PRZEPISY.PL
Pieróg krucho - drożdżowy  - autor: mała gastronomia

Pieróg krucho - drożdżowy

  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
13
osób dodało do Mniamlisty
13
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka1 kg
  • drożdże1 opak
  • proszek do pieczenia2 łyżki
  • jaja duże 2 szt
  • margaryna500 g
  • śmietana 12% 1 opak
  • sól1 łyżka
  • cebula1 kg
  • pieczarki1.5 kg
  • smalec w kostce 1 opak
  • Krok 1

    Mąkę przesiać na stolnicę ( stół ), posiekać z margaryna i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz solą . Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru i śmietaną. Jaja roztrzepać widelcem i połączyć z rozrobionymi drożdżami. Zrobić kopczyk w mące i wlewać drożdże. Wyrobić ciasto.
  • Krok 2

    Cebulę i pieczarki podsmażyć do miękkości. Wystudzić.
  • Krok 3

    Ciastko wałkujemy na cienkie plastry następnie przyciskamy mały talerz do ciasta i odkrajmy nożem. Wychodzi nam kółko, w które wkładamy farsz. Składamy na pól i widelcem na końcach robimy pazurki. Powstaje pieróg :) Tak robimy z całym ciastem .
  • Krok 4

    Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złocisty kolor . Nauczyłam się tego w szkole i powiem, że do teraz je robię. Najlepiej smakują z ketchupem. Polecam również dla dzieci np . na kolację. Smacznego :)

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

702
osoby dodały do Mniamlisty
30''
6
Średnie
253
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
29
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
0
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Łatwe