Pielmieni przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pielmieni

Autor: Pan Adamek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

500 gramów

125 mililitrów

2 litry

2 szczypty

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę, jajko, wodę, sól mieszamy. Wyrabiamy do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto jest miękkie i jednolite.

Krok 2

Farsz: Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i dokładamy do mięsa. Wyciskamy jeden ząbek czosnku. Wbijamy jajko, dodajemy pieprz i sól oraz 125 ml rosołu. Pierożki powinny być pieprzne. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.Farsz powinien być w dotyku miękki i jednolity.

Krok 3

Ciasto dzielę na 3 części. Te części, których nie używam zostawiam pod przykryciem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm i szklanką odciskam kształt okręgu, na które będę wykładać farsz. Trzeba uważać, aby ciasto nie było za grube ani za cienkie tak, żeby nie rozpadało się przy gotowaniu.

Krok 4

Na wrzący garnek z rosołem wrzucam gotowe pielmieni i gotuję ok. 5 minut po wypłynięciu. Ok 10 minut od wrzucenia pierożków do wrzątku. Podaję z odrobiną rosołu w którym gotowane były pielmieni. Można również podawać z śmietaną czy octem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pielmieni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej