Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

226 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 łyżki

1 sztuka

5 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

10 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.

Krok 2

Wystudź.

Krok 3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej