Pieróg krucho - drożdżowy

Autor: mała gastronomia

ratingratingratingratingrating

2

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 kilogram

1.5 kilograma

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę ( stół ), posiekać z margaryna i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz solą . Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru i śmietaną. Jaja roztrzepać widelcem i połączyć z rozrobionymi drożdżami. Zrobić kopczyk w mące i wlewać drożdże. Wyrobić ciasto.

Krok 2

Cebulę i pieczarki podsmażyć do miękkości. Wystudzić.

Krok 3

Ciastko wałkujemy na cienkie plastry następnie przyciskamy mały talerz do ciasta i odkrajmy nożem. Wychodzi nam kółko, w które wkładamy farsz. Składamy na pól i widelcem na końcach robimy pazurki. Powstaje pieróg :) Tak robimy z całym ciastem .

Krok 4

Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złocisty kolor . Nauczyłam się tego w szkole i powiem, że do teraz je robię. Najlepiej smakują z ketchupem. Polecam również dla dzieci np . na kolację. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieróg krucho - drożdżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieróg krucho - drożdżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieróg krucho - drożdżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieróg krucho - drożdżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieróg krucho - drożdżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieróg krucho - drożdżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieróg krucho - drożdżowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej