Pierogi z kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z kiełbasą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
30 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

2 szklanki

0.5 kilograma

null

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zagnieć ze szczyptą soli, jajkiem i olejem. Dolej tyle wody ,żeby ciasto było sprężyste(około 0.75 szklanki).

Krok 2

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i obierz. Zmiel w maszynce razem z kiełbasą.

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Wymieszaj z masą mięsno-ziemniaczaną, przypraw.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj, powycinaj szklanką kółka.

Krok 5

Na każde kółko nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.

Krok 6

Gotuj we wrzącej wodzie około 3 minut od wypłynięcia. Okraś skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej