Pielmieni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pielmieni

Autor: Pan Adamek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

500 gramów

125 mililitrów

2 litry

2 szczypty

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę, jajko, wodę, sól mieszamy. Wyrabiamy do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto jest miękkie i jednolite.

Krok 2

Farsz: Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i dokładamy do mięsa. Wyciskamy jeden ząbek czosnku. Wbijamy jajko, dodajemy pieprz i sól oraz 125 ml rosołu. Pierożki powinny być pieprzne. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.Farsz powinien być w dotyku miękki i jednolity.

Krok 3

Ciasto dzielę na 3 części. Te części, których nie używam zostawiam pod przykryciem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm i szklanką odciskam kształt okręgu, na które będę wykładać farsz. Trzeba uważać, aby ciasto nie było za grube ani za cienkie tak, żeby nie rozpadało się przy gotowaniu.

Krok 4

Na wrzący garnek z rosołem wrzucam gotowe pielmieni i gotuję ok. 5 minut po wypłynięciu. Ok 10 minut od wrzucenia pierożków do wrzątku. Podaję z odrobiną rosołu w którym gotowane były pielmieni. Można również podawać z śmietaną czy octem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej