PRZEPISY.PL
Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - autor: przepisy.pl

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

  • 60
  • 4
  • Średnie
  • 0
117
osób dodało do Mniamlisty
117
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka pszenna1 szklanka
  • masło4 łyżki
  • biała cebula1 szt
  • suszone grzyby5 g
  • filet z dorsza1 szt
  • kapusta kiszona200 g
  • olej1 szklanka
  • sól1 szczypta
  • mleko1 szklanka
  • drożdże10 g
  • jajka2 szt
  • sok z cytryny1 łyżka
  • woda w miarę potrzeb
  • Krok 1

    Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.
  • Krok 2

    Wystudź.
  • Krok 3

    Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 4

    Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  • Krok 6

    Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

703
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Średnie
964
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
465
osób dodało do Mniamlisty
45''
6
Średnie
733
osoby dodały do Mniamlisty
15''
3
Średnie