Smażenie pierogów to prosty sposób na podkręcenie ich smaku i skosztowania tego popularnego dania w nieco innym wydaniu. Czego można się po nich spodziewać? Pierogi smażone na patelni zyskują złocisty kolor i stają się chrupiące. To prawdziwa gratka! Ukryj w nich ulubiony farsz i przekonaj się, że przygotowanie tego specjału jest naprawdę proste.
Smażone pierogi – znany przysmak w nowym wydaniu
Danie to nie wymaga żadnych modyfikacji na etapie przygotowania pierogów. Ciasto zrobisz według swojego sprawdzonego przepisu. Podobnie będzie z farszem. Co prawda zazwyczaj smażeniu poddaje się wytrawne pierogi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten sposób także ze słodką wersją potrawy.
Po obiedzie zostało trochę ugotowanych pierogów i chcesz podać je na kolację, ale boisz się, że nie będą smakować tak samo dobrze? Wrzucenie pierogów na patelnię jest doskonałym pomysłem na ich odgrzanie i dodanie smaku.
Jak podsmażyć pierogi? Od czego zacząć?
Pierogi ugotuj jak zawsze. Po wyciągnięciu ich z wrzątku ułóż je na szerokim talerzu i poczekaj, aż całkowicie wystygną i odciekną z resztek wody. Ważne jest, by się ze sobą nie stykały. Talerz możesz wcześniej posmarować bardzo cienką warstwą oleju roślinnego.
- Co dalej? Na czym smażyć pierogi? Sięgnij po olej lub masło. Wypróbuj obu wariantów i sprawdź, który bardziej ci odpowiada.
- Rozgrzej patelnię z tłuszczem. Poczekaj, aż będzie gorąca. W przeciwnym razie pierogi przykleją się do dna, a to skutkować będzie ich pękaniem i wypadaniem nadzienia. Smaż partiami na średnim ogniu. Zbyt duża moc palnika spowoduje przypalenie pierogowego ciasta.
- Gdy zobaczysz, że skórka zaczęła robić się złota lub delikatnie brązowawa, odwróć je na drugą stronę. Smacznego!
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu
Technika ta kojarzy się przede wszystkim z frytkami, ale pierogi przyrządzane w głębokim tłuszczu też będą wyborne — jeszcze bardziej chrupiące. Zyskasz też pewność, że usmażą się równomiernie.
Gotuj pierogi krótko we wrzątku, a w wysokim rondlu rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, ostrożnie przekładaj do niego wystudzone pierogi. Co kilka minut możesz je obrócić. Powinny być złociste z każdej strony. Po wyjęciu z garnka lub głębokiej patelni rozłóż je na chwilę na ręczniku papierowym, by usunąć nadmiar oleju.
Festiwal pierogów we własnym domu
Pierogi to danie znane na całym świecie! Mowa nie tylko o naszych tradycyjnych specjałach. W wielu krajach znaleźć można najróżniejsze wariacje na temat tej potrawy, lecz dla wielu koneserów to właśnie pierogi z mięsem są bezkonkurencyjne. Przygotuj je w wariancie jeszcze bogatszym jako pierogi z mięsem i grzybami, a szybko zyskasz wśród bliskich reputację mistrza kuchni. Pamiętaj, że podsmażać można dowolny rodzaj pierogów, w tym aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami, które podasz nawet podczas niedzielnego obiadu.
Chcesz spróbować swoich sił w propozycjach mniej oczywistych i zobaczyć, jak wygląda smażenie pierogów na głębokim tłuszczu w praktyce? Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem będą jak znalazł. Pasują nie tylko do wigilijnego menu! Jesteśmy przekonani, że pierożkami z wieprzowiną też będziesz zajadać się z dużym apetytem. Jeśli jesteś miłośnikiem orientalnych smaków, zrób zapas aromatycznych przypraw! Będą potrzebne do przyrządzenia pierożków singharas w indyjskim stylu. Jak widać, z pierogami naprawdę można w kuchni zaszaleć!
Komentarze (0)