysz, że wypływają na powierzchnię, gotuj jeszcze przez 2 minuty i delikatnie wyciągaj. Pierogi możesz podać z podsmażoną cebulką i posiekaną natką pietruszki lub ostudzić i przysmażyć na złoto na patelni. Niektórzy okraszają je też skwarkami.