Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

226 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 łyżki

1 sztuka

5 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

10 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.

Krok 2

Wystudź.

Krok 3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi ruskie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej