Składniki
500 gramów
1 sztuka
500 gramów
125 mililitrów
2 litry
2 szczypty
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: mąkę, jajko, wodę, sól mieszamy. Wyrabiamy do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto jest miękkie i jednolite.
Krok 2
Farsz: Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i dokładamy do mięsa. Wyciskamy jeden ząbek czosnku. Wbijamy jajko, dodajemy pieprz i sól oraz 125 ml rosołu. Pierożki powinny być pieprzne. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.Farsz powinien być w dotyku miękki i jednolity.
Krok 3
Ciasto dzielę na 3 części. Te części, których nie używam zostawiam pod przykryciem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm i szklanką odciskam kształt okręgu, na które będę wykładać farsz. Trzeba uważać, aby ciasto nie było za grube ani za cienkie tak, żeby nie rozpadało się przy gotowaniu.
Krok 4
Na wrzący garnek z rosołem wrzucam gotowe pielmieni i gotuję ok. 5 minut po wypłynięciu. Ok 10 minut od wrzucenia pierożków do wrzątku. Podaję z odrobiną rosołu w którym gotowane były pielmieni. Można również podawać z śmietaną czy octem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej