
Składniki
8 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
2 szklanki
0.5 kilograma
null
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę zagnieć ze szczyptą soli, jajkiem i olejem. Dolej tyle wody ,żeby ciasto było sprężyste(około 0.75 szklanki).
Krok 2
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i obierz. Zmiel w maszynce razem z kiełbasą.
Krok 3
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Wymieszaj z masą mięsno-ziemniaczaną, przypraw.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj, powycinaj szklanką kółka.
Krok 5
Na każde kółko nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
Krok 6
Gotuj we wrzącej wodzie około 3 minut od wypłynięcia. Okraś skwarkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























