Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami - z rybą | Przepisy.pl pixel

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
249 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 łyżki

1 sztuka

5 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

10 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.

Krok 2

Wystudź.

Krok 3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pierożki z kurczakiem
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej