
Składniki
500 gramów
1 sztuka
500 gramów
125 mililitrów
2 litry
2 szczypty
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: mąkę, jajko, wodę, sól mieszamy. Wyrabiamy do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto jest miękkie i jednolite.
Krok 2
Farsz: Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i dokładamy do mięsa. Wyciskamy jeden ząbek czosnku. Wbijamy jajko, dodajemy pieprz i sól oraz 125 ml rosołu. Pierożki powinny być pieprzne. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.Farsz powinien być w dotyku miękki i jednolity.
Krok 3
Ciasto dzielę na 3 części. Te części, których nie używam zostawiam pod przykryciem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm i szklanką odciskam kształt okręgu, na które będę wykładać farsz. Trzeba uważać, aby ciasto nie było za grube ani za cienkie tak, żeby nie rozpadało się przy gotowaniu.
Krok 4
Na wrzący garnek z rosołem wrzucam gotowe pielmieni i gotuję ok. 5 minut po wypłynięciu. Ok 10 minut od wrzucenia pierożków do wrzątku. Podaję z odrobiną rosołu w którym gotowane były pielmieni. Można również podawać z śmietaną czy octem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej